
(Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)
Ja hva skal vi si, er du virkelig klar for dette?
Vi snakker verdens lengste tretrapp bestående av 4444 trinn i en vinkel på opptil 45 grader.
Du kommer garantert til å kjenne dette i beina dagen derpå, hvis ikke er du i imponerende god form. Det er ikke anbefalt å gå ned trappene, verken sommer eller vinter.

Til den veiløse bygda Flørli ved Lysefjorden går det ferge opptil fire ganger daglig i sesongen. Bygda er mest kjent for disse 4444 trappetrinnene opp Troppekosnuten. Men vannkrafthistorien står også sterkt og i den gamle krafthallen er det servering og utstillinger i sesongen.
Trappa følger rørgaten fra Flørli kraftstasjon til Ternevatn og total lengde er 740 meter. Trappa ble bygget i 1918 i forbindelse med byggingen av rørgata. Frem til 2003 var det stort sett bare kraftverkets folk som brukte trappa til vedlikeholdsarbeid, men den har deretter vært åpen for allmennheten.

Det er ikke veiforbindelse til Flørli, men bygda har anløp av rutebåtene som trafikkerer Lysefjorden. På Flørli har Stavanger Turistforening (STF) en ubetjent hytte og mange starter turen inn i Frafjordheiene herfra med en skikkelig trappetur.
Fra toppen av trappa er det merkede ruter innover i heiene til blant annet Blåfjellenden og Lysebotn.
Trappa er virkelig en turistattraksjon i seg selv og mange kommer hit bare for å ta turen opp og ned. Midt i trappa er en liten bu å hvile seg i.
Returen til Flørli tar du ned Rallarstien. Turen tar ca. 2 timer, og går via Flørlistølen, en over 100 år gammel sti, opprinnelig brukt av rallarane da demningen ved Ternevatnet ble bygget. Det ble fraktet maskiner og utstyr som skulle benyttes i byggeprosessen. Demningen ble påbegynt 1918 og hele anlegget sto klar i 1920.
Stien starter på vestsiden av demningen. På toppen ligger en solid varde som viser vei. Nedover stien er det flere store kampesteiner som er satt opp som veivisere. Stien går en stund på snaufjellet, før du må krysse en steinur. Etter ura kommer du ned til vegetasjonen og krysser anleggsveien.
Videre på stien må man krysse Flørliåa på bro. Herfra går du på hovedstien som går ned til Flørli. Ta deg tid til se seg om på Flørlistølen.

De siste årene har det vært kunstutstilling og kafe i hallen i den gamle kraftstasjonen. Det er også overnatting i enkle leiligheter og andre kulturaktiviteter her.
Flørli har en egen hjemmeside som oppdateres jevnlig med fergetider, overnattingsmuligheter og alle andre detaljer. Du finner den her!
Les også gjerne vår artikkel om rundreiseforslag på Vestlandet!
Med egen båt til Flørli:
Det er gratis fortøyning ved ei 80m lang fritidsbrygge med ti fortøyningsbøyer. Legg båten i bøyene for å unngå skader i tilfelle det kommer ferger eller cruisebåter. Brygga har varierende dybde – sjekk før du legger til. Båter over 50 fot kan legge til den gamle kaia som er ei dypvannskai.

Du finner denne turen og massevis av andre gode ferietips i disse flotte bøkene.
Verdenskart for vegg – til nytte og glede

2 kommentarer om “Flørli4444 – melkesyre og krafthistorie”
Du må logge inn for å legge inn kommentar.