Par på vandring i fjellet Foto: Mattias Fredriksson

Aursjøvegen – er den tøffere enn Trollstigen?

Ingen kommentarer
To personer i turklær står ute på en klippe og beundrer utsikten over Aursjøvegen i Sunndal.
Fantastiske naturopplevelser venter på deg langs Aursjøvegen (Foto: © Mattias Fredriksson / fjordnorway.com)

Opplev en spektakulær veistrekning i rå norsk natur

Aursjøvegen går mellom Finnset i Eikesdal og Sunndalsøra. Veien var opprinnelig bygget som anleggsvei ved utbyggingen av Aura kraftanlegg 1947-50. og senere forlenget til Eikesdalen.

Utsikt fra Aurstupet mot Eikesdalen (Foto: Simo Räsänen / Wikimedia)

Total veilengde mellom Sunndalsøra og Eresfjord er 100 km. Når det er betalt bompenger og kjørt inn i området, vil bommen automatisk åpne seg når det kjøres ut igjen. Priser på enkel tur kr. 100, betales bare med kort.

Gammel ferdselsåre

I tusener av år har folk ferdes over fjellet mellom Sunndal og Eikesdal. På endeløse vidder ferdes moskus, villrein og jerv. Det føles både brattere, farligere og villere.

Den som har kjørt fra Sunndalen til Eikesdalen over Aursjøen påstår klinkende klart at Aursjøvegen går den langt mer kjente Trollstigen en høy gang.

Aursjøvegen i retning Eikesdalen (Foto: Simo Räsänen / Wikimedia)

Rett ut fra selve Sunndalsøra går veien opp den trange Litldalen med den strie, ville elva i dalbunnen. Fossene kaster seg ut i fritt fall fra fjell opp mot 1900 meters høyde. Veien går i bukter og bend og løfter deg opp på selve vidda som et smalt stykke grusvei i ytterkanten av Dovrefjell Nasjonalpark.

Her er det bare 4.500 bilister som hver sesong finner det for godt å løse billett for passasje. Noen av dem har hytter i området, men en del eventyrlystne turister finner også veien.

Ferden langs Aursjøvegen får virkelig satt i gang blodpumpa og adrenalinet koker nesten over langs det som for et utrenet øye synes som alt for smale og kurvede grusveier.

Fjell, fosser og stup er det nok av, mens asfalt og autovern, ja det er nesten fraværende her.

Sesongkort (bombrikke) koster kr. 1000,- og fås kjøpt på Best-stasjonen på Sunndalsøra eller ved henvendelse til terje.erstad@sunndals.net.

Friluftsparadis

Langs Aursjøvegen er det flere tilrettelagte turstier, utsiktspunkt og rasteplasser. Aursjøen og andre fjellvann er egnede for fiske- og kanoturer.

Litledalen er kjent for krevende klatreruter og isklatring vinterstid. Og det er mulig å bli med på guidet tur langs Eikesdalens Via Ferrata – en luftig og flott tur!

400 meter lett fottur unna bilveien står du plutselig på kanten av Aurstupet, med mange hundre meters stup under. Du bør virkelig unne seg utsikten herfra.

To personer går tur i spektakulært terreng langs Aursjøvegen i Sunndal.
På høyfjellet finnes et omfattende vandrerutenett mellom flere hytter og mange mener at man her finner noen av Norges flotteste fjellområder (Foto: © Mattias Fredriksson / fjordnorway.com)

Aursjøhytta

Midt inne på den vestlige delen av Dovrefjell ligger Aursjøhytta og inviterer til et godt måltid og ei god seng. Den er som et bindeledd mellom Sunndalsfjellene, Romsdalsfjellene og Tafjordfjellene.

Landskapet rundt hytta er preget av runde, rolige topper med mer viddepreg, med andre ord et behagelig turterreng den som liker å vandre lange rolige turer.

Hytta er betjent i sommersesongen og har strøm og dusj med varmekabler. Resten av året er det selvbetjening. Hytta er også et flott utgangspunkt for utfordrende dagsturer til høye topper. Du finner hytta på UT sine sider her!

Aursjøen mot vest (Foto: C. Hill / Wikimedia)

Ønsker du mer detaljert informasjon om veistandard, aktiviteter, overnattingsmuligheter og attraksjoner finner du det på Aursjøvegens egne hjemmesider her!

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

En enestående, rik fjellflora har trukket hobby- og fagbotanikere fra inn- og utland til området i over 200 år. Her finnes en praktisk talt intakt høyfjellsfauna med villrein, jerv og kongeørn. Dessverre ser det ut til at fjellreven har forsvunnet fra disse trakter.

Den særpregede moskusstammen er også karakteristisk for Dovrefjell.

De ville og vakre Sunndalsfjella byr villreinen på ypperlige sommerbeiter og kalvingsområder, mens vinterbeitene finnes i de nedbørsfattige områdene i øst.

Med bakgrunn i naturkvalitetene ble området etablert som nasjonalpark i 2002. Under bilturen langs Aursjøvegen kjører du gjennom Torbudalen biotopvernområde som ligger inntil nasjonalparken. (Kilde: Aursjøvegen.com)

Les gjerne vår artikkel om rundreise på Vestlandet her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Perfekt til skole og kontor eller som en ren dekorasjon. Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt.