Norges fødested Nordvegen – Avaldsnes på Karmøy

Ingen kommentarer
Gjeng med vikinger i full mundur på Avaldsnes på Karmøy.
Vikingene på Bukkøy på Avaldsnes gjenskaper livet fra tusen år tilbake. (Foto: Ida Kristin Vollum – Vest Photo)

Det var her Harald Hårfagre la hovedgården sin etter det avgjørende slaget om samlingen av Norge i Hafrsfjord rundt år 870. Avaldsnes beholdt denne maktposisjonen helt frem mot 1450.

Ta turen ut til Avaldsnes og se og opplev æraen fra tidligere storhetstider. Opplev den nesten 1000 år gamle Olavskirken som var et meget viktig stoppested for pilegrimene som skulle til Nidaros. Her ligger også bautasteinen Jomfru Maria Synål som i sagnet, vitner om verdenes undergang. Avaldsnes er Norges eldste kongesete!

I dag er den vakre Olavskirken det mektigste minnesmerket om disse tidligere storhetstidene (Foto: Scott Sporleder / Matador Network / http://www.fjordnorway)

Harald Hårfagre

Det gamle kongesetet Avaldsnes blir sammenlignet med Uppsala i Sverige og Jellinge i Danmark. Også her finner man kjempehauger og kjempesteiner på et gammelt kultsted der det blir bygd en steinkirke. Det man har kommet fram til her er at de første kristne kongene må ha tenkt strategisk og søkt seg til områder som nettopp var godt innarbeidet som kultsteder når de skulle innføre ny tro, ritualer, lover og regler.

Nordvegen Historiesenter kan en audiovisuell Harald Hårfagre ta deg med på en reise gjennom den spennende og viktige historien på Avaldsnes, et maktsenter i over 3000 år. Historiesenteret er en del av et større arkeologisk prosjekt. Nye funn og utgravinger bidrar til ny historie og flere opplevelser.

Det ligger et stort skip i mudderet rett utenfor senteret, og det letes etter Harald Hårfagre sin hovedgård.

Nordvegen Historiesenter (Foto: Nordvegen)

Vigsnes gruvemuseum

Ta så turen innom Visnes, et sted som ble forvandlet fra en rolig fiskelandsby til et hektisk gruvesamfunn, og som forandret Norges historie på 1800-tallet. Her var det 3000 innbyggere på 1800-tallet.

I dag kan man få et innblikk i det aktive Visnes gruvemuseum, som har utstilling i forskjellige bygninger, der man finner historien om det særegne gruvesamfunnet som i mange år var av landets rikeste og mest moderne samfunn. Her kan du besøke museet, administrasjonsbygningen, smeltehytta, lysthuset, arbeiderboligen og Svennhuset.

Visneskobberet ble blant annet benyttet som materiale i frihetsstatuen som i dag står i New York. På Visnes er det mulig å oppleve en egen miniatyrversjon av statuen.

Vikinggarden

10 minutter gange fra den gamle kongsseteren på Avaldsnes ligger Bukkøy, hvor Vikinggarden ligger (se bildet i topp). Vikinggarden er gjenoppbygd på grunnlag av arkeologiske funn gjort i Rogaland. På vikinggarden kan du besøke Langhuset, Rundhuset, Grophuset og Leidangernaustet.

Gammelt håndverk holdes i hevd (Foto: Scott Sporleder)

Disse atmosfæriske og tradisjonstro omgivelsene gir en umiddelbar følelse av være tilbake i vikingtiden. Om sommeren er vikinggarden åpen for turister. Ellers i året blir garden på kveldstid benytta til omvisninger og gildekvelder.

Les gjerne vår artikkel om rundreise på Vestlandet her!

Visste du forresten at…

Harald Hårfagre ble konge i Sogn allerede i tiårsalderen etter sin morfar Harald Gullskjegg?

Ryvarden Kulturfyr – der hav møter himmel

Ikke langt unna havnebyen Haugesund ligger Ryvarden Kulturfyr. Dette er et gammelt fyr som er gjort om til kulturfyr. Fyret ligger helt ute ved havgapet og frister til utflukter i all slags vær.

Ryvarden Kulturfyr (Foto: Arne Kristian Stave Ytreland / visithaugesund.no)

Turen ut til Ryvarden Kulturfyr går på en bred og gruset sti fra Mølstrevåg, turen passer for de aller fleste. Turen ut tar ca. 30 minutter, om du ikke må stoppe opp både titt og ofte for å nyte naturen og havutsikten. Det er nemlig ikke mulig å besøke Ryvarden Kulturfyr uten å kjenne hvordan naturkreftene påvirker både kropp og sjel. Besøk gjerne fyrets egen nettside her!

Alt du ellers trenger å vite om Karmøy finner du på destinasjonens egne hjemmesider, der er det mye spennende!

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hjem og kontor

Klikk på bildet og bestill!