Dærga er et flott turmål om vinteren (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)

Dærga i Børgefjell – en nytelse i vakker natur

Ingen kommentarer
Fantastisk utsikt fra Dærga (Foto: Bernart Wood / Visit Namdalen)
Fantastisk utsikt fra Dærga (Foto: Bernart Wood / Visit Namdalen)

Nasjonalparkkommunen Røyrvik ligger ved foten av Børgefjell. Her er vilt og vakkert, med fantastiske fiskevann og naturperler som lokker til opplevelser.

Nå er tiden inne for en skikkelig topptur. Ikke av de mest krevende eller lengste, men du verden for en belønning det er å nyte utsikten her fra toppen. Og et helt spesielt sted å våkne etter ei natt i telt.

En topptur til fjellet Dærga/Jillie Daerka i Røyrvik er en skikkelig luftig tur som faktisk egner seg for hele familien. Toppen ligger på 1108 moh. og er en markant fjelltopp nær Røyrvik sentrum.

Det er ikke lenger enn 4 km en vei fra der du parkerer bilen og har en en stigning på ca. 600 høydemeter. Stien er merket etter nasjonal standard. Det er reinsdyr i området, så vis hensyn.

Denne turen egner seg også som topptur på vinteren (se bilde). Lokale aktører tilbyr også guiding.

Dærga er et flott turmål om vinteren (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)
Dærga er et flott turmål om vinteren (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)

Adkomst

Fra E6 følger du skilting ved Brekkvasselv eller Namsskogan til Børgefjell etter Fv773. Fortsett så å følge skilting til Børgefjell etter Fv361, på veien inn mot Namsvatnet finnes det en parkeringsplass der stien starter.

Mange flotte turer å velge mellom

Det er også mange andre merkede turløyper og fjellturer i Røyrvik der du finner egnede leirplasser å overnatte, spesielt i forbindelse med de mange fiskevannene i kommunen. Flere av vandrestiene går nemlig til eller via flotte fjellvann med fjellfisk av ypperste kvalitet.

Alle vandrestiene i Røyrvik tilfredsstiller de fleste behov, enten du vil ta en kort tur sammen med de minste, eller rett og slett få deg en fantastisk naturopplevelse. På kommunens hjemmesider ligger det mange fine turforslag så det er bare å legge i vei innover i villmarka.

Skal du oppleve Børgefjell nasjonalpark fra innsida, bør du sette av noen dager. I tillegg til den tida du har tenkt å bruke i nasjonalparken, bør du beregne en dag på å komme deg inn, og en dag på å komme deg ut.

Vinterlig telttur med ski til Dærga (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)
Vinterlig telttur med ski til Dærga (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)

Børgefjell byr på mektige sanseinntrykk så dette er ikke stedet for dårlig tid. I vest finner du høye tinder og djupe daler med botnbreer og fjellvatn, i sør er det flere ville stryk og vakre fosser, mens de østre delene har mer runde topper og vidstrakte heier.

Les gjerne: Vår artikkel om rundreiseforslag i Trøndelag!

Er du interessert i jakt og ørretfiske, byr Børgefjell på uendelige muligheter. I Børgefjell kan du også møte fjellreven, det mest truede pattedyret i Norge.

Etter en tur i fjellet er du velkommen til Indre Namdals beste badestrand, Zarinatangen. Dette er barnas desiderte favoritt på grunn av det krystallklare vannet. Stranda ligger ved innsjøen Limingen og turstien langs bredde av innsjøen er 1,6 km lang.

Denne lett kuperte turstien starter ved Røyrvik Kirke / Røyrvik bygdetun. Zarinatangen har fått navnet sitt etter en ung samekvinne, som sto på stranden og var vitne til at mannen hennes datt igjennom vårisen på Limingen og druknet. Zarina ligger begravd på Røyrvik Kirkegård. Den eneste skriftlige opplysningen som er funnet om henne står i kirkebokens dødsprotokoll for 1838.

Denne turen og nesten 100 andre finner du i boken NORGES FINESTE TELTTURER!

Vinter i Børgefjell

Børgefjellsenteret er Røyrviks knutepunkt for skiaktiviteter og det beste alpinanlegget for familier i Trøndelag. Alle nedfarter ender i samme målområde. Det samme gjør langrennsløypene. Et flott anlegg for alle aldere med 2 heiser og 6 nedfarter, grillhus og varmestue. Her tilbys dessuten om lag 40km med skiløyper i ulike lengder i fantastisk natur. Bakker og løyper skal alltid være nypreparert så lenge været tillater det. Det er utleie av alpinutstyr, hytter og leiligheter. Sjekk denne nettsiden for mer informasjon.

Fantastisk vinterlandskap beskues fra Dærga (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)
Fantastisk vinterlandskap beskues fra Dærga (Foto: Bernart Wood / trondelag.com)

Få også med deg

Namsskogan Familiepark (bilde) er en dyre- og fornøyelsespark ved Trones langs E6. Parken er et eget univers med dyr, aktiviteter og opplevelser for både liten og stor. Her finner du Norges største samling av nordiske dyr med over 30 forskjellige arter som blant annet bjørn, jerv, ulv, gaupe, fjellrev, elg og rådyr.

Sjekk nettsiden for åpningstider og priser!

Geitene på Namsskogan Familiepark får godt stell (Foto: Robert Selfors / trondelag.com)
Geitene på Namsskogan Familiepark får godt stell (Foto: Robert Selfors / trondelag.com)

Børgefjell nasjonalpark (Byrkije nasjonalpark) finner du i kommunene Namsskogan, Røyrvik, Grane og Hattfjelldal, og ligger på grensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland fylke. Nasjonalparken har et areal på 1447 km². Ønsker du å komme ordentlig inn i nasjonalparken bær du sette av et par dager.

Limingen Gjestegård er et trivelig serverings- og overnattingssted. Gjestegården ligger i sentrum av Røyrvik, overfor kirka og ca. 2,5 km fra alpinanlegget. 12 koselige dobbeltrom og 2 familierom i hotellstandard.
Alle rom har egen dusj og toalett, og er forsynt med sengetøy og badehåndklær. Gjestegården er et fint utgangspunkt for vandring, ski og scooterløyper. For overnatting kontaktes Limingen Gjestegård direkte.

Litt ren fakta

Røyrvik ved Børgefjell mellom Trøndelag og Nordland ● Nasjonalpark ● Normalt krevende topptur, passer de fleste ● 4 km hver vei ● 30 minutter med bil fra Namsskogan (E6) ● Nyttig webadresse: visitborgefjell.com


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar