
Med Jøsenfjorden 700 meter lenger nede henger Skomakarnibbå som en særegen formasjon ut i løse lufta.
Dette er den tredje store klippen i Ryfylke etter Kjerag og Preikestolen, og vi kan love at du får skikkelig magasug i tillegg til den storslåtte utsikten over Ryfylkes fjorder og øyrike.
Skomakarnibbå er et helt unikt fjellparti som ligger sør for Jøsenfjorden i Hjelmeland, Ryfylke og som kan ses i profil fra Nasjonal Turistveg Ryfylke (Rv13) mellom bygda Jøsenfjorden og Vindsvik.
Sagnet forteller at en omvandrende skomaker som var dømt til døden har gitt navn til stedet.

Et flott, men også krevende turmål
Turen starter ved parkeringsplassen 200 meter før gårdstunet på Hagalid, 300 moh. Plassen er avgiftsbelagt. Stien slynger seg utenom gårdstunet og videre langs Hagalivatnet i variert og fint kulturlandskap med sau på beite. Så går turen på skogsvei, deretter på smal sti gjennom skog og myr.
Den noe over 6 km merka løypa har en høydeforskjell på ca. 400 meter, med enkelte bratte parti før en kommer opp på Øksnafjellet og kan nyte et rundskue. Det meste av turen byr på storslått utsikt.

I 700 meters høyde fortsetter turen langs Jøsenfjorden og fram til det stupbratte Ullviksjuvet der du kan beundre den spesielle fjellformasjonen sammen med flere andre spektakulære utsiktspunkt. Her er stupbratte fjellnabber som svinger seg ut, nærmest i løse luften. Det gir et adrenalinkick å oppleve dette synet. Samtidig må du være våken og vite hvor du skal sette beina her.
Les gjerne mer om Skomakarnibbå og Hjelmeland på denne hjemmesiden!
Det frarådes å gå ut på selve Nibbå, så stien går ikke så langt ut. Skomakarnibbå er løs og farlig å gå ut på. Men er du av de modige kan du ta turen ut på Karstykket (bildet under), en annen og mindre fjellformasjon ca. 200 m før du kommer helt fram til Nibbå.

Dette er fra Karstykket (Foto: Outdoorlife Norway)
Nyt også utsikten innover Jøsenfjorden i nord, Suldalsheiene i øst og Funningslandsdalføret i sør. Den flotte steinvarden på Øksnafjellet ligger litt ovenfor Skomakarnibbå. Varden er stor og tydelig og du ser den ofte på siste del av oppturen.
Tilbaketur er samme vei som du kom. Husk solid og gjerne vanntett fottøy, gåstaver, god kondisjon og mat og drikke. Turen er ca. 13 km tur/retur. Sesong er april – oktober, avhengig av snøforholdene da bratteste parti er islagt vinter/vår.
Vi anbefaler også vår artikkel om rundreise på Vestlandet, du kan lese den her!
I boken Toppturer i Norge finner du denne og 98 andre forslag til toppturer i sommerhalvåret fra Oslogryta til Finnmarksvidda. Altså 99 spennende turopplevelser fra sør til nord. Alle turer er med kart og har ulike lengder og vanskelighetsgrader. Smussbestandig omslag. Fin familie- og gavebok. Den er tilgjengelig i StikkAv sin egen nettbutikk.
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Du må logge inn for å legge inn kommentar.