Dronningstien i Hardanger – noe for alle

Her kommer virkelig ordet panorama til sin rett, det beskriver virkelig utsikten i all sin prakt.

2 kommentarer
Ikke noe å si på utsikten fra Dronningstien (Foto: Bente Widding)

Her kommer ordet panorama til sin rett, det beskriver virkelig utsikten i all sin prakt.

Her er utsikt mot Sørfjorden, Odda, Folgefonna, Hardangerbroen og Eidfjord. Du kan også se over til Kvanndal og Utne, og fjorden inn mot Kinsarvik.

Denne turen rundt Hotel Ullensvang er en av Dronning Sonjas favoritter.

Dronning Sonjas panoramatur går opp til 1100 meters høyde i høyfjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Underveis er det fantastisk utsikt over Sørfjorden.

Her starter du

Du begynner ved Velteplassen på Røte, 6 kilometer nord for Hotel Ullensvang (mellom Lofthus og Kinsarvik). Herfra må du fortsette opp traktorveien til Hardangervidda, 890 meter over havet. Der starter den merkede stien.

Dronningstien byr på mange flotte utsikter (Foto: Visit Hardangerfjord / Simon Sjøkvist)

Fra Heng er stien merket med blå D’er for Dronning. Turen er lang og krevende med en ganske så bratt nedstigning mot Lofthus. Underveis går turen gjennom skog, høyfjell og frukthager. Siste delen av turen, inkludert Munketreppene (Munketrappene), ned mot Lofthus er merket med røde T’er.

Nyt utsikten

Med sin vakre utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna, er dette en tur som har alle de kvaliteter du kan vente av en vandring på Vestlandet. Her har du muligheten til å gå de berømte Munketreppene og oppleve tusenvis av frukttrær på vei ned mot fjorden.

Ikke rart dette er en av dronningens favoritter som hun ofte går når hun kommer til Hardanger.

Ingen kan klage på denne utsikten (Foto: Simon Sjøkvist / Visit Hardangerfjord)
Ingen kan klage på denne utsikten (Foto: Simon Sjøkvist / Visit Hardangerfjord)

Turen passerer noen små vann, krysser elg- og hjortetrekk ved Ulvskjaft, og fortsetter så til Duk, der det er en diger steinvarde.

Rett før nedstigningen begynner gjør løypa en kraftig sving ved Rjukande der elven fosser forbi i en smal kløft før den kaster seg utfor fjellkanten utenfor synsvidde. Så fortsetter turen bort fra vidda og nedover igjen.

Du går forbi landemerket Nosi for så å oppleve de kjente Munketreppene. Disse ble laget av lokale cisterciensermunker mellom år 1210 til 1537. Munkene i Opedal kloster måtte ha lett tilgang til Hardangervidda.

Vidda var nemlig et hovedområde for jakt og dyrking, i tillegg til å være eneste rute til de østre delene av landet. Løsningen ble å lage en hovedfartsvei oppover.

Du møter garantert på noen av disse lokala innbyggerne (Foto: Simon Sjøkvist / Visit Hardangerfjord)
Du møter garantert på noen av disse lokala innbyggerne (Foto: Simon Sjøkvist / Visit Hardangerfjord)

Munketreppene

Munketreppene består av 616 store trappetrinn av stein, lagt ned for hånd. Til slutt fortsetter du på sti og senere på traktorvei og vei som tar deg ned mot bygda. Du kan også følge den T-merkede stien som går gjennom skogen.

Alle tilgjengelige overnattingsmuligheter og aktivitetstilbud i Hardanger finner du på destinasjonsselskapets hjemmesider her!

Høydepunkter i området

  1. Norsk Natursenter Hardanger (bilde under) er et spennende opplevelsessenter for norsk natur, klima og miljø vist med tematiserte utstillinger over tre etasjer. Her kan du se panoramafilmen Fjord Fjell Foss, produsert av Ivo Caprino, som tar deg med på en spektakulær helikopterflyvning inn fjordarmer, mellom høye fjell, utfor bratte juv og over mektige fossefall. Sjekk hjemmesiden.
  2. Fruktblomstringen i Hardanger blir omtalt som vårens vakreste eventyr. Med blå fjord, grønne lier, snødekte fjell og 600 000 frukttrær som står i blomst kan man selv tenke seg hvilke magiske omgivelser dette blir. 512 000 av disse trærne er plassert i Ullensvang på Lofthus.
Geiter på taket er alltid et flott skue (Foto: Hardangervidda Natursenter)

Vi anbefaler også at du leser vår artikkel om rundreiseforslag på Vestlandet!

Fakta

Beliggende mellom Kinsarvik og Lofthus i Hardanger ● Naturvakker dagstur i fjellet Middels krevende, passer for de fleste ● 16 km 8 til 9 timer ● Nyttig webadresse: www.hardangerfjord.com


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Dronningstien i Hardanger – noe for alle”