Telt person blå nattehimmel med nordlys

Hva med en rundreise i Nord-Norge?

Nord-Norge er blant verdens beste steder å se nordlys. Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden.

26 kommentarer
Midnattssolen lyser opp mellom fingrene på en utstrakt hånd.
Med lys 24 timer i døgnet blir opplevelsene i nord så mange flere. (Foto: Anita Brendeløkken / http://www.nordnorge.com)

I Nord-Norge lyser midnattssolen over dramatiske øyformasjoner, dype fjorder, snødekte fjelltopper, vide jordbruksbygder og mektige vidder.

Det er naturen som hersker nord i Norge, og gjennom tusenvis av år har menneskene funnet sine måter å tilpasse seg det arktiske klimaet på.

Med lys 24 timer i døgnet på sommeren blir opplevelsene her så mange flere. Få andre steder har vel da mer å by på enn nettopp Nord-Norge.

Les mer om Nord-Norge på deres offisielle hjemmesider HER!

Helgeland – eventyrlig og ekte

Få andre steder har vel mer å by på enn nettopp Nord-Norge om sommeren. Mange kommer derfor igjen og igjen. Å få en torsk på over 5 kg setter sine spor! Det samme gjør Torghatten, den mystiske rare fjelløya med hull tvers igjennom.

Torghatten med hullet
Torghatten med det karakteristiske hullet (Foto: Bård Løken / nordnorge.com)

Les også: Torghatten – skapt av voldelig sjalusi!

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Og det er her du finner Polarsirkelen.

På 66 grader nord går grensen som forteller at du er på vei inn i midnattssolens rike.

Finn ut alt hva Helgeland har å by på HER!

Her i nord er det trange, dramatiske fjorder og vide utsyn over et fantastisk øyrike

Ta gjerne en flytur med Widerøe fra Brønnøysund via Bodø til Svolvær i Lofoten. Nyt utsikten med det sjøgrønne vannet og hundrevis av kritthvite strender. Sør for Bodø passerer du verdens sterkeste malstrøm: Saltstraumen. Her strømmer 372 millioner m3 vann med 29 km/t gjennom det 150 meter brede sundet 4 ganger i døgnet.

Les gjerne: Saltstraumen i Bodø – verdens sterkeste malstrøm

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Her kan du vli med på rafting og det er et utmerket fiske her.
På raftingtur i Saltstraumen (Foto: Ernst Furuhatt / http://www.nordnorge.com)

Når du nærmer deg Lofoten og den mektige Lofotveggen som reiser seg rett opp av havet, får du et annet imponerende skue. Fisket her har vært betydelig i alle år. Det er også gode muligheter for å se hval utenfor Andenes nord i Vesterålen.

Les gjerne: Lofoten – med telt på hvite strender.

Opplev det sjarmerende og godt bevarte handelsstedet Kjerringøy nord for Bodø – du blir slått av det bildeskjønne landskapet og møtet med kystkultur og det best bevarte handelstedet fra 1800-tallet.

Opplev det sjarmerende og godt bevarte handelsstedet Kjerringøy - du blir slått av det bildeskjønne landskapet og møtet med kystkultur og det best bevarte handelstedet fra 1800-tallet.
Det godt bevarte gamle handelsstedet Kjerringøy (Foto: Roger Johansen / http://www.nordnorge.com)

I gamle dager bodde fiskerne i enkle rorbuer

Mange av disse er nå fullt restaurert og en opplevelse å bo i. Ta deg god tid på de vakre øyene, og prøv for all del den nordlandske spesialiteten tørrfisk – som du gjerne nyter sammen med en kald pils i solveggen.

Selv de minste byene kan by på spennende shopping, med både moteklær eller de tradisjonelle norske strikkeplaggene. Pasta på bryggekanten er også en mulighet, selv om byen er liten. Og glem for all del ikke å smake på utelivet i Tromsø, ”Nordens Paris”.

I nord og øst er du i samenes, reinens og de evige vidders rike

Her er fiskerike elver, vann og frodig beitemark for de 150.000 reinsdyrene. Det finnes ca. 45.000 mennesker med samisk bakgrunn i landet. I de små, værbitte fiskeværene ut mot havet kan du selv på en midtsommerdag føle nordvestens krefter.

Prøv gjerne å fiske ishavsrøye. – en av verdens mest velsmakende fiskeslag. På sensommeren kan vidda by på nydelige multebær.

Reinsdyr på sommerbeite er et vanlig syn i nordnorge. Mange samer ønsker velkommen til egen sameleir.
Sjansen er stor for at du møter reinsdyr på sommerbeite (Foto: Sapmi / http://www.nordnorge.com)
Se gjerne denne spennende filmen om folket som lever under nordlyset (VisitNorway.com)

NordNorsk Reiseliv As er landsdelsselskapet som dekker hele nordnorge, du finner deres innholdsrike hjemmeside her!

For mange er Nordkapp selve målet – Europas nordligste punkt på 71 grader nordlig bredde.

Her er det midnattssol fra midten av mai til slutten av juli. Stedet har et opplevelsessenter som absolutt er verd et besøk. På veien ut til platået kan du reise innom en sameleir.

Sjansen er stor for at du her møter reinsdyr på sommerbeite. Og hvis du har lyst til å bo i et hotell laget av is, finnes det også. Velkommen til landsdelen som for mange er toppen av Norge.

Her har du noen nyttige linker:

Vinteren i nord – gir magi på nattehimmelen

Nord-Norge er blant verdens beste steder å se nordlys. Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden.

Telt person blå nattehimmel med nordlys
Det magiske nordlyset fascinerer alle, her fra Uttakleiv i Lofoten
(Foto: Alex Conu / visitnorway.com)

Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Les også: Hva med en rundreise i Trøndelag?


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

26 kommentarer om “Hva med en rundreise i Nord-Norge?”