Stilstudie av Lundefugl i farta (Foto: Dag Kongsvik / Nittedal Fotoklubb)

Runde – fugleøy, fyrstasjon og herlig naturperle

Én kommentar
Par sitter og nyter utsikten over øya Runde på Sunnmøre.
Ytterst ute i havgapet i Herøy kommune ligger den sagnomsuste fugleøya Runde (Foto: Kristin Støylen/Destination Ålesund & Sunnmøre)

Runde er ei øy i øygruppa Sørøyene ytterst i havgapet i Herøy kommune på Sunnmøre.

Øya har fastlandsforbindelse med en bro som er gratis å krysse og du kan komme deg til Runde hele året med offentlig transportmiddel, bil eller båt.

  • Stilstudie av Lundefugl i farta (Foto: Dag Kongsvik / Nittedal Fotoklubb)
  • Lundefugl inn for landing (Foto: Dag Kongsvik / Nittedal Fotoklubb)
  • Nærkontakt med Lundefugl (Foto: Dag Kongsvik / Nittedal Fotoklubb)

Den vesle øya har ikke mer enn 150 fastboende innbyggere, men er internasjonalt kjent for fuglefjellet.  Fra februar til august hvert år er det hekkesesong og mer enn 500.000 fugler samler seg på øya. Fuglefjellet er det sørligste i Norge, og det mest artsrike sjøfuglstedet i Skandinavia.

Ung jente ligger på fjellet og har nærkontakt med lundefugl. Har kamera og håper på blinkskudd.
Lunde eller lundefugl er også kjent som sjøpapegøye (Foto: Ida Karoline Sævik)

Mellom 250 og 300 fuglearter er registrert her, inkludert lundefugl, krykkje, alke, lomvi, havsule, havhest, toppskarv og ørn. For fugletittere er det vanskelig å tenke seg et bedre sted å være. Runde er selve essensen av et fuglefjell.

Lunde eller lundefugl (Fratercula arctica), også kjent som sjøpapegøye, er en pelagisk dykkende sjøfugl som tilhører gruppen lunder i alkefamilien. Arten er monotypisk og hekker langs kystene på begge sider av Nord-Atlanteren.

Hele sommeren kan du bli med på guidede sightseeingturer med båt rundt Runde, og dette er en fantastisk mulighet til å få se fuglelivet på nært hold.

Det er også mulig å se koloniene ved å vandre opp i fjellet langs merkede stier, og uansett reisemåte er det viktig å huske på at det er innført regler om freding på grunn av den sårbare naturen.

Mann og damen står akter i en sightseeingbåt på vei rundt øya Runde på Sunnmøre.
Bli med på guidet tur rundt øya (Foto: Kristin Støylen/Destination Ålesund & Sunnmøre)

Rundeskatten

Runde er også mye besøkt av skattejegere fra hele verden som ønsker å finne gull- og sølvmynter etter «Akerendam»-forliset ved øya på 1700-talet. Det nederlandske handelsskipet Akerendam forliste på jomfruturen utenfor Runde i 1725.

Bilde av mynter fra den berømte Rundeskatten.
Deler av Rundeskatten er utstilt på Runde Miljøsenter (Foto: Chell Hill)

I 1975 fant tre sportsdykkere restene etter skipet og det som nå er omtalt som Rundeskatten med nærmere 57 000 gull- og sølvmynter. 6624 var gullmynter, resten sølv. Året etter ble stedet undersøkt av Bergens Sjøfartsmuseum. Over 400 ulike mynttyper ble funnet, hvorav omtrent femten var ukjente til da.

Skatten ble funnet i området nordøst for Runde fyr.

Funnet er ett av de største skattefunn i Europa og verdien ble da anslått til et sted mellom 30 og 40 millioner norske kroner. Deler av skatten er flyttet tilbake til øya, for utstilling i Runde Miljøsenter. Der får du også hjelp til overnattinger, opplevelser og guidede turer.

Runde fyr

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av øya. Det er et av 80 fredete fyr i Norge og inngår i kystledsamarbeidet mellom Turistforeningen, Forbundet Kysten og andre.

Fyrbygninger og området rundt er fredet etter Kulturminneloven. Den nyeste fyrvokterboligen er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom. Hytta er låst med DNT-nøkkel. Her kan man ta inn etter turen over Rundebranden, kjøpe mat fra hyttas selvbetjeningslager og tilberede den selv på kjøkkenet. Så kan du overnatte og nyte livet og været, for dette er et spennende sted, uansett om det er sol, vind eller regn, eller litt av alt.

Like utenfor husene på fyrstasjonen bryter bølgene mot berget rett inn fra storhavet, og rundt er det yrende fugleliv.

Runde fyr sett fra havet.
Runde fyr fungerer som en vanlig selvbetjeningshytte (Foto: © Yancy Caldwell / Matador Network / fjordnorway.com)

Runde fyr ble satt i drift i 1767 som det sjette i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt. I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. Bemanningen ble naturlig nok redusert etter hvert som teknikken tillot det.

I september 2002 ble fyret automatisert, og fyrmesteren pakket sine saker for siste gang. Runde fyr fungerer som en vanlig selvbetjeningshytte, og man kan ikke bestille plass. Men den lokale turistforeningen vil gjerne ha beskjed dersom større grupper har tenkt seg ut.

Runde har et varierende terreng som gir utfordringer og opplevelser nok for alle, uansett alder og form. Man kan vandre i fjøresteinene, på stier i gresskledde bakker og sletter, på fjell og i ur.


Annonse:

Anbefalte bøker for deg som vil utforske mer av Norge finner du i vår egen nettbutikk. Klikk på bildet så finner du et godt tilbud!

Ta deg gjerne tid til å lese vår artikkel om rundreiseforslag på Vestlandet!


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Runde – fugleøy, fyrstasjon og herlig naturperle”

Legg inn en kommentar