Hornelen i Bremanger – Europas høyeste sjøklippe

Ingen kommentarer
Å gå opp Hornelen er en full dagstur, men vel verdt strevet (Foto: Sverre Hjørnevik / Fjord-Norge)

Når du har besteget Europas høyeste sjøklippe kan du se tilbake på en helt spektakulær opplevelse.

Stien opp kan være både krevende og bratt, men til takk får du fantastisk utsikt på veien.

Uten høydeskrekk kan du gå ut på kanten av stupet (Foto: Sverre Hjørnevik / Fjord-Norge)

Hornelen ligger på øya Bremangerlandet i Nordfjord. På toppen (860 moh.) er det storslått panoramautsikt over trange fjorder og høye fjell til små øyer helt ytterst i havgapet. Den aller tøffeste uten høydeskrekk kan legge seg på kanten av stupet og kikke nesten loddrett ned på båttrafikken 860 meter nedenfor.


Denne turen og 98 andre finner du i denne fine boka!


Et landemerke full av myter

Fjellet var tidligere et viktig landemerke for passerende skip og i enda eldre tid en samlingsplass for hekser (ifølge sagnet) både på jonsok og til jul. Det er bygget ei lita steinhytte på toppen av Hornelen, og her ligger det også et norsk flagg du kan heise dersom været tillater det.

Den beste tiden på året er vår, sommer og tidlig på høsten (mai-september). Det nytter ikke å prøve seg her når det ligger snø på fjellet. Dessuten blir det tidlig mørkt her vinterstid.

Turen er nokså krevende og du bør ha litt fjelltrening og være vant med å gå i bratt terreng. Det kan nemlig være en påkjenning for knærne når du skal ned igjen. Det er tilgang på vann hele veien.

Turen passer best for de som er vant med å gå i fjellet og i ulendt terreng (Foto: Sverre Hjørnevik / Fjord-Norge)

Det er to ruter å velge mellom

Det er to ruter opp til Hornelen, med start fra enten Hunskår eller Berleneset. Den beste utsikten får du om du går opp fra Hunskår og ned til Berleneset. Turen tar om lag 8-10 timer t/r, og er en flott dagstur.

Start Hunskår: Beregnet tid: 7-8 timer t/r. Start ved enden av veien på Hunskår. Stien er godt merket med røde T-er og varder, og du går først i samme retning som bilveien, over Ramarhammaren, før du tar mot sørvest.

Start Berleneset: Beregnet tid: 8-10 timer t/r. Denne ruta er litt lenger enn fra Hunskår, men lettere å gå og egner seg godt som en lang familietur. Likevel er det nødvendig med litt fjelltrening.

Hornelen er imponerende også fra sjøsiden (Foto: Wikimedia)

Fakta

Bremanger i Nordfjord ● 860 moh. ● Dagstur 15 km t/r ● Middels krevende ● 7-10 timer etter startsted

Tips i nærheten

  1. Grotlesanden er en av de største sandstrendene i Ytre Bremanger. Her er silkemyk sand så langt øyet rekker. Grotlesanden er en attraksjon i fint vær, men er kanskje enda mer fasinerende i styggvær når stormen bryt innover.
Grotlesanden sett innover fra vest (Foto: C Hill / Wikimedia)
  1. Kvannhovden fyr står på en odde lengst vest på øya Hovden i Flora, 40 meter over havflaten. Dette er et av de høyeste plasserte fyrhus i landet, med fabelaktig utsikt nord og sør langs skjærgården, og vestover mot åpent hav.

Les gjerne også vår artikkel om rundreiseforslag på Vestlandet!

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar