Ungt par på sykkeltur ser på kart

På sykkeltur i Norge, Danmark og Sverige

Ungt par med sykler sitter å skuer utover havet
Sykkelen gir deg frihet og nærhet til naturen (Foto: ©Niclas Jessen / visitdenmark)

Opplev naturen på to hjul

Det raser en sykkelfeber, og stadig flere planlegger eller drømmer om en sykkelferie. Syklister på alle nivåer, fra godt trenede supersyklister til uerfarne sofaslitere, kan lett finne spennende turer med litt planlegging.

Miljø og klima

Miljø og klima står på den politiske dagsordenen i hele verden. Velger du sykkel istedenfor bil, vil du bli tatt godt imot av de fleste, samtidig som du er nær naturen, opplever lokale tradisjoner og finner bortgjemte småsteder du ikke ville oppdaget ellers.

Eventyret venter der ute, så pump opp dekkene, smør kjedet, og kast deg ut i det!


Sykle i Norge

Opplev frihetsfølelsen

I Norge kan du sykle Kystriksveien fra Bodø til Trondheim, forbi nordnorske fjell, middelalderkirker, sandstrender og flere tusen øyer. Eller du kan oppleve midnattssol, fuglefjell og små fiskevær i Lofoten og Vesterålen.

Rallarvegen med sine bratte nedstigninger og ville fossefall er kåret til Norges flotteste sykkelvei av magasinet Reiser og Ferie. Denne turen starter på Haugastøl eller Finse og følger Bergensbanen opp til dens høysete punkt, Taugevatn, 1301 meter over havet. Så går veien ned til fjorden i Flåm.

Du kan lese vår artikkel om Rallarvegen her!

Et ungt par har syklet Rallarvegen og besundrer naturen i Flåmsdalen. Flåmsbana kommer kjørende ved siden av.
Rallarvegen er kåret til Norges flotteste sykkelvei (Foto: Morten Rakke / Visit Flåm)

Du kan også hive deg utfor en downhill-løype, dra på terrengsykling i villmarka eller sykle langs mange naturskjønne landeveier.

Hvis du ikke vil bruke for mye tid på å planlegge, finnes det flere nasjonale sykkelruter som går gjennom hele landet. Disse rutene tar deg fra by til by utenom den verste trafikken og gir deg muligheten til å oppleve kulturelle og historiske steder underveis.

Vi anbefaler å sjekke tilbudet på den nasjonale reiselivsportalen VisitNorway sine sykkelsider eller finne aktuelle ruter på Statens vegvesens sykkelplanlegger.

Her er noen av våre egne sykkelartikler:

Norge er også et fantastisk land for vandreturer. Les vår artikkel her!


Sykle i Danmark

Danmark er et fantastisk land å sykle i

Vi vil gjerne invitere deg på sykkeltur i Danmark. Eller rettere sagt: ut på oppdagelse med sykkelen som det viktigste transportmiddelet. Den kan nemlig bringe deg til både fjern og nær. Den er lett å parker når du vil nyte en is eller en utsikt.

Og den gjør det enkelt å komme i snakk med, og møte nye mennesker, for på sykkel møter du dine medmennesker i skulderhøyde.

Strandkroen på Tisvildeleje strand på Nord-Sjælland (Foto: ©Daniel Overbeck / VisitNordsjælland)

Danmark var et av de første land i verden med et sammenhengende, nasjonalt sykkelrutenett. Da rutenettet ble etableret i 1993, besto det av 10 ruter. I 2002 kom Limfjordsruten med, og i 2018 ble den gamle Sydhavsruten omdannet til Østersjøruten, som med sine 820 km er den lengste av dem alle.

Boka sykkelturer i danmark forside

Bli med på 84 sykkelturer i Danmark

De 11 rutene har en samlet lengde på over 4.000 kilometer. Åtte av rutene er med i boken Cykelture i Danmark der dette innholdet er hentet fra.

Munkevejen er også en lang tur på ca. 9 dager, selv om den ikke er en nasjonal rute.

Disse sykkelrutene finner du i boka:

Limfjordsruten, Vestkystruten, Hærvejen, Østkystruten, Danmark på tværs, Østersjøruten, Gedser-København-Helsingør og Bornholm rundt.

Les gjerne: København – en av verdens beste sykkelbyer!


Østersjøruten N8 i Danmark går over tolv øyer. Verdener i seg selv. Fyn, Danmarks hage, Lolland, Falser, Bogø og Møn. Perfekte sykkelveier, rolige øyer, noen ganger rolige, andre ganger ville, som klippene til Møn: Møns Klint.

Alle sykkelveier i Danmark er godt skiltet (Foto: ©Kenneth Stjernegaard /VisitVejle)

Hærvejen er flere hundre kilometer med tur- og sykkelrute som går gjennom hele Jylland. Underveis bringer denne ruten deg nær alt hjertet begjærer i dansk natur: sjø, kyst, heier, skog og åpent land samt noen av de mest spennende stedene i dansk historie. Les mer her!

Kom og bli med Jessica, the Fietsvlogger på denne sykkelturen!

Hun sykler her over tolv øyer på Østersjøruten N8 i Danmark

Sykkelen er et enkelt, fleksibelt og utrolig effektivt transportmiddel i Danmark. Med den kan du reise fra den ene enden av landet til den andre kun med pedalkraft – og kanskje en ferge eller to.

Her kan du lese våre artikler for hver av Danmarks åtte sykkelregioner:

Og trenger du skikkelige sykkelkart over Danmark med masse nyttig informasjon, finner du de HER!

Du kan også kjøpe sykkelboka HER!


Sykle i Sverige

På sykkeltur i Skåne (Foto: Apelöga / imagebank.sweden.se)
På sykkeltur i Skåne (Foto: Apelöga / imagebank.sweden.se)

Sverigeleden – alle sykkelveiers flaggskip med sine 9 500 km.

Sverige er variert og vakkert. Den svenske naturen, skoger, innsjøer og elver, kyst og hav, fjell og sletter, gir stor variasjon. Langs Sverigeleden opplever du alt dette.

Sverigeleden går hovedsakelig gjennom åpne kulturelle små bygder. Overalt ser du restene fra den svenske historien. Slott og palasser i Götalands og Mälarens landskaper, kanalmiljøer i Midt-Sverige, gamle gravfelt i Västergötland, vakre runesteiner fra vikingtiden, godt vedlikeholdte sognekirker overalt, industrielle minnesmerker, gamle fiskerlandsbyer etc.

Les gjerne vår artikkel: På sykkel i Sverige – for de aller fleste

Den uberørte naturen

Den uberørte naturen regnes som Sveriges største aktivum. Det nordlige tundralandskapet, mektige elvedaler, majestetiske fjell, robuste skoger og fjellbeiter. I Sør levende beitemarker, enger, vakre slettelandskap, åsrygger og rike jordbruksområder.

Sverigeleden forbinder med store fergehavner og er derfor lett å nå. Sverigeleden er ment å bli syklet i én retning og transportert tilbake i den andre.

Tre svenske dalahester i tre oppstilt ved siden av hverandre.
Det svenske nasjonalsymbolet dalahesten (Foto: Imagebanksweden.se / Amanda Westerbom)

I Sør- og Midt-Sverige er det en rekke turmuligheter, og også Norrland tilbyr dette i kombinasjon med reisen inn i Norge. Sverigeleden går hovedsakelig gjennom bebodde områder. Det er lett å finne mat for dagen og ly for natten. I høysesongen bør du bestille overnatting på forhånd.

En uendelig reise

Leden er godt skiltet og har mange av landets største severdigheter tett på. Sverigeleden bør oppleves i “porsjoner”. Å reise langs hele systemet kan ta noen måneder. Start med å prøve en kortere del for en periode på 4-7 dager, så ønsker du absolutt å oppleve mer senere.

Sverigeleden omfatter 39 seksjoner, delt inn i en “hovedvei” (Karesuando-Helsingborg, 15 deler) og en rekke alternative ruter. Sistnevnte er like godt skiltet som den viktigste ruten. Når du ferdes mellom Stockholm og Sør-Sverige, kan deler av sykkelstien langs kysten også benyttes.

Sverigeledens hovedrute dekker 262 mil. De alternative rutene omfatter 398 mil og rutene i Norge/Finland ca. 284 mil totalt.

De tre kartheftene over Sverige dekker sykkelveiene i hele landet.

All informasjon om Sverigeleden er å finne i tre karthefter. Formatet er A4, og hver del har mange flotte fargebilder. Hvert karthefte er i to deler med 50-60 helsides kart. De inkluderer også detaljerte kart over byområder.

Mer info fra Svenska Cykelsälskapet finner du på deres nettsider her!

Kartheftene kan du kjøpe direkte her!

Annonser:

Boka om sykkelturer i Danmark
Boka om sykkelturer i Danmark

Verdenskart for vegg – til nytte for familie og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.