Et vidvinkel bilde som viser Trollstigen veien og utsiktsplattformmene på toppen. Masse turister som nyter utsikten. Det er sommer og blå himmel med noen få hvite skyter rundt fjelltoppene i bakgrunnen.

Trollstigen – dramatisk vestlandsnatur og nasjonal turistvei

Én kommentar
Den store utsiktsplattformen ved Trollstigen byr på enestående utsikt. Mange folk nyter utsikten.
Den store utsiktsplattformen ved Trollstigen byr på enestående utsikt og lett og trygg tilgjengelighet. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. Landskapsarkitekt: Multiconsult. (©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen)

Trollstigen er Norges mest besøkte veistrekning og har status som Nasjonal Turistvei.

Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Strekningen er i seg selv en opplevelse; en tradisjonsrik turistvei i dramatisk vestlandsnatur med høye fjell, dype fjorder og frodige daler.

Den store utsiktsplattformen ved Trollstigen byr på enestående utsikt. Mange folk nyter utsikten.
Herlig panorama over Trollstigen (Foto: Øivind Heen)

Det høyeste fjellet som omkranser veien er Trollryggen med sine 1788 moh. og veiens høyeste punkt er 850 moh. Den store utsiktsplattforma over Trollstigen byr på ei fantastisk utsikt over hele det verdenskjente veianlegget.

Les gjerne: Vårt forslag til en rundreise på Vestlandet

11 bratte svinger

I de bratte fjellsidene gjør Trollstigveien 11 svinger oppover til Stigrøra (858 moh.). Noen steder er veien hugget inn i fjellet, andre steder er den bygd opp med steinmurer.

Hver sving har navn etter arbeidslaget eller basen på det laget som hadde ansvar for svingen.

Det høyeste fjellet som omkranser veien er Trollryggen med sine 1788 moh. og veiens høyeste punkt er 850 moh.
Luftig, men trygt utsiktspunkt ved Trollstigen, Nasjonal turistvei Geiranger-Trollstigen. (©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen)

Spisested, museum og utsiktsplass

Langs turistveien finnes flere overnattings- og spisesteder og på toppen ligger utsiktsplass, spisested og et veimuseum. Trollstigplatået fremstår i nå i ny og moderne drakt, med en arkitektonisk helhet. Veien ble åpnet sommeren 1936 av Kong Haakon VII. Veien er vinterstengt og åpner vanligvis i månedsskiftet mai/juni.

Elveløpet ved Trollstigen Kafe på Trollstigplatået.
Elveløpet ved Trollstigen Kafe på Trollstigplatået. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. Landskapsarkitekt: Multiconsult. (©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen)

Hva er nasjonale turistveier?

Nasjonale turistveier er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser.

Statens vegvesen står bak dette arbeidet.

Du finner mer om Nasjonale turistveier og de 18 utvalgte strekningene i vår artikkel om bilferie her! Du kan også finne alt om historikk, arkitektur, åpnings- og stengedatoer og utvikling på Statens vegvesen sine hjemmesider her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til hygge og nytte for alle!

Verdenskart for vegg.
Perfekt til skole og kontor eller som en pen dekorasjon.
Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt.

1 kommentar om “Trollstigen – dramatisk vestlandsnatur og nasjonal turistvei”

Legg inn en kommentar