Barn leker vikinger

Stiklestad – Norgeshistoriens mest berømte slagsted

2 kommentarer
Mann og kvinne utkledd som ekte vikinger holder hvert sitt spyd klare til kast.
Gilde på Stiklestad (Foto: Leif Arne Holme / Trøndelag.com)

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ligger 4 km fra Verdal sentrum og ca. 90 km fra Trondheim. Her er utstillinger, museum og historiske spill.

Denne regionen har vært sentral i Norges historie. Her lå de rike gårdene hvor mange av landets mektigste skikkelser bodde. Slaget på Stiklestad i 1030 er norgeshistoriens mest berømte slag.

Olav den Hellige

Her falt den kristne vikingkongen Olav Haraldsson i kampen mot lokale høvdinger. Han ble helgenerklært året etter og fikk senere helgennavnet St. Olav. Den lokale bondehæren følte seg truet av kongens visjoner om kristendommen og nektet å gi slipp på sin egen gudedyrkelse.

Berømt maleri som viser Olav den Hellige som faller i slaget på Stiklestad 1030.
Peter Nicolai Arbos romantiske maleri Olav den Helliges død fra 1859.

Slaget på Stiklestad er regnet som den viktigste hendelsen i forbindelse med konsolideringen av rikskongedømme og kristendommens definitive gjennombrudd i Norge.

På stedet ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) som blant annet omfatter museum, friluftscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant. I nærheten ligger Stiklestad kirke, katolsk kapell, flere gravfelt og Stiklestad barneskole. Stiklestad kirke er reist på det stedet man mener kongen falt.

Spelet om Heilag Olav

I dag er det mange historieopplevelsene på Stiklestad. Det mest kjente er Nordens største og Norges eldste friluftsteater “Spelet om Heilag Olav”, som er knyttet til begivenhetene før og etter slaget. Spillet fremføres årlig under festivalen “Olsokdagene på Stiklestad” i slutten av juli.

Under Olsokdagene på Stiklestad syder det normalt av liv og det er konserter, teaterforestillinger, foredrag, omvisninger, utflukter og aktiviteter for hele familien. I tillegg er det et middelaldermarked der du kan oppleve middelaldermusikk, gjøgling og teater. I telt og boder sitter gode håndverkere fra hele landet i tidsriktige klær og demonstrerer sine ferdigheter. Daglig vil det være aktiviteter for store og små.

Stiklestad ønsker velkommen til sommeropplevelser for hele familien!

På middelaldergården Stiklastadir kan du leke slaget, skyte med pil og bue, møte pilegrimen Peregrino og bli med inn i vikingenes langhus. Folkemuseet byr på vandreteateret Arvesølvet, Molåna kafé anno 1898 og barna kan leke butikk eller stelle dyra i Leikefjøset.

Jente og gutt kledd ut som ekte vikinger med sverd og skjold på Stiklestad. Langhus i bakgrunnen.
Her kan ungene boltre seg som ekte vikinger (Foto: Marius Rua / Visit Trøndelag)

En dyktig formidler kan ta deg med på omvisning og vise deg utstillingene, og nyt gjerne et godt måltid i kulturhuset.

Dagsprogram kan du finne her på hjemmesiden!
Åpent kl 11:00–16:00 hver dag i perioden.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS har et spesielt ansvar for formidling av kunnskap om Olav Haraldsson, om slaget på Stiklestad i 1030 og omkring den delen av norsk historie og samfunnsutvikling som kan knyttes til Stiklestad og Olav den hellige.

På middelaldergården Stiklastadir kan du ta steget 1000 år tilbake i tid og på folkemuseet kan man oppleve hvordan livet var for 100 år siden.

Avslutt gjerne turen med noen velsmakende fristelser fra museumskaféen eller besøk restaurant Skalden i kulturhuset på hotellet Scandic Stiklestad.

Kulturhuset

På Stiklestad er det også et helårsåpent kulturhus med utstillinger, museumsbutikk, restaurant og kafé. I samme bygning ligger også Stiklestad Hotell. På området sees også Stiklestad kirke fra 1180, amfiscene, katolsk kapell og folkemuseum med 30 antikvariske bygninger fra 1600 -1800 tallet.

Nidaros, som var det opprinnelige navnet på Trondheim, ble et religiøst og kommersielt senter. Hit valfartet katolske pilegrimer i godt og vel fire århundrer. Byen var også Norges hovedstad i mange hundre år.

Mye fin kunst på Stiklestad hotell (Foto: Tom Gustavsen / Trøndelag.com)

Stiklestad kalles Norges fødested og den imponerende Nidarosdomen i Trondheim (bygget år 1070-1300) er en nasjonalhelligdom der Olav den Hellige skal ligge begravd.

Kort om Olav den hellige

Olav II (Haraldsson) den hellige er også kjent som Olav Digre og Sankt Olav var Norges konge fra 1015 til 1028. Han ble erklært som helgen av kirken 3. august 1031. Olav Haraldssons skjelett ble oppbevart i St. Olavs skrin i Nidarosdomen fra om lag 1090. Dette var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537.

Olsok 29. Juli markerer Olav den helliges dødsdag.

Overnatting

På Stiklestad er det både et hotell med moderne fasiliteter og muligheter for pilegrimsovernatting på middelaldergården Stiklastadir.

Scandic Stiklestad er et hotell med høy standard beliggende på selve slagstedet Stiklestad.

Les gjerne mer om Trøndelag i vår rundreiseartikkel her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Stiklestad – Norgeshistoriens mest berømte slagsted”