Trollstigen vestlandet

Hva med en rundreise på Vestlandet?

24 kommentarer
Atlanterhavsveien med Myrbærholmbrua (Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen)

Opplev den unike kombinasjonen av fantastisk natur, kultur og dype fjorder.

Få steder etterlater et sterkere inntrykk enn den vestlige delen av Norge.

Åndalsnes ligger i hjertet av Romsdalen er et perfekt utgangspunkt for en vestlandsreise. Byen kalles gjerne Tindehovedstaden med sitt brede spekter av opplevelser hele året. Ta gjerne en topptur eller opplev de berømte attraksjonene Trollstigen, Romsdalseggen og utkikkspunktet Rampestreken.

Den nye Romsdalsgondolen gir fantastisk fjord- og fjellutsikt over Romsdalen på en ny måte. Dette er en moderne elektrisk pendelbane som tar deg 1679 meter fra fjorden og opp fjellsiden. Norges første gondol bygd på bærekraftsprinsippene. En 5 minutter lang gondoltur tar deg fra fjorden opp til Nesaksla.

Norges lengste taubane har innovative løsninger den er alene om (Foto: Visit Northwest / Eline Karlsdater)
Romsdalsgondolen – Norges lengste taubane har innovative løsninger den er alene om (Foto: Visit Northwest / Eline Karlsdater)

Nord i regionen er Atlanterhavsveien en fascinerende opplevelse. Veien er Nasjonal Turistveg og strekker seg de 8,3 kilometerne mellom Eide og Averøy i Møre og Romsdal.

Atlanterhavsveien er kjent som «vegen i havet» og omtales som verdens vakreste bilreise. Med sine åtte broer bukter den seg som en sjøorm fra Kårvåg på Averøya til Vevang på fastlandet.

Atlanterhavsvegen svevesti og servicesenter er to spennende attraksjoner som ligger på Eldhusøya i Averøy. Eldhusøya er den største rasteplassen, vakkert beliggende i havgapet. Her er det vel verdt å ta et stopp. Servicebygget har en spennende arkitektur og rommer kafé, turistinformasjon og toaletter. Her finnes også en stor parkeringsplass.

Atlanterhavsveien i solnedgang (Foto: Nordlandsblogg / FjordNorge)
Atlanterhavsveien i solnedgang (Foto: Nordlandsblogg / Fjordnorge.com)

3 flotte byer i nordvest – Ålesund, Molde og Kristiansund

Ålesunds vakre Jugendstilarkitektur er viden kjent med et mangfold av tårn, spir og vakre utsmykninger. Med kort vei til fjorder, fjell og bynære opplevelser ligger denne arkitektoniske perlen, også kalt Norges Venezia helt ute ved storhavet.

Par med solhatter padler kano i Ålesund
Midt i Ålesund sentrum kan du ta en padletur og beundre den spesielle Jugendstilen byen er så berømt for (Foto: Sverre Hjørnevik / Fjordnorge.com)

Midt mellom attraksjonene Romsdalseggen, Trollstigen og Atlanterhavsvegen ligger fjordbyen Molde, en trivelig småby med sjarm og atmosfære. Rosenes by Molde er kjent for jazzen og sine vakre omgivelser. Her beskues det berømte Moldepanoramaet med 222 delvis snøkledde fjelltopper. 

Den trivelige opera- og klippfiskbyen Kristiansund innbyr til besøk litt lenger nord. Kristiansund er ofte kalt Atlanterhavsbyen, som den nærmeste byen til verdens vakreste vei – Atlanterhavsvegen.

Naturens egen kunst

Få med naturens egen kunst i form av fossefallet Brudesløret på en sightseeing på Geirangerfjorden og den menneskeskapte ingeniørkunsten i hårnålsvingene på Ørneveien eller Trollstigen.

Trollstigen panorama en vakker sommerdag (Foto: Øyvind Heen)

Les gjerne: Vår artikkel om Trollstigen.

Geiranger fjord med båt
I dette bratte landskapet klarte våre forfedre å skape seg en gård og et hjem (Foto: Paul Edmundson / Fjordnorge.com)

Legg også turen opp til Dalsnibba og Geiranger Skywalk, den høyeste fjordutsikten fra en bilvei i Europa. Jernbanestrekningen Flåmsbanen er også et teknisk underverk, rangert blant de ti vakreste jernbanestrekninger i verden (linker nede på siden).

En av verdens flotteste togreiser (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Flåm)
Flåmsbana – en av verdens flotteste togreiser (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Flåm)

Ta deg tid til denne herlige filmen:

Her kan du sjekke ut mer om Flåmsbanen!

Spektakulære fjorder

Mange av fjordene våre er dype, bratte og trange, med fossefall som stuper loddrett ned i sjøen.

Sognefjorden, verdens tredje lengste fjord, strekker seg 204 km inn i landet og er 1.308 meter på det dypeste. I det bratte landskapet måtte fjellbøndene i gamle dager binde både buskap og barn fast i tau, for at de ikke skulle falle utfor!

Noen av de små, gamle bygningene holder fremdeles stand, hvis du ser godt etter oppover de bratte fjellsidene.

Kviknes hotell i Balestrand, historisk turiststed ved Sognefjorden og endepunkt for Nasjonal turistveg Gaularfjellet (©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen)

Loen Skylift

Et absolutt høydepunkt er denne spektakulære attraksjonen og opplevelsesarenaen i Stryn, innerst i Nordfjord.

En av de bratteste svevebanene i verden, Loen Skylift, tar deg fra fjorden og 1011 meter rett opp. Nyt utsikten over fjordlandskapet – fra restaurantbordet, eller ute på tur i fjellet.

Åpningstider og priser finner du på deres hjemmesider!

Loen Skylift gir deg sug i magen og en fantastisk utsikt over Nordfjord. På toppen venter en delikat restaurant og mange turmuligheter (Foto: Lars Korvald / Loen Skylift)

Gå ikke glipp av områdets fem unike stavkirker, hvor Urnes stavkirke ved Sognefjorden står på UNESCOs verneliste.

Vestlandets kontraster oppleves også på andre måter. I Hardanger og Hardangerfjorden speiler blomstrende frukttrær seg i en grønnfarget fjord med snødekte fjell som en hvit ramme.

Det er en sann fryd å jobbe blant blomstrende epletrær i Hardanger (Foto: Visit Hardangerfjord / Øystein G Haara)
Det er en sann fryd å jobbe blant blomstrende epletrær i Hardanger (Foto: Visit Hardangerfjord / Øystein G Haara)

Tips til barnefamilier:

I Mikkelparken i Kinsarvik kan ungene boltre seg blant mange spennende aktiviteter både inne og ute og i badelandet er det alltid varmt i vannet.

Velkommen til Mikkelparken – barnas eldorado i Kinsarvik (Foto: Mikkelparken)

Kongeparken på Ålgård utenfor Sandnes er hovedkvarter for magi og spenning. Her kan hele familien kose seg med over 60 aktiviteter og opplevelser. Alle åpningstider finner du til enhver tid oppdatert på parkens hjemmesider. Dette er et eget rike for alle som liker kiling i magen, magi og spenning. Kongeparken er et eldorado for hele familien.

Kongeparken byr på over 60 opplevelser for hele familien. (Foto: Carmen Cristina Pettersen Carpio)
Kongeparken byr på over 60 opplevelser for hele familien. (Foto: Carmen Cristina Pettersen Carpio)

Noen “storbyer” som gjør turen komplett

Gled deg også over storbyer som Bergen og Stavanger, der sjarmerende gammel trehusbebyggelse og moderne handel lever side om side.

Bryggen i Bergen
Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskerbryggen og Hansabryggen omfatter den gamle trebebyggelsen i den historiske bykjernen (Foto: Bergen Reiselivslag / Robin Strand – visitBergen.com)

Bryggen i Bergen står på UNESCOs verneliste og byen huser også Trollhaugen, Edvard Griegs hjem. Og ikke minst, den absolutte toppattraksjonen, Fløibanen.

Fløibanen opp til utsiktspunktet Fløyen er en av Vestlandets mest besøkte attraksjoner (Foto: Matjaz Intihar)

Avslutt gjerne vestlandsturen i sørvest. Festivalbyen Stavanger med sitt kjente Oljemuseum var Europeisk kulturhovedstad i 2008.

Opplev Stavanger med sin spektakulære gatekunst, Stavanger kunstmuseum, noen av de beste restaurantene i Norge (Foto: Paul Edmundson / Fjordnorway.com)
Opplev Stavanger med sin spektakulære gatekunst, Stavanger kunstmuseum og noen av de beste restaurantene i Norge (Foto: Paul Edmundson / Fjordnorway.com)

Stavanger er ellers kjent for gatekunst, mat, kultur og nærhet til flotte naturattraksjoner som Preikestolen, Lysefjorden, Kjerag, Dalsnuten, Flørli, Flor & Fjære og dessuten et knippe øyer utenfor Stavanger.

Les gjerne: Flor og Fjære – et fristed for nytelse

Turister på besøk hos Flor og Fjære Rogaland
Du blir godt tatt vare på som gjest hos Flor og Fjære (Foto: Flor og Fjære)

Ryfylke med Preikestolen og Kjerag er viden kjent og ytterst på sørspissen av Karmøy ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn med sine 130 godt bevarte hus og sjøhus.

Luftfoto over Preikestolen i Rogaland
Preikestolen i Ryfylke (Foto: Alexey Topolyanskiy)

Noen herlige severdigheter med nyttige linker:

Den offisielle hjemmesiden for hele Fjord-Norge finner du her.

Vil du fortsette turen nordover kan vi anbefale denne artikkelen om Trøndelag!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

24 kommentarer om “Hva med en rundreise på Vestlandet?”

Legg inn en kommentar