Fiskeidyll i Hjørundfjorden (Foto: Øyvind Heen / fjords.com) Sunnmøre Slogen

Slogen i Sunnmørsalpene – tar pusten fra de fleste

Ingen kommentarer
Et fantastisk område for fjelltur (Foto: Sverre Hjørnevik / fjordnorway.com)
Et fantastisk område for fjelltur (Foto: Sverre Hjørnevik / fjordnorway.com)

Den imponerende toppen Slogen finner du midt i Sunnmørsalpene. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å komme seg opp til.

Fra toppen har du et fantastisk skue til tindene rundt og de irrgrønne dalene dypt nede ved Hjørundfjorden.

Dette er kanskje Sunnmøres fineste topp der den reiser seg fra rett opp fra fjorden som en slags trekantet pyramide. Når du kommer nærmere ser du at den ikke er fullt så bratt. Turen opp er enklere enn det ser ut til, men det siste partiet opp mot toppen er ganske luftig og krever litt klyving. Du trenger imidlertid ikke ekstrautstyr av noe slag for å komme til topps.

Turen opp egner seg fint som dagstur, men legg gjerne inn en overnatting på selvbetjente Patchellhytta øverst i Habostaddalen, for så å ta siste økta neste dag. Med overnatting her passer denne turen også fint for litt turglade barn.

For å komme til Patchellhytta kan du enten gå opp Skylstadbrekka fra Øye i Norangsdalen, en bratt tur på 2-3 timer, eller opp Liadalen fra Engeset ikke langt fra Stranda. Et tredje alternativ er å gå fra Urke, der det går bilvei opp til 370 moh. Alle rutene er merket.

Slogen i lett vinterdrakt og strålende sol (Foto: Per / Flikr / Wikimedia)
Slogen i lett vinterdrakt og strålende sol (Foto: Per / Flikr / Wikimedia)

Fra Patchellhytta tar turen videre opp til toppen også 2-3 timer. Ruta videre fra Patchellhytta er ikke merket, men det er mange varder og stien er ganske lett å finne. Like før toppen kommer det korte stykket hvor du må klyve, og her er det enklest å gå litt til høyre. Skulle du synes at det blir for luftig, passer det fint å snu 100 m under toppen. Likevel blir dette en vandretur du vil huske lenge.

Les gjerne: Hva med en rundreise på Vestlandet?

Topplatået er luftig og ikke spesielt stort, men det gir til gjengjeld en heilt ubeskrivelig vakker utsikt mot en grønnblå fjord og alpine, snødekte fjell. I nedstigningen bør du trå forsiktig det første og bratteste partiet, men etter det er det igjen greit å følge råsa heile veien ned igjen. Hele nedstigingen tar om lag 2 timer.

Sunnmørsalpene Ørsta kommune ● Slogen 1564 moh. ● Dagstur som kan utvides ● Krevende siste stykket ● 5-6 timer tur/retur etter startpunkt ● 3 km fra Patchellhytta ● Nyttig webadresse: hjorundfjord.no

Fiskeidyll i Hjørundfjorden (Foto: Øyvind Heen / fjords.com) Sunnmøre Slogen
Fiskeidyll i Hjørundfjorden (Foto: Øyvind Heen / fjords.com)

Populært i nærheten

  • Norangsdalen er et stille dalføre rikt på både natur- og kulturopplevelser og blant de trangeste dalførene i Norge. Ved Jelskredsvatnet er dalbunnen fylt opp av utrast steinur. Lygnstøylvatnet ble dannet av et ras fra fjellet Keipen i 1908. I vannet ser du fortsatt rester etter den gamle veien, setermurene og grinda.
Lyngstøylvatnet i Norangsdalen med de berømte undervannsruinene (Foto: Øyvind Kåre Sunde / visitalesund)
Lyngstøylvatnet i Norangsdalen med de berømte undervannsruinene (Foto: Øyvind Kåre Sunde / visitalesund)
  • Patchellhytta ligger like ved fjellfoten til Slogen, vest i Habostaddalen mellom Øye og Stranda. Hytta er et populært dagsturmål i seg selv, men også et perfekt raste- og overnattingssted før en topptur til Slogen, Brekketindane og Smørskredtind.
Patchellhytta (Foto: Per / Flikr / Wikimedia)
Patchellhytta, flott utgangspunkt for å bestige fjelltoppene i området (Foto: Per / Flikr / Wikimedia)

Noen steder å bo

Sjarmerende Urke Camping ligger midt i hjertet av Urke ved siden av elva som renner gjennom bygda. Campingen drives av Urke Landhandel som bare ligger noen få meter unna, på andre siden av elva. Her er det salg av dagligvarer, medisin, drivstoff, tipping, post og øl. Booking på E-mail: booking@urkecamping.no

I enden av Norangsfjorden, på Øye, ligger et av Europas mest herskapelige hotell. Hotel Union Øye har i generasjoner vært et attraktivt reisemål for kongelige, forfattere og elskere. Helt siden åpningen i 1891 har hotellet vært et sted hvor gjester kommer for å nyte stillheten, roen og det gode liv i storslagne omgivelser.

Nostalgisk interiør fra Hotel Union Øye (Foto: Toke Mathias Riskjær / Visit Norway)
Nostalgisk interiør fra Hotel Union Øye (Foto: Toke Mathias Riskjær / Visit Norway)
Følg Hurtigruten i Hjørundfjorden

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.