Folk i gamle drakter

Hva med en rundreise ved Oslofjorden?

14 kommentarer
Mennesker i gamle folkedrakter går i Gamlebyen i Fredrikstad.
Sjarmerende innslag fra Gamlebyen i Fredrikstad (Foto: Thomas Andersen – http://www.thomasfoto.com)

Området rundt Oslofjorden er landets tettest befolkede, med et rikt tilbud av kultur- og naturaktiviteter.

Her er alt fra flate jordbruksbygder, skjønne turområder og skjærgårdsidyller til Norges hovedstad Oslo.

De tre østfoldbyene

Fra sør over Svinesund møter du de tre Østfoldbyene Halden, Fredrikstad og Sarpsborg. Over Haldens bykjerne troner mektige Fredriksten Festning, et av landets best besøkte turistattraksjoner.

Fredrikstad byr på maritime tradisjoner og et yrende båtliv og er også Nord-Europas best bevarte festningsby, Gamlebyen. En levende bydel med sjarmerende butikker og kafeer i et genuint, historisk miljø. Pass på å ta turen innom Gamlebyen Modelljernbanesenter og opplev et 400kvm stort modelljernbaneanlegg (se bilde).

Liten gutt ser på modelltog
Modelljernbane har sine entusiaster i alle aldre (Foto: VIKfoto)

Hvaler kan du fiske, bade, spise godt, seile, ligge på glattskurte svaberg, padle, utforske Ytre Hvaler Nasjonalpark og oppleve den unike skjærgården med over 800 holmer og skjær. Du kan besøke Hvaler på sykkel, med båt, bil eller offentlig transport.

Rett ved E6 ligger Sarpsborg med Sarpefossens spennende industrihistorie, en rekke severdigheter og mange muligheter til aktivitet og rekreasjon. Sarpsborg er en by med utpreget sjarm og varme.

Indre Østfold (nå en del av Viken)

Roligere omgivelser med rike muligheter for sykkel, fiske og vandring ligger lett tilgjengelig dersom du legger ruta gjennom de indre delene av tidligere Østfold fylke. Fra Kornsjø i syd til Trøgstad i nord. Nevnes bør fiskerike Vansjø ved Moss, Høytorp fort ved Mysen og Mørkfoss kraftstasjon og badeplassen Sandstangen i sydenden av Øyeren. 

Bli med på sykkeltur i Indre Østfold (Foto: Foap / VisitNorway.com)

Les gjerne artikkelen vår om sykkeltur i Indre Østfold.

Du finner masse god informasjon om Østfold (nå en del av Viken fylke) her på disse sidene!

Vi reiser videre

På Jeløya ved Moss bør man legge inn et besøk på Galleri F15, der skjer det alltid spennende ting. Drøbak med Oscarsborg hører med til en rundtur i regionen og er man først i Drøbak; Nyt sjøutsikten, de trange gatene og stikk innom akvariet og Avistegnernes Hus.

Er barna med i bilen er det ikke mulig å kjøre forbi Tusenfryd uten å legge inn en hel dag der. Alt du trenger å vite finner du på deres hjemmesider!

Mor og datter kjører marihøneformet karusell på Tusenfryd utenfor Oslo.
Barnas absolutte favoritt – Tusenfryd (Foto: Tusenfryd)

Hovedstaden

Innerst i Oslofjorden ligger hovedstaden med sitt store og varierte tilbud av konserter, teater- og operaforestillinger, museer og gallerier. Bo på hotell i verdensklasse og ta kvelden på en uformell fortauskafé.

Finn alt om Oslo her!

Her er selvsagt også fine restauranter med historisk sus. Spennende shopping gjøres rett ved bryggekanten på Aker Brygge eller i de elegante motebutikkene på Majorstua og Frogner.

Et besøk i den nye operaen og i verdensberømte skulpturparken Vigelandsparken, er også et must. Så også flotte Ekebergparken som troner mektig over Bjørvika der barcodebyggene danner Oslos nye skyline. Oslo har både natur og kultur og veien ut i Nordmarka eller ut på øyturer i fjorden er ikke lang.

Skulptur foran Ekebergrestauranten
Utsiktspunktet med med verket “Chloé” av Jaume Plensa og Ekebergrestauranten i bakgrunnen (Foto: Didrick Stenersen / Visit Oslo)

Roseslottet er en kunstinstallasjon ved Frognerseteren i Oslo, skapt av brødrene Vebjørn Sand og Eimund Sand. Den markerer at det i 2020 er 80 år siden Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland og 75 år siden frigjøringen.

Frognerseteren Roseslott
Roseslottet skal være en arena der ulike historiske fagmiljøer kan brytes. I dette rommet mellom kunst og viten kan ny innsikt oppstå (Foto: Sandbox)

Gjennom kunsten forteller Roseslottet historien om andre verdenskrig i Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Roseslottet har sitt navn fra den tyske ikke-voldelige motstandsgruppen Den Hvite Rose.

Artikkel om Nordmarka kan du lese her!

Romerike

Nord for Oslo ligger regionen Romerike med sitt kulturlandskap, elver og sjøer. Gammel historie oppleves best på den nylig restaurerte Eidsvollsbygningen eller ved en tur med veterantoget Tertitten på Sørumsand.

Riktig spennende er det også å nærmest gå på vannetFetsund Lenser og samtidig lære litt om Nordre Øyeren naturreservat, Nordens største innlandsdelta.

På Fetsund Lenser kan du “gå på vannet” (Foto: Marcus Ramberg)

SNØ på Lørenskog er verdens råeste helårsarena for snøopplevelser – perfekte forhold for alpint, langrenn, snowboard, isklatring og andre vinteraktiviteter året rundt.

På SNØ finner du tre nedfarter med ulik vanskelighetsgrad, en park med rails og big jump, en 1 kilometer lang langrennsløype, et nybegynnerområde og en av verdens høyeste innendørs isklatrevegger. 

 Vegg-i-vegg med løypene finner du utstyrsleie og en rekke restaurant- og servicetilbud.

Å lete etter og finne sin egen smaragd på Byrud gård ved Minnesund kan også være et minne å komme hjem med etter en vellykket rundtur på det sentrale Østlandet. . 

Liste med linker over de viktigste opplevelsene:

 1. Fredriksten festning i Halden. Der Kong Karl den 12. falt for en norsk kule i 1718
 2. Gamlebyen i Fredrikstad. Unik bybebyggelse innenfor godt bevarte festningsverk fra 1660-tallet.
 3. Galleri F15 på Jeløya. En kulturhistorisk perle og et intellektuelt pustehull for folk fra hele Østlandsområdet.
 4. Oscarsborg. En festning med avgjørende, nasjonal betydning.
 5. Tusenfryd. Opplev alle attraksjonene og ha en uforglemmelig opplevelse.
 6. Aker Brygge. Fra sveiseflammer som drysset ned fra skipssidene til stedet mennesker møtes og ferdes.
 7. Roseslottet på Frognerseteren. I dette rommet mellom kunst og viten kan ny innsikt oppstå.
 8. Ekebergparken. Parkens visjon er å skape en unik og mangfoldig kulturminnepark til glede og berikelse for de besøkende.
 9. SNØ på Lørenskog. Verdens råeste helårsarena for snøopplevelser.
 10. Fetsund lenser. Nasjonalt industrielt kulturminne og fløtingsmuseum.
 11. Tertitten på Sørumsand. Bli med ut på en god, gammeldags togtur.
 12. Eidsvollsbygningen. Her runget Enig og tro til Dovre faller gjennom Rikssalen den 20. mai 1814.
 13. Byrud Gård på Minnesund. Bli med på spennende skattejakt etter smaragder.

På vestsiden av fjorden

På vestsiden av fjorden ligger Vestfold og Telemark, sommerfylket fremfor noen og et paradis for mange barnefamilier.

Åsgårdstrand er et gammelt ladested mellom Horten og Tønsberg. Edvard Munch har vært bosatt i byen, og derfor hentet mange av sine motiver herfra.

Tønsberg er Norges eldste by, hvor utgravninger har påvist en middelalderby under Slottsfjellet. Dette fjellet er et av Nord-Europas største ruinparker.

Vestfold har også egne gode nettsider. Du finner de her!

Andre anbefalinger: Her kan du lese en god artikkel om rundreise i Nord-Norge!


Annonse:

Verdenskart for vegg – dekorativt og lærerikt

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

14 kommentarer om “Hva med en rundreise ved Oslofjorden?”

Legg inn en kommentar