
Tips til deg som skal på vandretur i Norge

Fred
“Men engang før, tenker jeg, må jeg vel ha smakt denne fred eftersom jeg går her og nynner og er henrykt og bryr meg om hver sten og hvert strå og disse synes å bry seg om meg igjen. Vi er kjente.“
Knut Hamsun
Når jeg selv er ute og vandrer er jeg sjelden alene. Det er godt å være to eller flere. Dels kan vi støtte hverandre, dels er vi flere om å finne veien, og dels har jeg noen å dele opplevelsene med.
Å vandre er et lavterskeltilbud
Å vandre er et lavterskeltilbud for oss som er så heldige å bo i Norge. Du må ikke nødvendigvis opp på vidda eller fjellet for å gå tur. De fleste av oss kan nyte godt av en merket sti bare noen hundre meter fra egen inngangsdør.
Takket være 1000-vis av frivillige arbeidstimer har lokale turlag og foreninger gjort en kjempejobb med å legge til rette for friluftsliv og med det en bedre folkehelse.

Mine egne vandreturer er ofte korte turer på et par timer gjennom en skog, langs stranden, rundt en sjø eller til et flott utsiktspunkt på fjellet.
Lys og skygge, det skiftende været, landskapets farger, dyr, fugler og planter, oldtidsminner og de menneskene jeg møter, er alt sammen med til å gjøre opplevelsen til noe helt spesielt. Og så gir den korte vandreturen mosjon, frisk luft i lungene og en god følelse av velvære.

Aller viktigst er det nok at jeg i vandretempo og øyehøyde lærer å kjenne landskapet bit for bit. De lengre vandringene er også en personlig reise. Det vil alltid være deler av turen der jeg bare går og går, og ubevisst tømmer mine tanker.
I denne bloggen vil jeg etter hvert beskrive nesten hundre vandreturer. Noen er velkjente, andre mer anonyme. Men nesten alle er merkede stier og veier i landskapet, og bloggens faktuelle viten er hentet fra hjemmesider, vandrebrosjyrer og på informasjonstavler ute i landskapet.
Alle turene er også beskrevet i boken min, Vandreturer i Norge. Den kan du kjøpe i nettbutikken og hygge deg med når du planlegger en vandretur, enten alene, sammen med familien eller om du vil ta med deg ungene på en spennende ekspedisjon i naturens verden.
Jeg har selv vandret mange av turene og har besøkt alle områdene. Så alt i alt er denne bloggen skrevet ut fra nevnte kilder samt min egen opplevelse av det norske landskapet som jeg er så glad i og som jeg har vandret gjennom i over 40 år.
Terje Karlung
Redaktør

Norges offisielle reiselivsportal VisitNorway.no har utviklet denne huskelisten for en vellykket fjelltur:
Pakkeliste for fjellturen
En solid ryggsekk med riktig utstyr er avgjørende for at du skal få en trygg opplevelse i fjellheimen. Velg en sekk som rommer 30 liter, så er du sikker på å få plass til alt du trenger.
Klær
- Fjellstøvler
- Vind- og vanntett jakke og bukse
- Ullundertøy og ullgenser
- Ekstra sett med klær og sokker
- Lue, skjerf og votter
Utstyr
- Nok mat og drikke for hele turen
- Fulladet mobiltelefon i plastpose for å unngå vannskade
- Liten hodelykt og ekstra batterier
- Solbriller og solkrem
- Plastposer til søppel og andre ting
- Førstehjelpsutstyr og egnet gnagsårplaster
- Kart og kompass
- Lommekniv
- Skistaver for å vandre stødig i ujevnt terreng
- Refleksvest så du synes godt hvis du må reddes

Den Norske Turistforening har supre sider om vandreturer i Norge, du finner de her!
Annonse
Det er alltid betryggende med et godt kart i sekken

Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.