
Vi starter i Vestfold (nå Vestfold og Telemark fylke), sommerdistriktet fremfor noe og et paradis for barnefamilier.
Åsgårdstrand er et gammelt ladested mellom Horten og Tønsberg. Edvard Munch har vært bosatt i byen, og derfor hentet mange av sine motiver herfra. Tønsberg er Norges eldste by, hvor utgravninger har påvist en middelalderby under Slottsfjellet. Dette fjellet er et av Nord-Europas største ruinparker.
Sørlandets hvite byer
Etter en runde i gamle Vestfold fylke fortsetter vi videre mot Kristiansand og Sørlandet. Vi passerer perler som Kragerø, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand. Her er virkelig sommerparadis med skjærgård og svaberg, brosteinsbelagte gater og rolig atmosfære.
I en klasse for seg er Lyngør med sin sjarmerende, hvite trehusbebyggelse på flere øyer. For noen år siden ble stedet beæret med prisen for Europas best bevarte landsby.
Les gjerne: Denne artikkelen om de hvite sørlandsbyene.

Kristiansand og Dyreparken
Så kommer vi til selve hovedstaden på Sørlandet, Kristiansand, der byens største attraksjon er Dyreparken. Å gjøre seg kjent med kaptein Sabeltann, tante Sofie og ikke minst alle dyrene tar minst en hel dag, gjerne to. Men så gir det også minner for livet.
Sjekk alle aktivitetene, åpningstider og priser på Dyreparkens hjemmesider.
Enda lenger sør
Lengst syd i Norge ligger Lindesnes fyr som er Norges eldste og sydligste fyrsted (fra 1655). Mandal er en skikkelig sørlandsperle med kanskje Norges fineste badestrand midt i byen, Sjøsanden.

Farsund har lenge vært kjent som Kaperbyen og her arrangeres de årlige Kaperdagene i juli. Her møtes sørlandsk småbysjarm og historiske arrangement.
Norges svar på Skagen, Kaperbyen, Det amerikanske Lista, Trappebyen, Rederbyen eller Kaperredet – kjært barn har mange navn.
På Lista finner du milevis med strender, perfekte for bading, surfing og fuglekikking i Sørlandets eneste våtmarksområde. Dra på fyrferie på Lista Fyr, sykle Route 8, opplev krigshistorien på Nordberg Fort eller se eldgamle helleristninger på Penne.
Mer informasjon om Farsund og Lista på deres egne hjemmesider.

Oppover Setesdal
Nordover fra Kristiansand ligger Setesdal. Dalen har bevart noe av særpreget som omfatter bygningskultur, kunsthåndverk, drakter og folkemusikk. På Hornnes bør man sette av tid til å besøke Mineralparken som er en utstilling av mineraler og gruveutstyr i et helt spesielt miljø.
Nærmeste nabo til Mineralparken er Klatreparken med masse spennende aktiviteter for store og små. Her finner du Mineralparkens hjemmesider.

Nedre del av Setesdalen er bred og oppfylt av store vann med Byglandsfjorden som det største.
Telemarks kulturskatter
Herfra er veien videre over til Telemark kort. Telemark er preget av gammel kultur, ville fjell og brusende fosser. Her passeres Morgedal, hvorfra Sondre Norheim førte skisporten ut i verden.
Midt i vakre Telemark bør en tur på Telemarkskanalen legges inn i programmet. Ferden går gjennom 18 sluser, kanaler og vakre innsjøer. Det er masse informasjon å hente på kanalens egne hjemmesider. Bø Sommarland i Bø er også en fin opplevelse i samme område, spesielt for barna.

Spennende krigshistorie fortelles med filmer og utstillinger på Vemork og Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan. Rjukan står på UNESCOs verdensarvliste og ligger rett ved Hardangervidda nasjonalpark. På Notodden ligger Heddal stavkirke, den største i Norge.
Vi avslutter i Viken
Til slutt over i nye Viken fylke der vi besøker den gamle bergstaden Kongsberg. Byens historie er nært knyttet til de gamle sølvgruvene og både gruvene og museet er verdt et besøk. Fra Kongsberg velger vi Rv. 35 mot Hønefoss.
På veien videre finner vi Blaafarveværket godt skiltet på Åmodt. Blaafarveværket har mange forskjellige historiske anlegg og er et av Norges 10 best besøkte museer.
På Jevnaker ligger Hadeland Glassverk i idylliske omgivelser i sørenden av Randsfjorden. Her kan man blåse sitt eget glass som et varig minne fra turen. God reise!

Ønsker du å fortsette reisen inn mot Oslo og Oslofjorden kan du lese denne artikkelen.
Det var forresten Vilhelm Krag som lanserte begrepet og betegnelsen Sørlandet i Morgenbladet den 16. mars 1902.
Severdigheter og nyttige linker
- Edvard Munchs Åsgårdstrand. Godt kjent fra Pikene På Broen.
- Slottsfjellet i Tønsberg. Rester etter en av landets største middelalderborger.
- De hvite sørlandsbyene. Som perler på en snor langs kysten.
- Dyreparken. Gir minner for livet.
- Sjøsanden i Mandal. Flott 800 meter lang strand.
- Lindesnes fyr. Norges sydligste fastlandsfyr.
- Mineralparken på Evje. Steingal aktivitetspark for hele familien.
- Morgedal. Skisportens vugge.
- Telemarkskanalen. Et nasjonalt klenodium.
- Bø Sommarland. Skandinavias største vannpark for store og små.
- Vemork. Nært møte med norsk industri og krigshistorie.
- Heddal stavkirke. Nasjonal kulturskatt med fantastisk trebyggerkunst.
- Sølvgruvene på Kongsberg. Bli med på en togtur til Kongens gruve.
- Blaafarveværket. En blanding av kunst, kultur og natur.
- Hadeland Glassverk. Se hvordan glassblåserne utøver sitt tradisjonsrike håndverk.
Annonser:
Boka med inspirasjon til små og store turer i ferielandet Norge

Start ferien her!
En praktisk guidebok med mange tips til aktive og spennende ferieopplevelser for hele familien.
Boken forteller deg om de beste severdighetene kombinert med masse nyttig informasjon.
Verdenskart for vegg – til glede og nytte

14 kommentarer om “Hva med en rundreise i Sør-Norge?”