Den gamle trehusbebyggelsen i Bergen gir mange flotte fotomotiver (Foto: CH / VisitNorway.com)

Byferie i Norge – Bergen

Ingen kommentarer
Masse folk på Bryggen i Bergen. Uteservering og gamle vernevedige hus.
Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskerbryggen og Hansabryggen omfatter den gamle trebebyggelsen i den historiske bykjernen
(Foto: Bergen Reiselivslag / Robin Strand – visitBergen.com)

Bergen – selve inngangsporten til fjordriket. Byens spesielle sjarm og atmosfære må bare oppleves!

Bergen er en unik by, ikke minst på grunn av sin praktfulle plassering og de verdensberømte omgivelsene. Syv storslagne fjell og vakre fjorder kapsler inn en internasjonal, men samtidig særegen atmosfære som setter sitt tydelige preg på alle som besøker byen.

Bergen er en vandring verd. Bare å rusle rundt i de gamle gater og smau kan være en opplevelse. Små trehus ligger på kryss og tvers, brosteinene går over i trapper på det bratteste og blomstergleden er synlig overalt. Setter man av tre dager gir det garantert inntrykk og opplevelser som aldri glemmes.

Du finner alt du trenger å vite på VisitBergen.com

Les også vår artikkel om rundreise på Vestlandet her.

Her er noen tips til 3 dager i Bergen:

Første dag: Start dagen med en tur langs Fisketorget og Bryggen. Besøk et av byens mange museer, noen har unike kunstsamlinger, og avslutt dagen med en hyggelig shoppingrunde.

Det berømte fisketorget i Bergen er flittig besøkt (Foto: CH / VisitNorway.com)
Det berømte fisketorget i Bergen er flittig besøkt (Foto: CH / VisitNorway.com)

Bryggen byr på gamle kjøpmannsgårder og handelshus fra Hansatiden. Bryggen er bygget etter storbrannen i 1702, etter samme mønster som de tidligere gårdene som huset Hansakjøpmenn fra 1350 til 1764.  Bryggen er innlemmet i UNESCOs liste over verdens mest bevaringsverdige kulturminner.

Les gjerne: Våre gode artikler om byferie i Oslo eller Trondheim.

Fisketorget er selve byens hjerte og et av Norges mest kjente og berømte utendørsmarkeder. Det har en sjarmerende beliggenhet mellom vestlandske fjorder og de syv fjell. Her selges sjømat, frukt, grønnsaker, blomster, kunsthåndverk og suvenirer og man kan nyte en nylaget fiskesuppe eller varme noen fiskekaker.

Andre dag: Dette er dagen for å ta Fløibanen eller Ulriksbanen (Bildet under) til topps og nyte utsikten over byen. På toppen et det turstier som er perfekte for fotturer. Opplev så idylliske Gamle Bergen og avslutt gjerne dagen med konsert i Edvard Griegs hjem, Troldhaugen.

Kabelvogn på vei opp til Ulriken svever høyt og fritt. Byen i bakrunnen.
Ulriksbanen med Bergen i bakgrunnen
(Foto: Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen – visitBergen.com)

Fra midt i sentrum tar det bare 8 minutter å se hele Bergen. Fra Fløyen kan man nyte den vakre utsikten over byen og fjordene rundt. Fløyen ligger 320 moh. og på toppen er det også et fantastisk turområde med mange muligheter. På Fløyen er det også restaurant, kafe, suvenirbutikk og lekepark. Fløibanen kjører hver dag fra tidlig morgen til kl. 23.00 hele året. Banen er lett tilgjengelig for barnevogner og rullestolbrukere.

Edvard Griegs hjem Troldhaugen i vakkert solskinn. Rosebusk i blomst i forgrunnen.

Troldhaugen er huset der Edvard Grieg (1843-1907) hadde sitt hjem i 22 år og her spilles det daglige konserter fra tidlig i juni til midt i september. Troldhaugen ble bygget i 1885 og ligger meget vakkert til ved Nordåsvannet. Huset er i dag museum og innredningen i stuene er Griegs egen fra 1907.  Komponisthytten i hagen står som han forlot den. Sjekk nettsiden her!

Tredje dag: Man kan ikke forlate Bergen uten et besøk på Akvariet og en tur på fjorden. En bedre fiskemiddag hører absolutt med, sammen med en perfekt avslutning på dagen; på en av byens mange kulturscener.

Akvariet er barnas store favoritt i Bergen. Det er mer enn 60 akvariekummer og tre utendørsdammer med seler, pingviner og karpefisk. Det er tropisk avdeling med kubanske krokodiller, slanger, skilpadder

To pingviner holder en samtale i gang i Akvariet i Berge.
Møt sjøløvene, pingvinene, de fillipinske krokodillene, fisk og fascinerende slanger på Akvariet i Bergen (Foto: Thor Håkonsen)

Et fjordcruise yter byen full rettferdighet. Bergen er riktig vakker også fra sjøsiden. Velg mellom en fjordtur på 4 timer, som er en fin måte å oppleve vakker vestlandsnatur med trange fjorder og mektige fjell. Eller velg en kortere havnetur i Bergens særegne havnemiljø som varer 1 time. Alle turer har avgang fra Fisketorget.

Billetter og informasjon i Turistinformasjonen rett ved Fisketorget.

Bli med på fjordcruise, det gir herlige minner fra en flott skjærgård (Foto: VisitBergen.com)
Bli med på fjordcruise, det gir herlige minner fra en flott skjærgård (Foto: VisitBergen.com)

Kjøp Bergenskortet

Med Bergenskortet har du gratis adgang eller rabatt på blant annet museer, attraksjoner, sightseeing, kulturtilbud, servering, bussreiser og parkering. Dette kan kjøpes i Turistinformasjonen.

Mer by- og bilferie finner du her!

Her er VisitNorways 10 på topp-liste over de mest populære opplevelsene i Bergen:

1. Fløibanen. Dette er en av Norges mest kjente turistattraksjoner, og det er ikke uten grunn. Turen fra Bergen sentrum til Fløyen tar cirka 5 til 6 minutter med taubane, men det er også en flott tur til fots med mange fine utsiktspunkter underveis. Og når du først kommer opp på Fløyen er utsikten over byen ganske så fantastisk.

2. Bryggen. Bryggen står som selve symbolet på Bergen by. Området ligger i den historiske bykjernen i Bergen, og omfatter den gamle trebebyggelsen som ble anlagt like etter år 1000. Her kan du lære om de gamle hanseatene, og det er flere hyggelige gallerier, butikker og restauranter å besøke i området.

3. Ulriken. Ulriken er det høyeste av de syv fjellene som omkranser Bergen sentrum. Du kan ta Ulriksbanen opp til toppen, som er et svært populært turområde både for bergensere og turister. “Å se Bergen fra byens tak er et must”, skriver en bruker på TripAdvisor.

4. Edward Grieg museet Troldhaugen. Villaen Troldhaugen var hjemmet til den kjente komponisten Edward Grieg, og har vært museum siden 1928. Dette er et må se-sted for alle Grieg-elskere og andre nysgjerrige.

5. Stoltzekleiven. Bergen er full av opplevelser for naturelskere og turgåere. Stoltzekleiven er en bratt, men vakker og steinlagt tursti med 908 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet.

6. Det Hanseatiske Museum. Museet befinner seg på den populære Bryggen, og gir deg et innblikk i hvordan livet var for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet, som drev kontor i Bergen mellom 1350 og 1750. Her sitter den markante lukten av tørrfisk i veggene!

7. Fisketorget. Fisketorget står som Norges mest kjente og berømte utendørsmarked. Du skulle kanskje ikke tro det med tanke på navnet, men det selges ikke utelukkende fisk på Fisketorget. Her får du også tak i annen sjømat, frukt og grønt, samt kunst og suvenirer.

8. VilVite Bergen Vitensenter. Vitensenteret er et gøyalt sted for barn og unge å lære om naturfag, teknologi og realfag.

9. Bymuseet i Bergen. Dette omfattende museet forvalter 120 bygninger i Bergen, og fanger ulike aspekt av Bergens fascinerende byhistorie. Blant annet inkluderer museet leprahospitalet St. Jørgen.

10. Fantoft Stavkirke. Det opprinnelige bygget sto ferdig i 1150, men brant ned i 1992. Dagens versjon er en rekonstruksjon av originalen, men stadig et populært turistmål. Fantoft Stavkirke befinner seg i Fana bydel i Bergen.

Du finner utførlig og oppdatert informasjon om disse 10 og flere til på nettsiden visitBergen.com

Les gjerne: Vandre over Vidden mellom Ulriken og Fløyen.

Litt Vestlandet i bilder – ditt nye reisemål?

Sjekk gjerne landsdelens egne hjemmesider på fjordnorway.com


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.