Hårskallen i Levanger – En lokal favoritt

2 kommentarer
Dame sitter på en benk og tar en rast på vei til Hårskallen. Liten varde i bakgrunnen. Populært turmål i Levanger.
Turterrenget er flott og det er mange tilrettelagte rasteplasser (Foto: Skallstuggu)

Med sin tilgjengelighet og flotte utsikt over Innherredsbygdene er Hårskallen et av de mest besøkte og mest populære turmålene i Trøndelag fylke.

Som en av Innherreds flotteste turer starter turen ved Skallstuggu i Levanger. Stien er merket og lett tilrettelagt med stein enkelte steder.

Toppen på Hårskallen ligger på 735 moh. og er noe værutsatt, så husk å ta med noen ekstra klær. Det er kjempefin og tydelig sti hele veien frem. Turterrenget er supert innover i fjellet mot toppen, der du blir belønnet med fantastisk utsikt i klart vær. Dette er heller ingen spesielt lang tur. Du må beregne 30-45 minutter opp til toppen.

Utsikt mot Hårskallen i deilig sommervær (Foto: Skallstuggu)

Fra parkeringsplassen ved Skallstuggu har du ca 1,7 km og 270 høydemeter foran deg. Følg den grusete stien det første stykket. Når stien slutter får du fjell under føttene og det er enkelt å se hvor du skal gå videre opp mot toppen.

På turen passerer du Hundkirka (Hoinnkjerka) som kan by på sagnet som forteller at i reformasjonstida dro de fredløse katolikkprestene opp hit til skoggrensa for å holde gudstjeneste. Her kunne de nemlig føle seg trygge.

Tips 1: Skallstuggu ligger i naturskjønne omgivelser ca. 2 mil fra Levanger og Verdal. Hytta ligger på 440 meter over havet med gode parkeringsmuligheter sommer som vinter. Fra hytta kan du gå til Hårskallen og få nyte kjempeutsikt over store deler av Trondheimsfjorden. 

Nettsiden til Skallstuggu finner du HER!

Ruiner etter Munkeby kloster mellom Levanger og Okkenhaug.
Ruinene på Munkeby kloster
(Foto: Kjetil Bjørnsrud)

Tips 2: Munkeby kloster (se bilde) var et cistercienserkloster i Frol. Stedet ligger mellom Levanger og Okkenhaug i Levanger kommune.

Klosteret ble trolig oppført av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet og tatt i bruk før 1180 og trolig nedlagt allerede på 1200-tallet. 

De synlige ruinene omfatter i dag kun kirkebygningen.

Les også vår artikkel om rundreise i Trøndelag her!

Litt fakta om turen:

Levanger i Trøndelag ● Hårskallen 735 moh. ●Halvdagstur ● 3,6 km tur/retur ● 2 timer ● Ta med ekstra klær ● Passer for alle ● Nyttig webadresse: https://visitinnherred.com/


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Hårskallen i Levanger – En lokal favoritt”

Legg inn en kommentar