Oldemorstien ved Skinnarbu passer for alle aldersgrupper (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)

Vandring – som en gjest i naturen

Fra Golsfjellet (Foto: Cathrine Dokken)

Naturen må gerne betrædes, men træd varsomt

Generelt om vandring og overnatting i det fri

Hvis du er på vandretur og holder deg til stier og veier og for øvrig respekterer skilt og henstillinger, kan du komme vidt omkring i det norske landskapet.

Du kan også ta med deg hunden så lenge den holdes i bånd. På høst- og vinterstid kan adkomst på en merket rute gjennom privat terreng være noe begrenset på grunn av jakt. I så fall blir du nødt til å finne en alternativ rute, noe som alltid er mulig.

Fra nasjonalikonet Besseggen på en perfekt dag (Foto: Terje Karlung / Stikk Av As)

I Norge må du gjerne overnatte i telt i naturen, og det er ellers mange muligheter for vandrere som gjerne vil overnatte underveis.

Det finnes primitive leirplasser langs de fleste vandrerutene. Noen er bare en liten slette der du kan slå opp et telt, mens andre er forsynt med ei gammel koie, en gapahuk og gjerne en bålplass.

Den Norske Turistforening har 500 både betjente og ubetjente hytter fordelt på ulike hyttetyper med ulik betjeningsgrad. Sjekk gjerne deres hjemmesider her!

Ubetjent hytte

Små hytter med 5–25 sengeplasser gjerne med en sikringsbu med noen ekstra plasser. Her er senger og dyner eller tepper, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

Selvbetjent hytte

Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.

Betjent hytte

Disse drives av et vertskap. Servering av måltider og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom. Utenfor sesong har flere av de betjente hyttene et ubetjent eller selvbetjent tilbud.

Utover dette finnes det en rekke nødbuer. Disse er ulåst uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Det er gjerne noen sengebrisker slik at du kan overnatte med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu blir gjerne brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

Damer med barn i gapahuk
Koselig rast i gapahuken ved Mørsøybakken ved Trysilelva (Foto: Jonas Sjögren / trysil.com)

Anbefalt webside for detaljert informasjon: www.ut.no

Allemannsretten – et særnorsk fenomen

Allemannsretten gjelder i utmark, altså udyrket land. I Norge dekker dette mesteparten av kysten, myrområder, skog og fjell. Ubenyttet mindre areal i dyrket mark regnes ikke som utmark. Alt om allemannsretten leser du på Visit Norway sine sider her!

Utstyr og et par gode råd

Når det gjelder fottøy, foretrekker de fleste å bruke vandrestøvler, mens andre bruker solide joggesko eller av og til gummistøvler. Om dette kan det skrives mangt og mye, men som en hovedregel kan man si at det er best å gå i gjennomprøvd fottøy med en ganske tykk såle. Uansett er det viktig å tilpasse seg det terrenget man skal vandre i.

To damer på en stein tar en hvil i sola på fjellet.
Nesten uansett hvor du legger turen i Norge finner du flotte utsiktspunkter. Her fra Hovden i Setesdal (Foto: Visit Sørlandet)

Klærne på overkroppen bør være lagdelt, slik at du i løpet av turen kan justere påkledningen etter værforholdene. Husk at regntøyet skal være lett tilgjengelig, og at det bør tas av straks det har holdt opp å regne.

La deg gjerne inspirere av denne flotte filmen fra Fjords.com:

Når du skal overnatte primitivt, er det nærliggende å benytte en av de mange gamle koiene eller gapahukene som er å finne langs vandrestiene, men du kan også bruke telt eller tarp.

Tarp er et regnslag eller presenning, som kan spennes ut mellom trær eller to faste stenger. Uansett overnattingsform er det nyttig med et godt liggeunderlag og en oppblåsbar hodepute.

Soveposer varierer meget i både kvalitet og pris, og det er vanskelig å gi ett godt råd til anskaffelsen. Du må vurdere selv om du ønsker å dra på både vinter- og sommerturer så snakk med en erfaren forhandler om nettopp dine behov.

Boka Vandreturer i Norge kan du kjøpe her!

Utstyr til turen som ryggsekk, telt, sovepose, liggeunderlag, mat, drikkekopp, bestikk og kokeutstyr fås i de aller fleste sports- og fritidsbutikker. Den klassiske drikkekoppen er skåret ut i tre eller kan være av plast og kan brukes både som kopp og dyp tallerken. Vann oppbevares best i ½-liters plastflasker, men husk å holde vekten på et minimum uten at det går ut over sikkerheten.

Kart og kompass

Ta deg et lite minutt og kikk på denne fra UT.no:

Kjennskap til bruk av kart og kompass er ofte nødvendig når du skal ut på tur. Spesielt i fjellet der værforholdene skifter raskt og tåke og lavt skydekke plutselig kan begrense sikten til et par meter.

ut på tur da trenger du et godt kart
Skal du på tur i skog og mark er det greit å være litt forberedt. Her er bøker og kart.

Tips!

Skaff deg en tarp og unn deg en koselig og tørr campingopplevelse

Bo tørt og behagelig mens du camper – en tarp tåler masse regn, og er virkelig vanntett. 3 x 3 meters bredde gir deg nok dekning for hengekøye eller et lite telt. Kan settes opp ved å sette enten 2 eller 4 hjørner på bakken.

Du kan bruke den som teltbunn, eller bare som et provisorisk husly. Vil beskytte deg mot UV-stråler, regn og eventuelt dårlig vær. Hele settet veier som regel mindre enn 2 kg. og brettes inn i en medfølgende bæreveske.

Normalt konstruert av polyester med et vanntett polyuretanbelegg. Fire plugger i aluminium og 6 nylonliner lar deg enkelt sette opp tarpen, uansett hvor du er.

Selges hos de fleste velutstyrte sportsbutikker.

Bildet er hentet fra en annen nettside.

Organiserte turer

Noen foretrekker å vandre to og to. Andre går gjerne alene. Atter andre ønsker å være med i en gruppe. Det siste er trygt, og man har muligheten til bygge noen gode sosiale relasjoner.

Hvis du ønsker at vandre i en gruppe kan du melde deg på en organisert vandretur. Turer av ulik lengde og vanskelighetsgrad arrangeres av foreninger som Den Norske Turistforening, lokale turlag andre medlemsforeninger. Du kan også melde deg inn i en lokal vandregruppe som er tilknyttet en kirke, et lokalt senter, et bibliotek, et kultursenter eller et forsamlingslokale. Noen toppturer krever guide spesielt der breer skal krysses.

Vannblemmer, mygg, flått og gnagsår

Vannblemmer som behandles riktig er sjelden noe problem. En vannblemme skal tømmes uten at huden ødelegges. Stikk hull i blemmens ytterkant med en nål eller spissen av en kniv og press væsken forsiktig ut. Blemmen dekkes så med gnagsårplaster. Mygg kan være en plage i sommerhalvåret.

Når du er i bevegelse er ikke mygg ikke noe problem, men så snart du tar deg en hvil eller slår deg ned på en teltplass, kan myggen dukke opp. Det beste vern er å smøre seg med et myggmiddel.

Spesielt i skogen kan det være mye flått. De setter seg fast når du går i høyt gress. Hvis en flått har bitt seg fast skal den straks fjernes med et press mellom to negler eller – enda bedre – med en flåttang. Normalt danner flåtten et lite, rødt hudparti som forsvinner etter noen dager. Hvis utslettet brer seg, skal du oppsøke lege. Gnagsår i skrittet eller på føttene kan behandles ved å smøre med vaselin.

Les mer om vandring her!

3 gode vandrebøker du bør unne deg. Bestill de her (klikk på bildene):

Forside av boka Vandreturer i Norge av Terje Karlung
Boka for deg som er glad i norsk natur

Opplev spennende og naturskjønne turer fra sør til nord. Alle i ulike lengder og vanskelighets-grader. 216 sider med gode tips.

Bokbilde vandre Danmark
Boka som gir deg vandreglede over hele Danmark.

En ny og utvidet guide til spennende og naturskjønne vandreturer i hele landet. Perfekt for alle som elsker Danmark.

Forside vandrebok Sverige
Boka som gir deg vandreglede over hele Sverige.

Vandreturer i Sverige er en praktisk guidebok til spennende og naturskjønne vandreturer over hele Sverige.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Det hender vel du har lurt på hvor Sør-Sudan ligger eller hva hovedstaden i Peru heter? Eller hvor er nå Bali igjen? Med dette kartet på veggen finner du enkelt svarene. Perfekt til skole, kontor, for skoleeleven eller som en ren dekorasjon.