Vakre Ryvarden fyr (Foto: Arne-Kristian Stave Ytreland / visithaugesund.no)

Ta deg en tur på kyststien i Haugesund – med havet som nabo

Ingen kommentarer
Kystlandskap med fiskeskøyte og seilbåt fortøyd ved brygge. Typisk skjærgård utenfor Haugesund.
Kyststien i Haugesund med utsyn mot Røvær
(Foto: Scott Sporleder / Matador Network / visithaugesund)

Her vandrer du langs sjøen i et historisk område. Sammen med villsauene opplever du havet i all slags vær og du kan beundre Norges eneste riksmonument, Haraldshaugen på nært hold.

Kyststien i Haugesund finner du rett nord for byen og du kan parkere i begge ender av ruten, både ved Haraldshaugen og ved Kvalsvik.

Kyststien har utgangspunkt ved Skillebekkgata ved atkomsten til Killingøy og går nordover til Kvalsvik. Stien har armer ut til offentlig vegnett ved Haraldshaugen, Gauldølavegen og Stjørdølavegen. Starter du i sør går du gjennom et nedsprengt område. Der asfalten slutter stiger terrenget og det blir tettere vegetasjon, men dette vare ikke lenge.

Kyststien i Haugesund med riksmonumentet Haraldhaugen i sikte. Solskinn og små flekker med snø.
Kyststien i Haugesund med riksmonumentet Haraldshaugen i sikte (Foto: Jone Torkelsen)

Da du nærmer deg campingplassen kan du velge å gå gjennom denne, eller svinge til venstre, opp en bratt kneik og komme over på berg og lynghei der det er flott utsikt over havet med øyer og skjær. Her ser du blant annet Tonjer fyr, Røvær, Vibrandsøy, Hasseløy og Karmøy. På denne høyden er det utplassert benker og bord for en pust i bakken.

Etter en liten nedstigning i nord kommer du på beiteland vest av Riksmonumentet. Kyststien går videre nordover, forbi sjøhus og småbåter. Ved neste rasteplass, etter sjøhusene, deler stien seg med kobling mot Gauldølavegen. Når du fortsetter nordover og svinger stien seg stundom ned mot sjøen og stundom inn på land. Området her er preget av mer utmarksbeite, krattvegetasjon og noen gressbakker.

I Stjørdølavegen er det også adkomst til stien og en rasteplass. Videre nordover går stien oppover, over Veste, med Kvalen fyrlykt til venstre, gjennom kystheilandskap bestående av hovedsakelig urter og lyng. Fra det høyeste punktet svinger stien innover i landet og bak noen sjøhus for så å ende i fortauet på Kvalsvikvegen. Der stien svinger mot øst kan du ta en avstikker ned mot Kvalen fyrlykt.

Men vær på vakt, når stormene raser er det farlig å gå ned mot fyrlykta. På store deler av kyststien treffer du på sauer, både villsau og ordinære sauer. Villsauen er satt ut for å holde kulturlandskapet fint. Husk båndtvang hvis du har med hund.

Mer om Haugesund og Haugalandet finner du på deres hjemmesider.

Noen ting å ta med på veien:

  • Ryvarden fyr er et kjent landemerke på kysten. Fyret ligger ved Mølstrevåg i Sveio, 12 kilometer nord for Haugesund. Her finner du bl a Galleri Ryvarden. Det går en 2 km grusvei ut til fyret som er åpen for gående og syklende året rundt.
Ryvarden fyr ligger vakert ut mot havet nord for Haugesund. Blå himmel og stille hav.
Ryvarden fyr (Foto: Arne Kristian Stave Ytreland / visithaugesund.no)
  • Riksmonumentet Haraldshaugen ble reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge. Den er plassert på Gard, 2 km nord for bykjernen i Haugesund på et sted der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt.
Riksmonumentet Haraldhaugen i magisk lys. Ovesrkyet med sol som trenger gjennom skylaget.
Riksmonumentet Haraldshaugen utenfor Haugesund (Foto: Jone Torkelsen)

Ønsker du å lese vår artikkel om en rundreise på Vestlandet finner du den her!

Trenger du kart eller bøker som inspirerer deg til Norgesferien? Ta en titt i vår nettbutikk!


Annonse:

Glad i å sykle – da er Danmark landet for deg