Torghatten med hullet

Torghatten – skapt av voldelig sjalusi

6 kommentarer
Vakkert rødmalt småbruk på gresslette nedenfor Torghatten.
Du skal lete lenge etter et bedre fotomotiv (Foto: Bård Løken / nordnorge.com)

Vakkert og spektakulært og et bevis på at naturen har både kreativitet og humor. Det 258 meter høye fjellet er blitt et landemerke sør på Helgeland.

Torghatten ligger på øya Torget rett sør for Brønnøysund. Over Brønnøysundbrua og videre langs fylkesvei 54 er det bare en kort tur til fjellfoten.

Et spennende sagn – men er det sant?

Fjellet med hull tvers igjennom er ikke bare et vakkert fjell, den egentlige forklaringen er ifølge sagnet om Helgelandsfjellene at Torghatten ble dannet da Hestmannen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein.

Om Torghatten og masse gode turforslag og opplevelser på Helgeland finner du på Visit Helgeland sine hjemmesider her!

Den vitenskapelige forklaringen er at det 160 meter lange, 35 meter høye, og 20 meter brede hullet ble skapt under istida. Is og vann gravde møysommelig ut de løse bergartene, mens de hardere bergartene på toppen av fjellet ble stående. Resultatet ble et hull stor som en mektig katedral.

Enkel tur – grei å gå

Turen opp til hullet er ganske grei og vanligste ruta opp til hullet går langs østsida. Her er det en godt opparbeidet sti som tar om lag 30 minutter med rolig gange. De eldste trappetrinnene på stien skal være fra 1870-årene.

Oppover i lia går stien mer og mer inn i ei kløft med bratte vegger. Øverst i ura har den beste utsikten inn i hullet. Å se dagslyset tvers igjennom fjellet Torghatten er et uendelig vakkert syn.

Snur du deg mot nord ser du Brønnøysund og De Syv Søstre i det fjerne. Utsikten er formidabel, og her er virkelig Helgelandskysten på sitt aller vakreste, med hundrevis av små øyer. Dette synet alene er verdt å ta turen opp til hullet.

Ungt par koser seg i midnattssol under Torghatten.
Unn deg en romantisk rast i midnattssolens skinn (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Helgeland-Reiseliv / visithelgeland.com)

Selve hullet er et veldig rom. Mellom kampesteinene fører stien gjennom hullet, og sørover ser du den vidstrakte strandflaten med alle de små øyene sørover til Leka, der Lekamøya ifølge sagnet endte opp. Inn over land sees det 1058 meter høye Heilhornet, det høyeste fjellet i området. På ettermiddagen kommer sørgående Hurtigrute utover i en bue slik at gjestene skal få se hullet i rett vinkel.

Les gjerne vår artikkel om Leka her!

Noen tips til andre opplevelser i nærheten:

  1. Hildurs Urterarium ligger på Tilrem, ca. 6,5 km nord for Brønnøysund. Dette har vært et samlingspunkt for mennesker helt siden vikingtiden, og fortsatt den dag i dag samles folk fra fjern og nær for å nyte fantastisk natur, smakfull mat og godt selskap. Nettsiden finner du her!
Mange spennende urter hos Hildurs
Kokken kan boltre seg i spennende urter (Foto: ToFoto / nordnorge.com)
  1. Petter Dass-museet på Alstahaug er Nordland fylkes tusenårssted og dedikert til dikterpresten Petter Dass. Museet består av flere bygninger fra 1700- og 1800 tallet samt et spektakulært museumsbygg tegnet av Snøhetta. Ta deg gjerne tid til en matbit på Margrethes kafé. Nettsiden finner du her!
Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass (Foto: Tore Schöning Olsen / nordnorge.com)

Ønsker du å lese vår artikkel om rundreiseforslag i Nord-Norge finner du den her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

6 kommentarer om “Torghatten – skapt av voldelig sjalusi”

Legg inn en kommentar