Skomakarnibbå i Hjelmeland – en dramatisk fjellegg

Ingen kommentarer

Med Jøsenfjorden 700 meter lenger nede henger Skomakarnibbå som en særegen formasjon ut i løse lufta.

Dette er den tredje store klippen i Ryfylke etter Kjerag og Preikestolen, og vi kan love at du får skikkelig magasug i tillegg til den storslåtte utsikten over Ryfylkes fjorder og øyrike.

To barn med ryggen til sitter og nyter utsikten mot skjærgåden.
Utsikten er upåklagelig fra Øksnafjellet (Foto: Hanne Sundbø)

Skomakarnibbå er et helt unikt fjellparti som ligger sør for Jøsenfjorden i Hjelmeland, Ryfylke og som kan ses i profil fra Nasjonal Turistveg Ryfylke (Rv13) mellom bygda Jøsenfjorden og Vindsvik.

Sagnet forteller at en omvandrende skomaker som var dømt til døden har gitt navn til stedet.

Skilt som viser stien opp til Skomakernibbå.
Stien er godt merket og lett å finne (Foto: Outdoorlife Norway)

Et flott, men også krevende turmål

Turen starter ved parkeringsplassen 200 meter før gårdstunet på Hagalid, 300 moh. Plassen er avgiftsbelagt. Stien slynger seg utenom  gårdstunet og videre langs Hagalivatnet i variert og fint kulturlandskap med sau på beite. Så går turen på skogsvei, deretter på smal sti gjennom skog og myr. Den noe over 6 km merka løypa har en høydeforskjell på ca. 400 meter, med enkelte bratte parti før en kommer opp på Øksnafjellet og kan nyte et rundskue. Det meste av turen byr på storslått utsikt.

Et voksent ektepar med gåstaver nyter en fantastisk utsikt over Jøsenfjorden.
Selv om du er kortpustet og sliten, utsikten er lønn for strevet (Foto: Outdoorlife Norway)

I 700 meters høyde fortsetter turen langs Jøsenfjorden og fram til det stupbratte Ullviksjuvet der du kan beundre den spesielle fjellformasjonen sammen med flere andre spektakulære utsiktspunkt. Her er stupbratte fjellnabber som svinger seg ut, nærmest i løse luften. Det gir et adrenalinkick å oppleve dette synet. Samtidig må du være våken og vite hvor du skal sette beina her.

Det frarådes å gå ut på selve Nibbå, så stien går ikke så langt ut. Skomakarnibbå er løs og farlig å gå ut på. Men er du av de modige kan du ta turen ut på Karstykket (bildet under), en annen og mindre fjellformasjon ca. 200 m før du kommer helt fram til Nibbå.

Voksen mann strekker armene i været mens han sitter på en fjellformasjon. Jøsenfjorden ses i bakrunnen.
Bedre spot for en selfie skal du lete lenge etter.
Dette er fra Karstykket (Foto: Outdoorlife Norway)

Nyt også utsikten innover Jøsenfjorden i nord, Suldalsheiene i øst og Funningslandsdalføret i sør. Den flotte steinvarden på Øksnafjellet ligger litt ovenfor Skomakarnibbå. Varden er stor og tydelig og du ser den ofte på siste del av oppturen.

Tilbaketur er samme vei som du kom. Husk solid og gjerne vanntett fottøy, gåstaver, god kondisjon og mat og drikke. Turen er ca. 13 km tur/retur. Sesong er april – oktober, avhengig av snøforholdene da bratteste parti er islagt vinter/vår.

Vi anbefaler også vår artikkel om rundreise på Vestlandet, du kan lese den her!

Få med deg Galleri Hagalid

Galleri Hagalid med kafe ligger på gården Hagalid og holder åpent med utstillinger i perioder i året og alltid fra midten av juni til slutten av august (2-4 dager/uke).

Hagalid byr på kunstgalleri med utstillinger i perioder med profesjonell norsk kunst og kunsthåndverk. Det er og tilbud om opplevelser og måltider for grupper, firma eller privat. Da bruker de Sofiehuset eller er ute i naturen og det vakre historiske kulturlandskapet.

Hanne Sundbø fra Galleri Hagalid henger opp bilder i galleriet.
Hanne (eier og driver) er levende opptatt av matkultur og norsk kunst og kunsthandverk samt den lokale kulturarven og formidling av dette.

Galleriet består av to istandsatte gamle gårdshus, Sofiehuset og Eldhuset og et vertskap som alltid er på plass for gjestene med orientering om kunsten, historiefortelling og servering. Maten i kafeen og til gruppene er hjemmelaget og bygd på tradisjoner, men ofte med en krydret og personlig vri.

Hagalid har og gårdsdrift med sau, juletreproduksjon og skogbruk. Rundt gården fins det også flere korte turstier og storslått utsikt. Ørretfiske i Hagalidvatnet er og mulig. I tillegg er stedet utgangspunkt for den tradisjonsrike turen til den omtalte Skomakarnibbå. Hver åpningsdag er kafeen i drift.

Sjekk åpningstider og mer utfyllende informasjon på galleriets egne hjemmesider. Eller på deres Facebook-profil her.

I boken Toppturer i Norge finner du denne og 98 andre forslag til toppturer i sommerhalvåret fra Oslogryta til Finnmarksvidda. Altså 99 spennende turopplevelser fra sør til nord. Alle turer er med kart og har ulike lengder og vanskelighetsgrader. Smussbestandig omslag. Fin familie- og gavebok. Den er tilgjengelig i StikkAv sin egen nettbutikk.

Del gjerne med venner og kjente!