Byferie – Norge og Europa

The London Eye og Big Ben setter sitt preg på verdensmetropolen London (Foto: Shutterstock)

Storbyer i Europa

Har du en favorittby du vender tilbake til gang på gang? Byferier er populære ferier fulle av livsglede, velvære og utallige opplevelser. Her er noen små storbytips fra oss:

Gå for eksempel på shopping i London, hør en konsert i Berlin, ta den berømte trikk 28 i Lisboa, eller nyt et glass vin på Piazza Navona i Roma. I Barcelona kan du se Gaudis fantastiske arkitektur, ta en dukkert i Middelhavet eller rusle rundt i det gotiske kvarteret.

Jarle Roheim Håkonsen guider deg i denne boka gjennom byen med sine personlige tips og hemmeligheter.
Jarle Roheim Håkonsen guider deg i denne boka gjennom byen med sine personlige tips og hemmeligheter (Foto: Kagge Forlag)

Barcelona

Trekk pusten dypt. Føl duften av havet som blander seg med krydderiene i de fargerike markedene. Spis tapas og besøk det berømte markedet, La Boqueria der du kan kjøpe grønnsaker og oster.

Vi anbefaler å bo på et sentralt hotell, så får du mest ut av storbyferien.

Kjøp og les boken 100 unike opplevelser av Jarle Roheim Håkonsen, bedre innblikk i Barcelona finner du ikke.

Les mer om Barcelona her!

Berlin

Berlin er en levende og energisk storby med fantastisk shopping, god mat, hyggelige grønne områder og en interessant historie. Nyt utsikten fra glasskuppelen på Riksdagen, shop i et av de kjente varehusene og avslutt kvelden på en koselig bar eller kafé i Kreuzberg-området.

Ta gjerne en spasertur forbi de mer klassiske stoppene, som Brandenburger Tor, Berlinmuren og minnesmerket til de drepte jødene i Europa. Den korte flytiden gjør Berlin til det perfekte reisemålet for en lengre helg.

Boka 100 unike opplevelser av Else Marte Sørheim er absolutt å anbefale.

Brandenburger Tor (Foto: Berthold Werner)

London

I London er det mange severdigheter, shopping i verdensklasse og deilige restauranter. Se alt fra toppen av London Eye, nyt en ettermiddag blant skattene i British Museum eller besøk det sjarmerende Soho-området.

Du kan avslutte storbyferien med en musikalsk opplevelse i West End, som har et utall av teatre. Vi kan også anbefale en båttur på Themsen, et besøk i Buckingham Palace og den gotiske kirken, Westminster Abbey eller en omvisning i et av Londons mange markeder.

Boka 100 opplevelser i London av Celine Irgens Aagaard gir deg et unikt innblikk i Londons litt hemmelige perler.

Les mer om London her!

Berømte Tower Bridge i London (Foto: Wikimedia)

Roma

Roma er verdens hovedstad og virkelig en perle blant alle de største byene. Tenk deg de mange deilige restaurantene, vinbarene og kafeene. I tillegg er Roma et mekka for deg som reiser for shopping. Det er alltid en opplevelse bare å rusle rundt i Roma og oppleve gatelivet som utspiller seg foran øynene dine.

En storbyferie i Roma vinker med severdigheter som Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappen og Peterskirken.

Anders Hornslien har skrevet er herlig bok om 100 unike opplevelser i Roma der han deler sine beste insidertips.

København

Her kan du lese egen artikkel om København!

Nyhavn – kanskje byens mest kjente landemerke (Foto: Shutterstock)
Hege Duckert

Paris

Paris er symbolet på sjarm og romantikk med mange severdigheter, koselige områder og nydelig mat. Ta en spasertur langs Seinen med en god kopp kaffe i hånden, ta en tur oppover Eiffeltårnet og nyt utsikten over byen eller se på et show i den berømte Moulin Rouge.

Du kan handle alt hjertet ønsker på Champs Elysees, samt utforske noen av de mange museene Paris har å tilby. Vi kan også anbefale en spasertur i Montmartre-området, hvor du finner koselige kafeer, svingete gater og kunstnere som sitter og maler. Hege Duckert (bildet) forteller om nystekte croissanter og perlende champagne i boken 100 unike opplevelser, du kan kjøpe den her!

Wien

En av Europas vakreste hovedsteder og en by som fengsler deg med kultur og historie. Nyt musikken til byens mange verdenskjente komponister, Mozart og Beethoven for bare å nevne noen, og se frem til gode opplevelser i Østerrikes musikalske hovedstad.

Ta en spasertur gjennom byens mange sjarmerende områder der du passerer de mange vakre historiske bygningene som Stefansdomen, Karlskirken og Kunsthistorisk museum.

Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten viser deg gladelig veien til 100 unike opplevelser i Wien i sin flotte bok om byen.

Stockholm

Stockholm er byen for de gode opplevelsene. Fra trendy uteliv og shopping til gamle slott, parkanlegg og kunstgallerier – byen oser av tradisjon og nyskaping, avslappet atmosfære og fest.

Og hvilken annen storby kan skryte av så fantastiske utfluktsmuligheter som det Stockholm har? I boka 100 unike opplevelser deler forfatteren Odd Inge Skjæveland sine beste insidertips til denne tradisjonsrike svenske hovedstaden.

Mer om Stockholm her!

Kollektivtrafikk i Stockholm – her Söder Mälarstrand (Foto: Visit Stockholm)

Annonse:

Verdenskart for vegg – hjelper deg å finne land og byer

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Spennende byer i Norge følger her:

Byer i Norge

Kveld i Ekebergparken
(Foto: © Ivar Kvaal)

Oslo

Vår kjære hovedstad

Oslo har alt du kan ønske deg, om du vet hvor du finner de unike opplevelsene. Byens kulturtilbud, restauranter og uteliv har utviklet seg enormt de siste årene.

Den lille storbyen er blitt en destinasjon i verdensklasse både for gourmeter, kunstinteresserte og festivalpublikum. Byen har vokst i tusen år, noe middelalderruiner, slott, sjarmerende trehuskvartaler og utsmykkede 1800-tallsgårder vitner om.  

Oslo-kjenner Karianne Bjellås Gilje viser vei til det unike Oslo i boka 100 unike opplevelser i Oslo.

Og besøk gjerne VisitOslos offisielle hjemmesider her!

Mer om Oslo her!

Her kommer flere herlige norske byer på rekke og rad!

Stavern

Stavern sies å ha flest soldager i året og ble av VG kåret til Norges beste sommerby. Stavern kalles også «Kunstneres by» og har bevart sitt sjarmerende særpreg med smågater og eldre trehus. Byen har flere strender, kystnære naturområder og historiske ruiner.

Sjekk gjerne denne hjemmesiden for mer om hva som skjer i byen.

Kristiansand

Kristiansand ligger midt i det blide sørland. En idyllisk storby med småbysjarm! Her er sjøen og stranda «rett rundt hjørnet», og Bystranda er treffstedet midt i byen  på varme dager. Hvite hus og sørlandssjarm finner du i «Posebyen», den eldste bydelen. Her står lave trehus tett i tett, og historien sitter i veggene. Mer i artikkelen om Sørlandsbyene.

Barnefamilier som besøker Sørlandet må selvsagt innom Dyreparken.

Kardemomme by og parkens superstjerne, sjimpansen Julius, trenger neppe noen nærmere introduksjon. Men visste du at det stadig lanseres nye attraksjoner i Dyreparken?

Posebyen i Kristiansand, ren sjarme (Foto: Adam Read / VisitSørlandet)

Skudeneshavn

Vestlandets best bevarte småby, som ble bygget opp på hummer- og sildefiske på midten av 1800-tallet. I dag er den en idyllisk kystperle som blomstrer om sommeren. Her er vakre, hvite trehus i empirestil fra midten av 1800-tallet, egen kystkulturfestival og flere av landets flotteste strender.

Fredrikstad

Gamlebyen i Fredrikstad (Foto: Trond Svandal)

Fredrikstad, kanskje mest kjent for Gamlebyen, Nord- Europas best bevarte festningsby. Et område du ikke kommer utenom om du er i byen. 

Utenfor byen finner du også Hvaler, med sin praktfulle skjærgård. Fredrikstad har videre flotte badestrender, skjærgårdsidyll, Gamlebyens modelljernbanesenter, kafeer og shopping. Sjekk ut hjemmesiden deres her!

Tønsberg

Norges eldste by (trolig grunnlagt før 871). Tønsberg er den klassiske sommerbyen, med et yrende liv på brygga og i farvannene utenfor. Brygga er et landemerke med mange restauranter og utesteder, og severdigheter og kulturelle opplevelser finner du i mangfold.

Blant annet Slottsfjelltårnet – Tønsbergs historiske landemerke. Slottsfjellet er med sine 63 moh. selve symbolet på Tønsbergs storhetstid og rike historie. Tårnet på toppen ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum.

Slottsfjellet er selve symbolet på Tønsbergs storhetstid og rike historie (Foto: Marcin Szala)

Kragerø

Også kalt perlen blant kystbyene ligger helt syd i Telemark, der den fantastiske Sørlandskysten faktisk begynner. Denne sjarmerende byen med sine trange gater har trukket til seg kunstnere gjennom lang tid. Det spesielle lyset her ved kysten har inspirert blant annet Edvard Munch til auladekorasjonene «Solen» og «Historien». Kragerø er nærmere beskrevet i vår artikkel om de hvite Sørlandsbyene!

Bergen

Nydelige Bergen er Norges eneste renessanseby, en metropol med blikket rettet ut mot det store utland. Bergen oppleves best til fots. Ta deg tid til å rusle rundt og nyte de brosteinsbelagte gatene, folkelivet, fisketorget og Bryggen.

Les gjerne: vår mer utfyllende artikkel om Bergen!

Ta også en titt på VisitBergen og skaff deg gjerne Bergenskortet, det kan gi deg mange fordeler!

Trondheim

Norges tredje største by og en av de vakreste i Norden. Regnes også som Norges historiske hovedstad der du bokstavelig spaserer i historien – Nidarosdomen, Erkebispegården, Olav den Helliges grav, og mange flere. Her ligger Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock med utstillinger av musikk fra 1950 og fremover.

Les gjerne: vår mer utfyllende artikkel om Trondheim!

Halden

Fra Fredriksten festning (Foto: Kjetil Bjørnsrud / Wikimedia)

Du må ikke kjøre forbi Halden. Denne grensebyen har mer å by på enn ei flott gjestehavn. Fredriksten festning som troner høyt over byen og har stor historisk betydning, og Haldenvassdraget med sine mange sluser står ikke tilbake for dem du finner på andre siden av Oslofjorden.

Mer om Fredriksten finner du på Forsvarsbygg sine hjemmesider! Her er også masse informasjon om alle de spennende festningsverkene du kan besøke i Norge.

Arendal

Hyggestund i Pollen i Arendal
(Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet)

Arendal lever virkelig om sommeren, og er et mekka for både turister og fastboende. Byen har et massevis av opplevelser på menyen, og skal du  til Arendal må du oppleve en dag eller kveld i Pollen. Dette er nemlig hjertet av byen med et utall av restauranter og et yrende uteliv.

Skjærgården er også noe av det fineste du finner her på Sørlandet. Arendal er nærmere beskrevet i vår artikkel om de hvite Sørlandsbyene!

En hvalfangerby må jo ha sitt eget hvalfangermonument (Foto: Wikimedia)

Sandefjord

Sandefjord er sommerbyen du lett forelsker deg i, med Norgeshistorie på nært hold. Sandefjord har nemlig Europas eneste hvalfangermuseum, tydelige spor etter vikingtiden og gode muligheter til å boltre seg i sjøen og på land.

Denne lille perlen av en by er et perfekt utgangspunkt for en rekke friluftsaktiviteter. Utforsk gjerne hjemmesiden deres her!

Sarpsborg

Sarpsborg har en rik historie som Norges første hovedstad og tredje eldste by. Sarpsborg kan by på oltidsruta med helleristninger og gravplasser fra før Kristus, omvisning på Hafslund hovedgård og et besøk til Sarpefossen med størst vannføring i hele Europa. Sarpsfossen er et «varemerke» for Sarpsborg, ikke minst for dens betydning for byens industrireising og utvikling. 

Bjørnstadskipet – den største av skipsristningene ved oldtidsruta utenfor Sarpsborg
(Foto: Thomas M Hansen / Wikimedia)

Tips til barnefamiliene: Med sine 2000 kvadratmeter er Eventyrfabrikken Norges største innendørs lekeland. Allerede på utsiden blir du tatt i mot med lekedyr større en hus .Her er det hengebroer, krypganger, kjempesklier, ballbasseng, trampoliner, tråbiler, hoppeborger, airbasoka og babyhjørne.

isarpsborg AS er et destinasjons- og byselskap for Sarpsborg kommune, du finner hjemmesiden her!

Tromsø

Fjellheisen i Tromsø
(Foto: Bård Løken / nordnorge.com)

Tromsø er en livlig og vakker by. Den arktiske hovedstaden ligger på 69° nord, mellom majestetiske fjell, vakre fjorder og sjarmerende øysamfunn – og om sommeren går sola aldri ned. Her er det kort vei fra det urbane bylivet til urørt arktisk natur. Du kan lett kombinere vakre naturopplevelser på dagtid med kultur, restauranter og pulserende uteliv på kvelden.

Skulle du være i byen, besøk Polaria, Ishavskatedralen, og ta fjellheisen opp til Storsteinen. Herfra er det et fantastisk panorama over byen, øyene og fjellene rundt.

Tromsøs hjemmeside finner du her!

Les gjerne: vår artikkel om rundreise i Nord-Norge!

Rjukan

Rjukan er som et monument over norsk industri, men den blir også kalt turismes vugge i Norge. Allerede i 1925 ble byen som den første i Norge markedsført som destinasjon direkte til turister. Rjukans største attraksjon, Gaustatoppen, sies å være et av Norges vakreste fjell.

På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie. Besøk også Rjukans egne hjemmesider for mer utfyllende informasjon.

Gaustabanen er en unik og spennende opplevelse i seg selv
(Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com)

Grimstad

Grimstad er kjent både som dikterens by, skjærgårdsbyen og sykkelbyen, men har også et sjarmerende bysentrum med trange gater, hvite trehus og kule butikker. Skjærgården med sørlandske svaberg strekker seg så langt øyet kan se, og inviterer til sommerlige gleder og spennende opplevelser.

Grimstadbryggeriets prisbelønte brygg, Nøgne Ø, får du servert en rekke steder, men du kan også stikke innom selve bryggeriet for en prat og omvisning. Avtal på forhånd for å høre om det passer. Mer om Grimstad i artikkelen om de hvite Sørlandsbyene.

Den såkalte kjærlighetsstien på Marivold gjør skjærgården tilgjengelig for alle (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Visit Sørlandet)

Mandal

Lindesnes fyr, Norges sørligste punkt
(Foto: Anders Martinsen)

Vakre Mandal er selvfølgelig med når vakre byer i Norge skal omtales. Her dominerer hvitmalte sørlandshus, trange gater, elven midt i byen og ikke minst herlige Sjøsanden like utenfor sentrum, en ekte sørlandsidyll. Her er også utallige museer, gallerier og utstillinger. Skalldyrfestivalen arrangeres alltid andre helgen i august, da syder det av liv i byen. En av hovedattraksjonene til Mandal ligger et stykke unna selve byen. Lindesnes Fyr er nemlig det sydligste fyret på Norges fastland  og et av Sørlandets mest besøkte steder, og et godt bevart kulturminne. Byen er også med i artikkelen om Sørlandsbyene.

Farsund

Farsund er Sørlandet på sitt mest sjarmerende. Sjørøverhistorier, et rikt fugleliv, milevis med strender og et lite stykke Amerika – det er Farsund og Lista i et nøtteskall. Farsund er ikke bare en typisk hvit Sørlandsby. Ser du etter oppdager du Jugendhus, sveitserhus, store bygårder, trange smug og trappegater. En by med særpreg.

Før i tiden kunne du også se sjørøvere fra fjæra, for Farsund er en gammel kaperby. I dag arrangeres de årlige Kaperdagene, med Kaperspillet og sjørøverturer for barn. Dette og mer til kan du lese på Farsund og Lista sine egne hjemmesider.

Kaperdager i Farsund (Foto: Anders Martinsen / Visit Sørlandet)

På Lista finner du milevis med strender, perfekte for bading, surfing og fuglekikking i Sørlandets eneste våtmarksområde. Dra på fyrferie på Lista Fyr, sykle Route 8, opplev krigshistorien på Nordberg Fort eller se eldgamle helleristninger på Penne. 

Stavanger

Regionen med Preikestolen, Lysefjord, Norsk Oljemuseum, Kongeparken og mye mer. Stavanger leverer alltid. Her finner du et variert landskap med fjord, fjell, himmel og hav. Denne sjarmerende byen byr på kulturelle opplevelse og stort utvalg av spisesteder og utesteder i Vågen. Vil du oppleve noen av Nord- Europas mest imponerende strender er Solastranden den mest populære (ved Stavanger lufthavn), og den enda mer imponerende Borestranden, omtrent 3 mil sør for byen.

Utforsk Stavanger-regionen og Ryfylke på deres hjemmesider.

Tips i Stavangerregionen:

Flor og Fjære – et fristed for nytelse

Slapp av og bli inspirert i en unik kombinasjon av park og restaurant og la det bli årets mest fargerike opplevelse! Et besøk hos Flor & Fjære begynner med en behagelig båttur fra Skagenkaien i Stavanger som etterfølges av en omvisning i en helt utrolig park. I den blomstrende hagen med palmer og eksotiske planter kan man nyte freden, blomstene og utsikten over sjøen. Så venter en fantastisk restaurant som ønsker å gi sine gjester en unik matopplevelse til nytelse og inspirasjon! Link til forhåndsbestillinger og informasjon finner du på deres hjemmesider.

En omvisning i den bugnende parken gir innblikk i 3 generasjoners lidenskap for å lage verdens vakreste hager (Foto: Flor & Fjære)

Risør

I Den hvite by ved Skagerrak er det meste i rusleavstand. Utforsk de blomsterkledde smugene, og finn lokale skatter i de mange nisjebutikkene. Besøk friluftsområdet Urheia og utsiktspunktet Risørflekken, eller bli med en lokal vekter på byvandring. Risør har også en stolt fortid som en av landets største sjøfartsbyer, og de som bor her har lang erfaring med båtbygging. Har du aldri vært i Risør bør dra nå!

Mer om Risør og Sørlandsbyene i denne artikkelen!

Parti fra trehusbyen Risør (Foto: Karl Ragnar Gjertsen)

Har du lyst til å lese mer om alle opplevelser og severdigheter Norge har å by på kan vi anbefale boken OPPLEV NORGE!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.