Museum Rock musikk

Byferie i Norge – Trondheim

4 kommentarer
Ungt par i Trondheim utsikt
Flott å sitte på Kristiansten festning og skue utover Trondheim (Foto: Søderholm-Steen / Visit Trøndelag)

Den lille, sjarmerende storbyen

Trondheim er en historisk by med attraksjoner som Nidarosdomen, Kristiansten festning og Erkebispegården. Her finner du også koselige handlegater i en intim bykjerne, et stort utvalg spisesteder med kortreiste delikatesser og lokalt produsert øl.

Den lokale matkulturen i Trondheim har dype røtter som nå vokser og finner nye veier. Byen er et kulinarisk epicenter med god tilgang til råvarer fra både sjø og land.

Trondheim har 193 000 innbyggere og dermed Norges tredje største by. 30 000 studentene setter også sitt preg på byen med egne arrangementer og deltagelse i byens varierte kultur- og aktivitetstilbud.

Du kan lese om Trondheim også på VisitNorway sine sider!

Nidarosdomen midt i sentrum er imponerende. Katedralens og Olav den helliges historie gjør den også til et av de mest populære pilegrimsmålene i Europa. Leden til Trondheim har status som Europeisk kulturvei, på linje med ledene til Roma og Santiago de Compostela. Stadig flere får øynene opp for den roen du får av naturen og enkelhet.

Pilegrimsleden er en stor naturopplevelse, den krysser fjell, fosser, bygder og byer, og du møter mennesker som kan fortelle om historie, kultur og lokale tradisjoner langs de historiske stiene.

Mann med ryggen til inne i Nidarosdomen
Nidarosdomen i Trondheim er for mange det endelige målet (Foto: Grim Berge / trondelag.com)

Les gjerne: Pilegrimsleden – de siste milene til Trondheim.

Noen av byens populære museer inkluderer Trondheim kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Erkebispegården. Et museum som står i sterk kontrast til disse er Rockheim, Norges nasjonalmuseum for populærmusikk. Det finnes mange muligheter for å reise til Trondheim.

Trondhjæm, Trondhjæm, at æ reist ifra dæ,
At æ koinne finn på nokka slekt!

Odd Narvøy / Forfatterkollegiet, SIT

Rett utenfor sentrum ligger Bymarka, et stort friluftsområde som er fint for gå- og løpeturer. Her tar merkede løyper deg til både badevann, utsiktspunkter og hytter som tilbyr servering. Om vinteren gjøres stiene om til skispor, noe som gjør Bymarka ideell for familieutflukter på ski.

De mange sentrumsbutikkene gjør Trondheim til en populær shoppingby. Du finner mange små, uavhengige butikker å glede deg over her. Særlig på Bakklandet ligger disse butikkene som perler på en snor.

Les gjerne: Hva med en rundreise i Trøndelag?

Deilig mat og drikke på Bakklandet i Trondheim
(Foto: Foodboom / Trøndelag Reiseliv)

De 10 mest populære opplevelsene i Trondheim i følge VisitNorway.com:

1. Nidarosdomen. Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke, og er Norges viktigste kirke. I tillegg til dette er Nidarosdomen et utrolig vakkert byggverk, som du bare er nødt til å se og føle på kroppen. Det arrangeres også ofte konserter i kirken.

2. Gamle Bybro. Gamle Bybro, eller bybroa, er et av Trondheims mest karakteristiske kjennetegn, og ble opprinnelig anlagt i 1681, selv om dagens bro ble bygget i 1861. Den søte broen kalles også «Lykkens portal».

Gamle Bybro i Trondheim – et karakteristisk kjennetegn
(Foto: Grim Berge)

3. Rockheim. Rockheim Norges nasjonalmuseum for populærmusikk. Her kan du bli med på en reise gjennom nyere norsk musikkhistorie. I Rockheims Hall of Fame finner du blant annet storheter som A-Ha, Alf Prøysen, Wenche Myhre, Åge Alexandersen, Casino Steel, Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal. Sjekk nettsiden her!

4. Ringve Museum. Ringve Museum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Museet befinner seg i en av de gamle lystgårdene på Lade i Trondheim i nydelige omgivelser. Selve bygningen er omkranset av en vakker botanisk hage på 130 dekar.

5. Kristiansten Festning. Dette er et ypperlig sted å se på solnedgangen, da festningen byr på en helt unik utsikt. Festningen ble bygget mellom 1682 og 1684, og byr på mye spennende historie. Det er også muligheter for å ta en matbit innendørs. “En av Trondheims skjulte perler”, skriver en bruker på TripAdvisor.

6. Tyholttårnet. Dette er også et nydelig utsiktspunkt. Fra toppen av tårnet kan du se hele Trondheim by, og det finnes også en restaurant i toppen av tårnet.

7. Munkholmen. Munkholmen er en liten øy som ligger to kilometer utenfor Trondheim sentrum. Her kan du bade, sole deg og ha piknik om sommeren. Øya har tidligere fungert som rettersted, fengsel, forvarsfestning og kloster, men brukes nå kun som friluftsområde.

Munkholmen – tidligere rettersted, fengsel, forvarsfestning og kloster. Nå et populært utferdsområde (Foto: Grim Berge)

8. Pirbadet. Trondheim kan by på Norges største innendørs badeanlegg stappfullt av moro for de minste – og ikke minst for de store. Les vår artikkel om Pirbadet her!

Drømmedag for store og små (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff) Blid gutt bader på Pirbadet i Trongheim
Drømmedag for store og små (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff)

9. Erkebispegården. Norges eldste eksisterende profane steinbygning er definitivt verdt et besøk, uavhengig av om du er interessert i historie eller ikke. De eldste delene av gården er fra rundt år 1200.

10. Vitensenteret i Trondheim. Dette er et populærvitenskapelig opplevelsessenter som ønsker å inspirere til nysgjerrighet og skaperglede blant barn og unge. Her spirer våre framtidige forskere! Sjekk nettsiden her!

Alt om Trondheim og Trøndelag finner du på landsdelens egne hjemmesider, de anbefales!

Jenter poserer foran Rockheim.
To glade jenter foran Rockheim i Trondheim (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Her kan du lese mer om byferier! Både i Norge og resten av Europa.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

4 kommentarer om “Byferie i Norge – Trondheim”

Legg inn en kommentar