Dame med surfbrett Sola Jæren

Jærstrendene – trolig Norges beste surfeforhold

3 kommentarer
Par vasser på sandstrand Sola på Jæren
Solastranden, hvit sand så langt øyet kan se (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Region Stavanger)

Navnet Jæren betød opprinnelig «kanten mot havet».

Landskapet her er unikt og preget av gradvis stigning fra hav til hei. Også internasjonalt er kyststrekningen særegen med sine lange sandstrender og sitt gamle kulturlandskap.

Jærstrendene består av rullestein-, bergstrand og sandstrender. Et særpreg er at havet står rett på land og at det ikke finnes skjærgård langs Jærkysten. De mange steingjerdene viser fortsatt stor landbruksaktivitet. Store deler av kyststrekningen fra Tungenes i nord til Eigersund grense inngår i Jærstrendenes landskapsvernområde.

Orrestranda, en av Norges fineste sandstrender, lett adkomst fra Nasjonal turistveg Jæren. ©Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen
Orrestranda, en av Norges fineste sandstrender, lett adkomst fra Nasjonal turistveg Jæren (Foto: ©Helge Stikbakke / Statens vegvesen)

Hele strekningen er populære steder for fugleliv på utfart nord- og sørover, hele året. Du kan se et rikt og variert fugleliv i området, og det er derfor båndtvang hele året i områder under Jæren landskapsvernområde. Det er også regler på når du kan utøve aktiviteter som forstyrrer fuglelivet, som surfing, brettseiling og kiting. Sett deg inn i hvor og når du kan drive med disse aktivitetene.

Riding med hest, sykling, telting og camping i sanddynene er forbudt. Dette er landskapsvernområde og spesielt sanddyneområdene er svært sårbart med tanke på slitasje I tillegg er det mange plante og fuglefredningsområder der det ikke er tillatt med telting.

Les også: Nordsjøvegen – opplevelser som perler på en snor!

Men det er mange spennende steder å telte i dette herlige landskapet likevel så lenge du respekter gjeldende regler og privatlivets fred. Slå derfor ikke opp telt nærmere enn 150 meter fra hus eller hytter og innhent tillatelse fra grunneier ved telting over to døgn.

Surfing på Jæren – sommer som vinter

Her er det langt mellom bikinikledde jenter og surfeshortsene er sjeldne å se. Surferne på Jæren er genuint interesserte surfere og de utøver sporten stort sett hele året rundt enten det er i sterk vind eller få plussgrader – i heldekkende våtdrakter.


Annonse:

Den beste boka for surfere

Årets bok for surfere – I Love The Seaside

En flott 400-siders surfe- og reiseguide til Nordvest-Europa (engelskspråklig).

Få med deg mulighetene fra vakre Lofoten og nedover vestkysten av Norge. Utforsk Sverige, Danmark, Tysklands flotte øyer, Nederland, Belgia og Normandie.

Kjøp den her!


Jæren byr trolig på landets beste surfemuligheter. Jærstrendene har ofte kraftig vind, noe som gir gode bølgeforhold. Det arrangeres stadig surfekonkurranser. Surfing på Jæren har blitt svært populært, men i vinterhalvåret har Fylkesmannen nedlagt forbud mot å surfe på bestemte steder for å verne om fuglelivet.

Vær godt kledd

Surfnorges websider ligger det oppdatert vær- og bølgeinformasjon. Det er viktig å kle seg godt. En god våtdrakt holder ikke kroppen helt tørr – men varm. I tillegg er det lurt å ha på hette, votter, hansker og sko. På sommerhalvåret holder det som regel med en 3-4mm våtdrakt.

Fint for nybegynnere

På sommer og tidlig høst passer forholdene generelt godt for begynnere. Varmt vann og relativt liten bølgestørrelse er gode grunner til å forsøke seg for første gang i vannet. Spesielt bra egnet er Solastranden, Hellestø, Sele, Bore, og Brusand/Ogna.

For de mer erfarne surferne, vil forholdene lenger ut på høsten og vinteren by på bedre muligheter til å finne gode forhold. Sterkere lavtrykk fører til kraftigere bølger, og vanntemperaturene er ingen hindring med moderne vintervåtdrakter. 

Det anbefales å følge godt med på bølge- og vindvarsel for dagen, da forholdene på vinteren kan endre seg betydelig på kort tid. De fleste strendene gir muligheter til gode forhold alt etter vindretning og bølgeretning. Det lønner seg å høre med lokale surfere eller surfshops for råd og nærmere informasjon. Respekter også privat eiendom og vernesoner ved parkering av bil. Flere hoteller i regionen tilbyr gode surfepakker med overnatting.

Her er noen av strendene du kan boltre deg på:

Solastranden er kåret til en av vakreste strender av Sunday Times, og det er ikke uten grunn. Denne 2,3 kilometer lange sandstranden har god plass, lune sanddyner, flott sand og god å bade langs for både små og store. Siden den er langgrunn er den et populært sted for brettseilere. I nærhet til stranda finner du også krigsminner, som bunkerser og rester av kanonstillinger.

Dame med surfbrett Sola Jæren
Bølgene venter på Solastranden (Foto: Martin Håndlykken / VisitNorway.com)

Rett sør for Solastranden ligger friluftscampen Ølberg. Dette er et friområde, og du er velkommen til å bruke plassen og stranden året rundt. Det er merket turløyper både nordover og sørover. Jæren friluftsråd eier og driver friluftscampen. Adressen er Ølberg Havnevei, Tjelta.

Borestranden er en av de flotteste strendene i landet, og er hele tre kilometer lang. Den lange og flotte stranden er et yndet turmål året rundt. Borestranden har veldig gode muligheter for surfing og er en av jærstrendene hvor kiting er tillatt. Borestranden er den eneste jærstranden hvor det er både hotell og campingplass. Bore strandcamping ønsker velkommen med bobil, campingvogn eller telt. Et perfekt sted å oppleve lyset, sanden og solnedgangen.

To jenter på strand på Jæren
Borestranda er verdt et besøk, beliggende nær Nasjonal turistveg Jæren (Foto: ©Hege Lysholm / Statens vegvesen)

Ølbergstranda er en populær badestrand og et flott utgangspunkt for turer langs sjøen. Siden denne stranda ligger litt i le for de største bølgene langs Jærkysten er det mange familier som foretrekker å bruke denne stranda. De flotteste dagene kan det være mange glade folk og trafikk her.

Orrestranden er en tre km lang sandstrand. Her finner du også Orre friluftshus, hvor det er salg av mat, her er også toalett, og parkering for bil og sykkel. Strandsonen er bygd opp av selve sandstranden ved sjøen, sanddynene og bakdynelandskapet med et mer variert planteliv. På Orrestranden er det plantefredning og fuglefredning. hvilket betyr at det ikke er lov med surfing, brettseiling, kiting, camping, sykling eller plukking av blomster.

Klepp på Jæren sandstrand og bølger
Orrestranda på Klepp – hvit sand og herlige bølger (Foto Gunleiv Hadland / Wikimedia)

Fakta

Jæren i Rogaland ● Nasjonalt landskapsvernområde ● Flatt kystlandskap ● 70 km lengde hvorav 25 er sandstrender ● Lett å gå, sykle og surfe, passer for alle ● Kort vei fra Stavanger med bil ● Nyttig web-adresse: regionstavanger-ryfylke.com

Mann på strand med surfebrett Jæren
Alltid på jakt etter den perfekte bølgen, her fra Refsnesstranden (Foto: Moxey / Region Stavanger)

I nærheten

  1. Lista fyr ble tent 10. november i 1836, og består i dag av et hvitt steintårn på 34 meter. I perioden 1853-73 var det tre tårn i samme størrelse her. De ble tent 16. september 1853. Da jobbet det fyrforvalter, underforvalter og fem fyrassistenter her.
Voksent par med hund Lista fyr overskyet
Flotte friluftsområder rundt Lista Fyr (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet)
  1. Langs Nasjonal turistvei Jæren er det havet og ikke veien som er det dominerende. Veien er likevel en viktig del av helheten der den skjærer gjennom kulturlandskapet, ofte rammet inn av gamle steingjerder som ikke bare er kulturminner, men også er tydelige bånd tilbake til en tid som ikke lenger finnes. Mer om Nasjonale turisveger i vår artikkel om bilferie i Norge!
Kulturlandskap med steingjerder på Jæren
Kulturlandskap med rydningsrøyser og steingjerder ved Madlandshamna i Hå, nær Nasjonal turistveg Jæren (Foto: ©Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen)

Mer om Vestlandet finner du i vårt forslag til rundreise her!


Annonse:

Tenker du sykkelferie? Da er Danmark perfekt for deg!

Ungt par på sykkeltur ser på kart
Et godt sykkelkart kan gi nye opplevelser (Foto: ©Niclas Jessen / Visit Denmark)