Full konsentrasjon i terrengløypa i Myrkdalen (Foto: Jon Hunnålvatn)

Ekstremsportbygda Voss – ikke akkurat for latsabber

Ingen kommentarer
Ekstremsportveko er blitt et kjennemerke for Voss (Foto: Kristian Jøndal)
Ekstremsportveko er blitt et kjennemerke for Voss (Foto: Kristian Jøndal)

Selvfølgelig kan du reise til Voss for å slappe helt av, men her tar eventyrlysten og turmagien fort overhånd. Og den perfekte aktivitetsferien kan lett tilpasses hele familien.

Skreddersøm er et av stikkordene på Voss. Bygda er kjent for sine utøvere av ekstremsport og det smitter over på alle små og store eventyrere. Lokale våghalser har vist vei for et utvalg av spennende naturbaserte aktiviteter som bare venter på å bli oppdaget.

Men ikke la dere skremme, lokale instruktører og guider er aldri langt unna og det er bare å velge seg sin egen grad av adrenalinkick.

Full konsentrasjon hele veien (Foto: Voss Active) flåte med rafting på Voss
Full konsentrasjon hele veien (Foto: Voss Active)

Et besøk på nettsiden visitvoss.no er fullspekket med gode tips.

Allsidige Myrkdalen

30 minutter nord for Voss sentrum ligger Myrkdalen. En travel plass på vinteren, men slett ikke stille på sommeren. Her er yrende liv med terrengsykling, topptur og fjordtur som sentrale aktiviteter.

Rundt Myrkdalen Hotel er det tilrettelagde sykkelløyper for barn og nybegynnere, samt en 850 m² stor pumptrack, den største i sitt slag i regionen.

Full konsentrasjon i terrengløypa i Myrkdalen (Foto: Jon Hunnålvatn)
Full konsentrasjon i terrengløypa i Myrkdalen (Foto: Jon Hunnålvatn)

Like ved skibrua over Rv13 mot Årmotslia er det åpnet en ny hopplinje med ulike vanskelighetsgrader. I pumptracken kan dere bruke alt fra skateboard, sparkesykkel, tre-hjul sykkel og vanlig sykkel. Anlegget kan benyttes gratis gjennom hele sommeren.

Les gjerne vår artikkel: Forslag til en rundreise på Vestlandet!

Høyfjellsterreng på sykkelsetet kan dere oppleve på grusveiene på Vikafjellet. Sportsbutikken har både terrengsykler og el-sykler til utleie og der får dere også gode turtips.

På fjelltur med familien i vakre Myrkdalen (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Voss)
På fjelltur med familien i vakre Myrkdalen (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Voss)

Å komme seg høyt til fjells er alltid gøy. Stolheisen rett ved Myrkdalen Hotel holdes åpen i sommermånedene juli og august og i løpet av fem minutter er dere 850 meter over havet og kan velge mellom mange turalternativer.

For små føtter passer det å følge veien et par kilometer til fjellstua Vetlebotn. Her er det tilrettelagt for lek og aktiviteter utendørs, og dere kan kjøpe både is, bakevarer og varme retter. Fra fjellstua kan du følge naturstien til Helgatun og tilbake til hotellet. Den har ulike poster for hele familien og er tilgjengelig hele sommerhalvåret.

Vinter i Myrkdalen

I Vestland fylkes mest komplette skisenter finner du familievennlige bakker, løyper i alle vanskelighetsgrader, parker, skicross-løyper og herlig off-piste terreng. Ved skisenteret ligger også preparerte langrennsløyper og terreng som skapt for fjellski- og toppturer.

I Myrkdalen trenger du ikke velge mellom frikjøring og familieaktiviteter – her får du begge deler!

Hva er vel en vinter uten kanefart? Her fra Myrkdalen (Foto: Myrkdalen Fjellandsby)
Hva er vel en vinter uten kanefart? Her fra Myrkdalen (Foto: Myrkdalen Fjellandsby)

Med Voss sentrum som utgangspunkt

Fra sentrum av Voss her dere tilgang til en rekke varierte og lett tilgjengelige sykkelruter for tursykling og landeveissykling. Dere kan sykle fra fjell til fjord i spektakulær natur eller velge lengre etapper langs landeveien med nærhet til idylliske vann og flotte fosser, eller velge kortere og mer barnevennlige turer.

På turistinformasjonen i Voss Gondol kan dere både leie sykkel, kjøpe kart, og få gode tips om de beste sykkelturene.

Den nye gondolbanen på Voss kan også ta dere til Hangurstoppen på 820 moh. Dette er den største og mest moderne gondolbanen i Nord-Europa. Gondolen begynner på Voss stasjon så dere kan gå direkte fra toget eller bussen, ombord i gondolen og dere er til fjells på under ni minutter.

På toppen er det flott panoramautsikt til flere av fjellene som omkranser Vossabygda. Et herlig skue og et flott område for rekreasjon og aktiviteter. På sommeren er det fokus på vandring, sykling og paragliding.

Så ta gjerne med sykkelen opp i gondolen for å utforske stiene på Hangurstoppen. Panoramaløypa er perfekt for familier eller dere kan sykle tilbake til sentrum via Bavallen.

Veien til fjells behøver ikke bli så slitsom (Foto: Hunnalvatn Media / Jon Hunnålvatn Tøn)
Veien til fjells behøver ikke bli så slitsom. Gondolbanen på Voss tar deg opp til Hangurstoppen på 820 moh. (Foto: Hunnalvatn Media / Jon Hunnålvatn Tøn)

Mer å utforske i nærheten

På Voss Vind svever dere i løse lufta (lite bilde) og kjenner på hvordan det er å fly. Voss Vind er Norges første vertikale, resirkulerende vindtunnel der dere kan du fly i trygge og kontrollerte omgivelser.

En spennende og minnerik aktivitet, som passer for alle aldre. Nedre aldersgrense er 5 år, og den eldste som har testet vindtunnelen er 100 år!

Nesten som å sveve vektløs i verdensrommet (Foto: VossVind)
Nesten som å sveve vektløs i verdensrommet (Foto: VossVind)

Rafting er også en av de mest populære aktivitetene på Voss, noe som gir en fantastisk opplevelse av internasjonal klasse. Voss Active tilbyr både rafting og familierafting. Turene er på 7-8 kilometer og passer både for nybegynnere og mer erfarne.

Vinter på Voss Resort

Om vinteren venter 40 km med preparerte løyper for alle nivå i tillegg til flere spennende off-piste områder. Rundt Hangurstoppen er det også mange langrennsløyper med ulike lengder. Nå kommer du deg direkte fra togstasjonen og opp til skianlegget på under 9 minutter.

Herlige skiløyper som passer alle (Foto: Erik Østli)
Herlige skiløyper som passer alle (Foto: Erik Østli)

Litt fakta

Voss er en kommune og et distrikt i Vestland fylke● Internasjonalt kjent for Ekstremsportveko ● Stasjon på Bergensbanen ● Godt merket turstinett til fots og på sykkel ● Ca. 1,5 time med bil fra Bergen ● Nyttige webadresser: visitvoss.no, myrkdalen.no, vossvind.no, vossactive.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar