Bedre spot for en selfie skal du lete lenge etter. Dette er fra Karstykket (Foto: Outdoorlife Norway) Skomakernibbå

Skomakarnibbå i Hjelmeland – en dramatisk fjellegg

Ingen kommentarer
To barn med ryggen til sitter og nyter utsikten mot skjærgåden.
Utsikten er upåklagelig fra Øksnafjellet (Foto: Hanne Sundbø)

Med Jøsenfjorden 700 meter lenger nede henger Skomakarnibbå som en særegen formasjon ut i løse lufta.

Dette er den tredje store klippen i Ryfylke etter Kjerag og Preikestolen, og vi kan love at du får skikkelig magasug i tillegg til den storslåtte utsikten over Ryfylkes fjorder og øyrike.

Skomakarnibbå er et helt unikt fjellparti som ligger sør for Jøsenfjorden i Hjelmeland, Ryfylke og som kan ses i profil fra Nasjonal Turistveg Ryfylke (Rv13) mellom bygda Jøsenfjorden og Vindsvik.

Sagnet forteller at en omvandrende skomaker som var dømt til døden har gitt navn til stedet.

Skilt som viser stien opp til Skomakernibbå.
Stien er godt merket og lett å finne (Foto: Outdoorlife Norway)

Et flott, men også krevende turmål

Turen starter ved parkeringsplassen 200 meter før gårdstunet på Hagalid, 300 moh. Plassen er avgiftsbelagt. Stien slynger seg utenom  gårdstunet og videre langs Hagalivatnet i variert og fint kulturlandskap med sau på beite. Så går turen på skogsvei, deretter på smal sti gjennom skog og myr.

Den noe over 6 km merka løypa har en høydeforskjell på ca. 400 meter, med enkelte bratte parti før en kommer opp på Øksnafjellet og kan nyte et rundskue. Det meste av turen byr på storslått utsikt.

Et voksent ektepar med gåstaver nyter en fantastisk utsikt over Jøsenfjorden.
Selv om du er kortpustet og sliten, utsikten er lønn for strevet (Foto: Outdoorlife Norway)

I 700 meters høyde fortsetter turen langs Jøsenfjorden og fram til det stupbratte Ullviksjuvet der du kan beundre den spesielle fjellformasjonen sammen med flere andre spektakulære utsiktspunkt. Her er stupbratte fjellnabber som svinger seg ut, nærmest i løse luften. Det gir et adrenalinkick å oppleve dette synet. Samtidig må du være våken og vite hvor du skal sette beina her.

Les gjerne mer om Skomakarnibbå og Hjelmeland på denne hjemmesiden!

Det frarådes å gå ut på selve Nibbå, så stien går ikke så langt ut. Skomakarnibbå er løs og farlig å gå ut på. Men er du av de modige kan du ta turen ut på Karstykket (bildet under), en annen og mindre fjellformasjon ca. 200 m før du kommer helt fram til Nibbå.

Voksen mann strekker armene i været mens han sitter på en fjellformasjon. Jøsenfjorden ses i bakrunnen.
Bedre spot for en selfie skal du lete lenge etter.
Dette er fra Karstykket (Foto: Outdoorlife Norway)

Nyt også utsikten innover Jøsenfjorden i nord, Suldalsheiene i øst og Funningslandsdalføret i sør. Den flotte steinvarden på Øksnafjellet ligger litt ovenfor Skomakarnibbå. Varden er stor og tydelig og du ser den ofte på siste del av oppturen.

Tilbaketur er samme vei som du kom. Husk solid og gjerne vanntett fottøy, gåstaver, god kondisjon og mat og drikke. Turen er ca. 13 km tur/retur. Sesong er april – oktober, avhengig av snøforholdene da bratteste parti er islagt vinter/vår.

Vi anbefaler også vår artikkel om rundreise på Vestlandet, du kan lese den her!

I boken Toppturer i Norge finner du denne og 98 andre forslag til toppturer i sommerhalvåret fra Oslogryta til Finnmarksvidda. Altså 99 spennende turopplevelser fra sør til nord. Alle turer er med kart og har ulike lengder og vanskelighetsgrader. Smussbestandig omslag. Fin familie- og gavebok. Den er tilgjengelig i StikkAv sin egen nettbutikk.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.