Kirke Røros trehus tømmer

Verdensarven Røros – opplevelser som setter spor!

5 kommentarer
En lokal guide forteller om Røros historie til en lydhør forsamling turister. Står på trappen til et gammelt tømmerhus.
Blir du med på en guidet tur i gamle Røros blir du bokstavelig talt bergtatt av historien
(Foto: Tom Gustavsen / Destinasjon Røros)

Ønsker du å besøke kun ett sted i ferien, la det bli Røros!

Bli gjerne en del av historien før hverdagen vender tilbake – ta en tidsreise til bergstaden Røros, et gammelt gruvesamfunn som er utrolig godt bevart. Byen ble grunnlagt i 1644, da kobberforekomstene ble oppdaget. 333 år seinere ble gruvene nedlagt, etter å ha produsert 110.000 tonn kobber.

Røros er en av Europas eldste trebyer, og en av få gruvebyer i verden som er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen kjennetegnes av den særpregede kirken og de ca. 100 vakre trehusene. Røros kirke sto ferdig i 1784 og heter opprinnelig Bergstadens Ziir. Den ble bygget i kobberverkets glanstid til ære for Guds og som en pryd for byen. Kirken har sin egen nettside, se den her!

Den berømte kirken på Røros er et ikonisk landemerke sammen med slagghaugene etter gruvedriften.
De minnerike slagghaugene etter gruvedriften på Røros. Den like minnerike kirken troner majestetisk i bakgrunnen (Foto: China Crisis)

Et av de største gruvefeltene lå på Storwartz. Nyberget gruve ble drevet i perioden 1650-1717 og 1861-1890 og Olavsgruva, som er den nest yngste gruva, ble åpnet i 1936. Teknologien utviklet seg mye i løpet av kopperverkets tid. Mens malmutvinninga i Nyberget begynte med fyrsetting, hammer og meisel, foregikk arbeidet i Olavsgruva med pressluftbor og dynamitt.

Omvisning i Olavsgruva

En omvisning i Olavsgruva er en vandring i bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50m ned og 500m innover til Bergmannshallen. Det skapes en god stemning med lyd- og lyseffekter. Varme klær og godt fottøy er en nødvendighet. I sesongen er det fem daglige omvisninger.

Tre personer med hjelm er på omvisning inne i Olavsgruva på Røros. Magisk lyssetting i gruvegangene.
Det er en helt egen stemning over en omvisning i Olavsgruva (Foto: Destinasjon Røros)

Turist på Røros

Hvert år kommer det ca. 1 million besøkende til Røros for å oppleve den unike pulsen i gruvebyen og regionen rundt. Det er spennende handel og ekte kafékultur og det er lett å la seg rive med i noen av de mange kulturarrangementene.

Røros er også Norges fremste område for lokalprodusert mat og bærekraftig reiseliv. Destinasjonen er selvfølgelig også et perfekt utgangspunkt for fotturer, sykling, kanoturer og ikke minst uforglemmelige vinteropplevelser.

Røros har over 370 hotellrom å tilby sine gjester og det er ca. 3300 private hytter og fritidsboliger i kommunen. Besøk gjerne turistkontorets hjemmeside for mer detaljert informasjon om Røros.

Vinter i Røros

Rørosregionen er som hentet fra et julekort med snøtunge trær og hvite gater. Man kan leie seg en spark å dra på oppdagelsesferd i sentrum eller kjenne snøen i ansiktet en stille stund bak et hundespann.

Opplev samisk kultur og kjøring med rein, eller kryp under skinnfellen i hestesleden og opplev vintereventyret akkompagnert av dombjellens klang.

Hest og slede kjører gjennom de snedekte gatene i Røros. Fire personer kledd i pels sitter i sleden. Det er julestemning.
Jul på Røros er en magisk opplevelse (Foto: Thomas Rasmus Juell Skaug / Dagbladet)

Røros har en kulderekord på –50,4 °C, satt 13. januar 1914, og er dermed et av de kaldeste stedene i Norge. Denne temperaturen er den laveste som er målt i Sør-Norge. Varmerekorden ble satt i juli 2008 og lyder på 30,7 grader.

Du kan lese mer om Trøndelag i vår artikkel om rundreise i fylket her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.