Pilegrimsvandring fra Meslo gård til Rennebu

Pilegrimsleden til Nidarosdomen i Trondheim – de siste ti milene

4 kommentarer
Interiør fra Nidarosdomen i Trondheim.
Nidarosdomen i Trondheim er det endelige målet (Foto: Grim Berge / trondelag.com)

Hver sommer kommer pilegrimer fra hele Europa til Nidarosdomen.

Leden har status som europeisk kulturvei og langs veien kan du overnatte og spise, både enkelt og godt.

Velg mellom koselige herberger til ærverdige Kongsvold Fjeldstue. Her følger vi leden mellom Berkåk og Trondheim.

Naturen på strekningen er stort sett kulturlandskap med mange flotte kulturminner, bygdemuseer og kirker (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Denne vandringen tar deg de siste 10 milene inn til Nidarosdomen. Etter å ha gått denne strekningen mottar du Olavsbrevet, et bevis på at du har gått leden til endepunktet.

Første dag starter med tog til Berkåk for så å gå til Stamnan (9,8 km) med overnatting på Meslo Herberge.

Les gjerne vår artikkel om Nidarosdomen her!

Fra Berkåk følger du gangveien langs E6 ned til torget for så å følge Rv700 mot Eggan gård (1,5 km) der det er skilt til Pilegrimsleden. Etappen ender på Meslo gård der du kan overnatte i et sjarmerende stabbur.

Buret på Meslo Gård er en av utleieenhetene (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Neste dag er strekningen Stamnan til Hol på (22,3 km) med overnatting på Segard Hoel. Stien som tar deg fram til Rennebu kirke og Gammelbua pilegrimsinfo. Ved kirka markeres 100-kilometersmerket, det siste punktet du kan koble deg på leden for å kvalifisere til Olavsbrevet. På Segard Hoel står middagen klar.

En gruppe pilegrimsvandrere tar en rast langs veien.
Pilegrimsvandring er også en sosial aktivitet. Her fra strekningen fra Meslo Gård til Rennebu kirke (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Tredje dagsetappe er mellom Hol og Gumdalen (29,3 km) er med overnatting på Gumdal Gård. En lang og innholdsrik etappe, med flere kulturminner, kirker og husmannsplasser tett på leden. Meldal bygdemuseum og Gammelgruva i Løkken Verk viser spennene 1600talls-historie.

Dag fire er strekningen Gumdalen til Skaun (18,1 km) med overnatting på Skaun Menighetshus eller på Konstadtunet.

Veien videre til Skaun går i stor grad på tydelige og gode stier. Midtveis må du en periode gå gjennom myraktig underlag, hvor du kan bli noe våt på beina. Etter hvert kommer du igjen inn på fast grunn, som tar deg fram til Skaun Menighetshus.

En guide langs pilegrimsleden hviler seg på en vandrestav.
Fra strekningen Skaun – Kleivan gård med guide Ralf Ruckert (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Den femte dagen går du Skaun til Øysanden (18 km) med overnatting på Sundet Gård. Den nest siste etappen på veien mot Nidarosdomen går mye i og forbi åkerlandskap, i det historiske landskapet fra Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter.

Etappen kan avsluttes med en rotur over Gaula og til Sundet Gård, der det er overnatting i stabbur.

Siste etappe er mellom Øysanden og Nidarosdomen (20,9 km) og går gjennom frodig kultur- og jordbrukslandskap, gjennom den populære Bymarka og nedover bydelene Byåsen og Sverresborg.

Kirke Nidaros
Nidarosdomen, Nordens største middelalderbygning (Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim)

En gammel husmannsplass, den kjente Kongesteinen og severdigheter som Granåsen Skisenter og Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er steder du passerer underveis.

Verdt å få med seg:

  1. Meslo herberge (se bilde) på gården Meslo på Stamnan i Rennebu ligger tett ved pilegrimsleia. På gården er det naturlig for pilegrimene å gjøre en stans for natta på sin vandring inn til Nidarosdomen. Her tilbys overnatting hos vertinna Ingrid Meslo i en trivelig renovert gammel tømmerstue, i stabburet og i Trønderlåna. Sjekk mer på denne hjemmesiden!
Meslo gård (Foto: Runa Eggen / trondelag.com)
  1. Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er et av landets største kulturhistoriske museer. Friluftsmuseet har mer enn 80 antikvariske bygninger, arkivmateriale og omfattende fotoarkiv. De fleste byggene er fra 17-1800-tallet, men du finner også Haltdalen stavkirke fra 1170-tallet. Sjekk hjemmesiden for åpningstider, priser og aktiviteter.
Leden går forbi Sverresborg museum Runa Eggen / trondelag.com

Hva er pilegrimsleden?

Pilegrimsleden er et fellesnavn på flere turveier i Norge som fører fra forskjellige deler av landet til Trondheim og enkelte andre steder som ifølge katolsk tradisjon er hellige.

Pilegrimsledene i Norge, også omtalt som St. Olavsvegene, er turveger basert på tradisjonen for å dra på pilegrimsvandring (valfart) som oppstod etter Olav den helliges død i 1030, og fortsatte utover middelalderen. Ledene bindes sammen av natur– og kulturminner med religiøs tilknytning til middelalderen, samt minner knyttet til Olavsarven. (Kilde: Wikipedia)

Nyttig webadresse: https://pilegrimsleden.no

Vil du lese mer om Trøndelag? Her er noen av våre artikler:


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.