Aurlandsdalen – vill, vakker og populær

Én kommentar
Et voksent par vandrer gjennom Aurlandsdalen. Gammelt stabbur på toppen av en høy gammel steimur.
Du kommer ikke tettere på Vestlandsnaturen enn her i Aurlandsdalen
(Foto: Sverre Hjørnevik / Fjord Norge AS)

Aurlandsdalen ligger i nærheten av Aurland og Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Normalt bruker du mellom seks og sju timer på å gå den nederste delen av dalen, men bruk gjerne flere dager til å nyte dette vakre stykke Norge.

Dalen er en fantastisk vill og vakker og er merket som en del av Den Norske Turistforeningens stinettverk. Hele stien fra Finse på 1222 moh. ned til Vassbygdi på 50 moh. kan gjerne tas over flere dager med overnatting i hytter langs stien.

Kanskje en av Norges flotteste vandreturer (Foto: Pål Bugge / Visit Norway)
Kanskje en av Norges flotteste vandreturer (Foto: Pål Bugge / Visit Norway)

Fra Geiteryggen til Vassbygdi er dalen ca. 40 kilometer lang. De vanligste stedene å starte turen er Finse, Geiteryggen, Steinbergdalshytta, Stemmerdalen eller Østerbø.  Det nederste og mest pittoreske delen av dalen, fra Østerbø til Vassbygdi, er ca. 20 kilometer lang. 

Steinbergdalshytta – midt i dalen

Om du leter etter plassen hvor du kan komme som du er, sette deg ned foran peisen og nyte at det ikke finnes TV og bli kjent med nye mennesker, vel da har du funnet en slik plass.

Steinbergdalshytta har en behagelig ro over seg og ligger midt i vakre og populære Aurlandsdalen. Her kan du slappe av foran peisen etter en dag med aktiviteter, nyte en god middag og sovne i gode senger.

Interiør fra Steinbergdalshytta (Foto: Privat)
Interiør fra Steinbergdalshytta (Foto: Privat)

Østerbø – en grei start på turen

Østerbø Fjellstove og Aurlandsdalen Turisthytte (tidligere Østerbø Turisthytte) (815 meter over havet) ligger øverst i selve Aurlandsdalen og stien i denne nederste delen av dalen er lett å gå og går for det meste nedover. Dette er derfor det mest benyttede startstedet for turen.

Været i fjellheimen endrer seg raskt. Husk å ta med klær og utstyr beregnet på alle typer vær. Solide sko anbefales.

Først kommen du til garden Nesbø ved Nesbøvatnet, gården er fraflyttet men restaurert av eieren. Så sent som i 1850 var det totalt ti gårder i Aurlandsdalen. Disse gårdene er forlatt, mens noen av de er restaurert.

Trenger du gode kart eller turbøker? Sjekk vår nettbutikk!

Bjørnestigen og Vetlahelvete

Snart deler stien seg og du kan velge å gå Bjørnestigen som er en kraftig stigning til over 1000 meter over havet. Den andre går langs elva til de to stiene igjen møtes lenger nede i dalen, rett før Vetlahelvete som er den største jettegryta i dalen.

Bjørnestigen gir en fantastisk utsikt, men er ganske bratt ned mot Vetlahelvete. Det er satt opp wire i det vanskeligste området.

Sinjarheim Gård

Stien fortsetter gjennom et fantastisk vakkert landskap ned mot garden Sinjarheim. Denne ble fraflyttet i 1922, som den siste garden i dalen, men ble benyttet som støl helt til 1964. Garden består av et tun med 6 hus i tillegg til en tørkestue for korn. De siste årene har garden blitt restaurert, og det er gårdsdrift om sommeren.

Bygningene på Sinharheim slik de fremsto rundt 1960 (Foto: Frode Inge Helland)
Bygningene på Sinjarheim slik de fremsto rundt 1960 (Foto: Frode Inge Helland)

Almen Gård

Fra Sinjarheim går stien bratt nedover mot Almen, som er den nederste garden i dalen. Ryktet sier at de som bodde her måtte snakke høyt for å overdøve suset fra elven som går like ved huset.

Videre langs elva ned til Vassbygdi. Buss herfra til Flåm eller Aurland i sesongen.

Å komme seg til Aurlandsdalen

Aurlandsdalen har en sentral beliggenhet mellom Oslo og Bergen, og er lett tilgjengelig med offentlig transport. Fra Aurland og Flåm er det kort vei med buss til utgangspunktene for tur i dalen.

Overnatting

Du kan overnatte og spise godt på Steinbergdalshytta, i tillegg har Den Norske Turistforening (DNT) to hytter i øvre delen av Aurlandsdalen, Finsehytta og Geiterygghytta. Det er også to overnattingshytter på Østerbø i den nederste delen av dalen, Østerbø Fjellstove og Aurlandsdalen Turisthytte (tidligere Østerbø Turisthytte).

Steinbergdalshytta ligger vakkert til øverst ved Vetlebotnvatnet (Foto: Privat)

Hvem kan gå turen?

Aurlandsdalen varierer fra lett til vanskelig å gå og du må være i normalt god form. Deler av stien går gjennom vanskelig terreng. Anbefales ikke for barn under åtte år.

Tre vandrere går gjennom en gård i Aurlandsdalen. Nærmer seg en grind i et gjerde.
Du vandrer gjennom et av Norges vakreste landskaper
(Foto: Sverre Hjørnevik /Fjord Norge AS)
Den berømte Aurlandskoen kommer i mange farger (Foto: Jonny Akselsen / Visit Flåm)

Møt de eneste skomakerne som fortsatt produserer den tradisjonsrike Aurlandsskoen.

Aurlandsskoen har vært produsert siden 1930-tallet og er i dag den eneste gjenværende produsenten av den tradisjonsrike “penny loafer” som er kjent for sine 10-øringer.

Les mer på fabrikkens hjemmesider!

Få også med deg…

Flåmsbana er en av verdens mest spektakulære togreiser, og en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. Toget kjører fra enden av Aurlandsfjorden og opp til høyfjellet ved Myrdal stasjon. Reisen viser Vestlandets vakre natur fra sin beste side. Sjekk alle tilbudene i Flåm her!

Opplev den spektakulære utsiktsplattformen Stegastein, med panoramautsikt 650 meter over Aurlandsfjorden. Utsikten tar fullstendig pusten fra de fleste, og er et perfekt sted for gode feriebilder. Stegastein er ett av de mest fotograferte utsiktspunktene i regionen.

Mer spennende om Vestlandet kan du lese i denne rundreiseartikkelen!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Aurlandsdalen – vill, vakker og populær”