Museum Rock musikk

Hva med en rundreise i Trøndelag?

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk med forvaltning av norsk musikkhistorisk materiale (Foto: CH / Visitnorway.com)

20 kommentarer
Ærverdige Nidarosdomen, Nordens eneste katedral.
Nidarosdomen, Nordens største middelalderbygning (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)

Rik på både historie, natur og kultur – i midten av Norge finner du alt.

Tusen år med gjestfrihet, hjemstavn for de urgamle vikingkongene, med Nidarosdomen i Trondheim, den eneste katedralen i Norden og med verdens mest moderne industri.

Vi starter i Trondheim

Vi starter i Trondheim der den største attraksjonen er Nidarosdomen, som for øvrig er Nordens største middelalderbygning. Trondheims historie går langt tilbake i tid og Erkebispegården fra 1537 gir muligheter for tilbakeblikk mens Rockheim dokumenterer populærmusikkens plass i norsk kulturhistorie fra 1950-tallet og frem til i dag. Rockheim ligger på Brattørkaia i Trondheim.

Museum Rock musikk
Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk med forvaltning av norsk musikkhistorisk materiale (Foto: CH / Visitnorway.com)

Les gjerne: Vår artikkel om Nidarosdomen.

Videre mot Røros

Fra Trondheim tar vi østover til Stjørdal til Selbu og vakre Selbusjøen. Målet er Røros, byen som ble skapt av kobbergruvene for over 300 år siden. Besøk gjerne Olavsgruva og bli med på en vandring gjennom 300 år med bergverksdrift.

Sjekk Destinasjon Røros sine hjemmesider for mer informasjon.

Den vakre kirken Bergstadens Ziir (bildet), også bare kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid “til Guds ære og bergstadens pryd” – “ziir” betyr “pryd”. Røros gamle bebyggelse er byens fremste attraksjon og er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Les gjerne: Vår artikkel om Bergstaden Røros.

Røros kirke troner majestetisk over den gamle trehusbebyggelsen.
Røros kirke troner majestetisk over den gamle trehusbebyggelsen (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Laksens rike

Vi tar så Gauldalen og langs en av Norges beste lakseelver, Gaula. Så tar sørover langs E6 til Berkåk og svinger inn langs en annen kjent elv, nemlig Orkla.

Industrihistorie

Stedet Løkken Verk byr på mye gammel industrihistorie i Orkla Industrimuseum. Her kan man også oppleve Thamshavnbanen som var Norges første elektriske jernbane med både gods og persontrafikk.

Ut mot kysten

Reisen fortsetter utover mot kysten og øyene Hitra og Frøya. Øyene er både ferie- og fiskeparadis byr på variert kystfiske i skjærgården. Langs kysten mot Rørvik kan vi oppleve gamle fiskevær og kystmuseer.

I Rørvik finner vi Kyst-Norges mest spektakulære byggverk, Norveg. Her blir man kjent med kystens utvikling gjennom 10.000 år.

Den gyldne omvei

Den Gyldne omvei er en kulinarisk reise (Foto: Tom Gustavsen)

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer. Eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…

Vegstrekningen Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune. Her tilbys mat og kunst- og kulturopplevelser der både tradisjon og nyskaping er ivaretatt.

Her er kunsthåndverkeren i arbeid i sitt verksted, historiske minnesmerker, gallerier og kunstmuseum og man kan spise og sove godt i fredelige omgivelser.

Et besøk hos lokale spisesteder og produsenter av gårdsmat setter en ekstra spiss på besøket og nærheten til sjøen gir muligheter til bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Dette er en kulinarisk reise med noe attåt som kan anbefales på noen late dager. Les mer her!

En liten avstikker nordover fra Trøndelag tar oss til Kystriksveien – Rv17, Helgeland og Torghatten

Så tar vi inn på riksvei 17, selve Kystriksveien, og reiser til Brønnøysund i Nordland fylke. I Brønnøysund finner vi Torghatten (258 moh.), det karakteristiske fjellet med hull tvers i gjennom.

Les gjerne: Torghatten skapt av voldelig sjalusi.

Torghatten med hullet
Torghatten (Foto: Bård Løken / nordnorge.com)

Helgelandskysten er vidstrakt og vakker og ganske uberørt av masseturismen, og øyhopping fra øy til øy på sykkel – er veldig populært.

Kystriksveien kalles også verdens vakreste reiserute. Den strekker seg over 650 km og byr på noe av de flotteste norskekysten har. Høydepunkter som Saltstraumen, Svartisen, De Syv Søstre og Torghatten er opplevelser du kan få med deg om du tar turen.

Ta deg god tid. Ta avstikkere ut til øyene. Noen av øyene kan du nå med den nye hurtigbåtruta som går mellom Sandnessjøen og Bodø. Om du ønsker å oppleve Kystriksveien med egen bil eller kanskje fra sykkelsetet, finner du inspirasjon på denne siden.

Kystriksveien leser du mer om på deres hjemmesider.

Du kan fortsette reisen nordover i denne artikkelen!

Namdalen – laks og dyrepark

Så tar vi ut til E6 og følger denne sørover til Namsskogan og Namsskogan Familiepark. Parken ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere. Sjekk priser og åpningstider på parkens egne hjemmesider.

Parken ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere.
Namsskogan Familiepark ligger på Trones og består av en dyrepark og familiepark med aktiviteter for alle aldere (Foto: Robert Selfors / trondelag.com)

Sørover E6 langs elva Namsen kommer vi til Grong

Også Namsen er regnet som et eldorado for laksefiskere og har gjennom alle tider vært ettertraktet av fiskere fra hele Europa. I dag er Namsen ansett for å være en av landets beste lakseelver.

Stiklestad

Mellom Steinkjer og Trondheim ligger Stiklestad, hvor Olav den Hellige falt i 1030. Hvert år ved Olsok minnes man slaget ved fremførelsen av Spelet om Heilage Olav. Slaget markerer overgangen mellom hedendom og kristendom i Norge. Les mer her!

Jente og gutt leker vikinger på Stiklestad. Utstyrt med sverd og skjold og vikinghjelmer.
Store og små har mye å oppdage på Stiklestad (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

God reise!

Severdigheter og linker du kan ha nytte av:

Besøk Trøndelag sine egne websider for ytterligere inspirasjon og tips!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og hygge

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

20 kommentarer om “Hva med en rundreise i Trøndelag?”

Legg inn en kommentar