To personer på en topp

Himakånå i Tysvær – en spektakulær attraksjon

Turen til Himakånå er både tilgjengelig og familievennlig, men også litt spektakulær.
(Foto: Magnus Furset Roaldset)

Ingen kommentarer
To personer står på toppen av Himakånå. Flott utsikt over lysevatnet.
Turen til Himakånå er både tilgjengelig og familievennlig, men også litt spektakulær.
(Foto: Magnus Furset Roaldset)

Mange mener at Himakånå er vel så spektakulær som Trolltunga med sin fantastiske utsikt over Lysevatnet mot nordvest og Nedstrandsfjorden mot sør.

Riktignok kan de beskjedne 357 meter over havet anses som både lavt og anonymt, men det er slike tanker man gjør seg før man har besøkt Himakånå, men aldri etter å ha vært der.

En kombinasjon av blått vann mot frodige grønne daler gir en velfortjent belønning for strevet. Himakånå ruver majestetisk over Lysevatnet og turen opp er en positiv overraskelse.

To personer står på toppen av Himakånå. Flott utsikt over lysevatnet.
Himakånå – vel så spektakulær som Trolltunga (Foto: Line Murphy)

Du er langt unna de lange turistkøene og følelsen av å kikke utenfor stupet, må bare oppleves.

Turen fra Nedstrand (Hinderåvåg) til Himakånå går i et idyllisk kysthei- og fjellandskap med flere gode utsiktsposter underveis. Gunstig mikroklima og jordsmonn gjør at fjellsidene er skogkledde med både eik og bøk og bjørk.

Hele turen er bra skiltet og rødmerket og trenger ingen detaljert forklaring. Du går for det meste i skogsterreng, men også i noe utmark. I tillegg bemerkes at turens to grinder må lukkes etter passering. Like i nærheten av utsiktspunktet er terrenget småkupert med krattskog med ryddig og fin sti overalt.

Les også: Vår artikkel om Preikestolen

Basert på turens lengde og stigning er turen til Himakånå klassifisert som middels i vanskelighetsgrad. Stien er lettgått, men med en del stigning fordelt utover antall kilometer. Det er noen myrlendte partier som vil være sørpete etter perioder med regn, samt partier med en del sleipe røtter.

Går du fra Jokerbutikken eller kirken på Hinderåvåg følger du gang- og sykkelstien ned og over brua ved Osmundvika, deretter opp til skilting og merking for stiens start. Det er egne skilt her, samt ei rødmalt pil på gang- og sykkelstien. Hvis du ønsker å gå en rundtur kan du med fordel legge ruta via Stølanuten, da blir Himakånå en avstikker på veien rundt og over fjellet.

Veibeskrivelse:

E134 til Grinde og fylkesveg 515 videre til Hinderåvåg. Parkering:  Ved butikken, rett overfor kirka.

Litt fakta:

Tysvær i Rogaland ● 357 moh ● 2 t tur/retur ● 5,8 km  ● Spektakulær tur, middels krevende Husk å ta med drikke ● Nyttig webadresse: www.visithaugesund.no

Andre opplevelser i nærheten:

  • Klatreparken Høyt og Lavt (bilde) på Tveit Gard på Nedstrand har fem løyper med totalt 78 elementer og Norges eneste Zip-line på 304 meter med fjordutsikt. Kjenn på både magasug og mestring, mens du utfordrer deg selv og får fantastiske naturopplevelser på kjøpet.
  • Tysværtunet i Aksdal har en 14,5 meters klatrevegg med 120 kvadratmeter klatreflate i underetasjen tilgjengelig for alle. Her er også stort badeanlegg med varmt vann og flott badevær året rundt med ca. 30 grader i det store og 34 grader i barnebassenget.
Mange barn med hjelm på besøk i klatrepark. Får instrukser før de kan begynne klatringen.
Kjenn på både magasug og mestring på HØYT & LAVT Nedstrand Klatrepark.
(Foto: HØYT & LAVT Nedstrand Klatrepark)

Les også gjerne vår artikkel om rundreiseforlag på Vestlandet Mange tips å hente!


Annonse

Verdenskart for vegg – til glede og nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar