Hva med en rundreise i Trøndelag?

Én kommentar

Rik på både historie, natur og kultur – i midten av Norge finner du alt

Ærverdige Nidarosdomen, Nordens eneste katedral.
Nidarosdomen, Nordens største middelalderbygning (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)

Tusen år med gjestfrihet, hjemstavn for de urgamle vikingkongene, med Nidarosdomen i Trondheim, den eneste katedralen i Norden og med verdens mest moderne industri.

Vi starter i Trondheim

Vi starter i Trondheim der den største attraksjonen er Nidarosdomen, som for øvrig er Nordens største middelalderbygning. Trondheims historie går langt tilbake i tid og Erkebispegården fra 1537 gir muligheter for tilbakeblikk mens Rockheim dokumenterer populærmusikkens plass i norsk kulturhistorie fra 1950-tallet og frem til i dag.

Videre mot Røros

Fra Trondheim tar vi østover til Stjørdal til Selbu og vakre Selbusjøen. Målet er Røros, byen som ble skapt av kobbergruvene for over 300 år siden. Besøk gjerne Olavsgruva og bli med på en vandring gjennom 300 år med bergverksdrift. Sjekk Destinasjon Røros sine hjemmesider for mer informasjon.

Den vakre kirken Bergstadens Ziir (bildet), også bare kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd” – «ziir» betyr «pryd». Røros gamle bebyggelse er byens fremste attraksjon og er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Røros kirke troner majestetisk over den gamle trehusbebyggelsen.
Røros kirke troner majestetisk over den gamle trehusbebyggelsen (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Laksens rike

Vi tar så Gauldalen og langs en av Norges beste lakseelver, Gaula. Så tar sørover langs E6 til Berkåk og svinger inn langs en annen kjent elv, nemlig Orkla.

Industrihistorie

Stedet Løkken Verk byr på mye gammel industrihistorie i Orkla Industrimuseum. Her kan man også oppleve Thamshavnbanen som var Norges første elektriske jernbane med både gods og persontrafikk.

Ut mot kysten

Reisen fortsetter utover mot kysten og øyene Hitra og Frøya. Øyene er både ferie- og fiskeparadis byr på variert kystfiske i skjærgården. Langs kysten mot Rørvik kan vi oppleve gamle fiskevær og kystmuseer. I Rørvik finner vi Kyst-Norges mest spektakulære byggverk, Norveg. Her blir man kjent med kystens utvikling gjennom 10.000 år.

Den gyldne omvei

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer. Eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…

Den Gyldne omvei er en kulinarisk reise (Foto: Tom Gustavsen)

Vegstrekningen Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune. Her tilbys mat og kunst- og kulturopplevelser der både tradisjon og nyskaping er ivaretatt.

Her er kunsthåndverkeren i arbeid i sitt verksted, historiske minnesmerker, gallerier og kunstmuseum og man kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. Et besøk hos lokale spisesteder og produsenter av gårdsmat setter en ekstra spiss på besøket og nærheten til sjøen gir muligheter til bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Dette er en kulinarisk reise med noe attåt som kan anbefales på noen late dager. Les mer her!

Kystriksveien – Rv17, Helgeland og Torghatten

Så tar vi inn på Rv.17, selve Kystriksveien, og reiser til Brønnøysund i Nordland fylke. I Brønnøysund finner vi Torghatten (258 moh.), det karakteristiske fjellet med hull tvers i gjennom. Helgelandskysten er vidstrakt og vakker og ganske uberørt av masseturismen, og øyhopping – fra øy til øy på sykkel – er veldig populært.

Kystriksveien kalles også verdens vakreste reiserute. Den strekker seg over 650 km og byr på noe av de flotteste norskekysten har. Høydepunkter som Saltstraumen, Svartisen, De Syv Søstre og Torghatten er opplevelser du kan få med deg om du tar turen.

Ta deg god tid. Ta avstikkere ut til øyene. Noen av øyene kan du nå med den nye hurtigbåtruta som går mellom Sandnessjøen og Bodø. Om du ønsker å oppleve Kystriksveien med egen bil eller kanskje fra sykkelsetet, finner du inspirasjon på denne siden.

Kystriksveien leser du mer om på deres hjemmesider.

Du kan fortsette reisen nordover i denne artikkelen!

Namdalen – laks og dyrepark

Så tar vi ut til E6 og følger denne sørover til Namsskogan og Namsskogan Familiepark. Parken ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere. Sjekk priser og åpningstider på parkens egne hjemmesider.

Parken ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere.
Namsskogan Familiepark ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere (Foto: Robert Selfors / trondelag.com)

Sørover E6 langs elva Namsen kommer vi til Grong.

Også Namsen er regnet som et eldorado for laksefiskere og har gjennom alle tider vært ettertraktet av fiskere fra hele Europa. I dag er Namsen ansett for å være en av landets beste lakseelver. På Fiskumfoss, med den kjente lakseelva som nærmeste nabo, ligger Namsen Laksakvarium. Er man riktig heldig ser man også de enorme vannmassene velte nedover berget.

Stiklestad

Mellom Steinkjer og Trondheim ligger Stiklestad, hvor Olav den Hellige falt i 1030. Hvert år ved Olsok minnes man slaget ved fremførelsen av Spelet om Heilage Olav. Slaget markerer overgangen mellom hedendom og kristendom i Norge. Les mer her!

Jente og gutt leker vikinger på Stiklestad. Utstyrt med sverd og skjold og vikinghjelmer.
Store og små har mye å oppdage på Stiklestad (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

God reise!

Severdigheter du ikke må gå glipp av:

  • Nidarosdomen, Rockheim og Erkebispegården
  • Røros. Med et glimt av fortiden.
  • Olavsgruva. Flere daglige omvisninger om sommeren.
  • Løkken Verk. Se verdens eldste vekselstrømdrevne lokomotiv.
  • Hitra og Frøya. En smak av ramsalt kystkultur.
  • Norveg. Viser kystens utvikling gjennom 10 000 år.
  • Torghatten. Med sitt særpregede hull tvers igjennom.
  • Namsskogan Familiepark. Parken huser over 30 ulike arter.
  • Namsen Lakseakvarium. I nærkontakt med laksen.
  • Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Stemning i historiske omgivelser.

Besøk Trøndelag sine egne websider for ytterligere inspirasjon og tips!

1 kommentar om “Hva med en rundreise i Trøndelag?”

Legg inn en kommentar