Ved foten av Skjækerhatten (Foto: Bernart Wood / Visit Trøndelag)

Skjækerhatten – en god tur for fjellvante

Ingen kommentarer
Fjelltopp i sol
Skjækerfjella bader i sol med Åsvatnet idyllisk i forgrunnen
(Foto: Olgeir Haug / Visit Trøndelag)

Skjækerhatten er kommunetopp i Snåsa og er med sine 1139 moh. et populært turmål i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark.

Dette er en riktig så krevende tur og du må beregne et par overnattinger. Men ingen fare, det er flere utleiehytter i området rundt Skjækervatnet.

Du bør helst være fjellvant for å legge ut på denne turen. Kart og kompass er helt nødvendig så det bør du absolutt ha med i sekken. Kart selges på turistkontoret i Steinkjer.

Ved foten av Skjækerhatten (Foto: Bernart Wood / Visit Trøndelag)
Ved foten av Skjækerhatten (Foto: Bernart Wood / Visit Trøndelag)

Beskrivelse

Turen starter fra parkeringsplassen ved Krokbekken ved Lustadvatnet.

Kjør først Ogndalsveien, Fv762 fra Steinkjer sentrum ca. 4 mil østover innover i Ogndal.

Etter passert Gaulstad og avkjøring til Mokk Gård er det kun få kilometer til parkeringsplassen med stor infotavle. Husk å betale for parkering (gjøres med mobiltelefon).

Turen kan også starte ved Mokk Gård.

Hvitt hus og mennesker på benk
Turen kan du gjerne starte ved Mokk Gård (Foto: Visit Innherred)
Toppturer i Norge bok forside

Skaffer du deg denne fine boka finner du mange fine turer over hele landet! Kjøp den her!

Fra parkeringsplassen ved Lustadvatnet tar du traktorveien opp bakkene. Her er noe stigning den første kilometeren før terrenget flater ut og traktorvegen går over i en svillesti til Norges Geografiske Midtpunkt.

Dame med ryggsekk i nasjonalpark
Norges geografiske midtpunkt – et av Norges største sammenhengende villmarksområder og fedrelandets absolutte midtpunkt (Foto: Bernartwood / trondelag.com)

Herfra går du greit og effektivt på jernbanesviller belagt med sklisikker papp helt inn til Skjækervatnet. Svillestien er ikke T-merket, men er godt merket der stier krysses.

Skjækervatnet (sørsamisk: Skæhkerenjaevrie) er en innsjø som ligger i kommunene Steinkjer, Verdal og Snåsa i Trøndelag. Den ligger 441 meter over havet og har et areal på 7,19 km². Fra Skjækervatnet renner elva Skjækra, ei sideelv til Helgåa, mot sørvest. De to elvene møtes ca. 350 meter etter Skjækerfossen. (Kilde: Wikipedia)

Når du nærmer deg Vintertjønna og Sotjønna ser du Skjækerhatten foran deg mot øst. Herfra tar det om lag 1,5 time inn til Setertjønnhytta, som ligger bare 600 meter unna Norges Geografiske Midtpunkt.

Etter en god natts søvn i kan du legge ut på selve toppturen ved å følge umerket sti mot utoset på Skjelbreia. Bekken er grei å vade over når det er lite vann, men er det mye vann kan du gå nord for Skjelbreia og krysse bekken på brua mellom Nåvatnet og Skjelbreia.

Fra Skjelbreia følger du myrene nord for Skjækervatnet østover forbi Gomolia og deretter dreier du ned mot elva Storbrenta som krysses på bru.

På andre sida av elva ligger ei gjeterhytte. Fortsett videre over Stormyra og opp til Hattjønna. Gå på nordsida av dette og følg den slakkeste ryggen på sørsida opp mot toppen.

Vel oppe på toppen venter belønningen med en fantastisk panoramautsikt.

Et par anbefalte overnattinger

  1. Mokk Gård ligger vakkert til 4 mil øst for Steinkjer, tett oppunder snaufjellet og villmarka. Her kan du kjenne naturen og stillheten i det fri. Gode turmuligheter både sommer og vinter. Jakt og fiske. Utleie av kano. Rom med enkel standard.
  2. Setertjønnhytta  ligger innenfor Skjækra landskapsvernområde ved Skjækervatnet. Hytta ligger midt i et område med rike kulturminner fra tidlig bosetning og i kanten av en fantastisk villmark med storslagen natur og rike jakt- og fiskemuligheter.

Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Les også: Vår artikkel om rundreise i Trøndelag

Legg inn en kommentar