Hitra og Frøya – to øyer med et mangfold av opplevelser

4 kommentarer
Idylliske Mausundvær på Frøya med rorbuer, småbåter og brygger.
Idylliske Mausundvær på Frøya (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Lengst sør på Trøndelagskysten med kun 2 timers biltur fra Trondheim er det naturen, kystkulturen og den rike historien som danner grunnlaget for de gode naturopplevelsene.

Begge øyene er perfekte for sykkel- og vandreturer og her ligger også noen av de beste plassene i verden for havfiske med en skjærgård bestående av tusenvis av øyer og holmer.

Begge øyene byr på et yrende fugleliv, idylliske fiskevær, ørne- og selsafari, museum, lokale matopplevelser og flotte overnattingssteder. Hitra har i tillegg Nord-Europas tetteste hjortestamme, med sine 6000 dyr. Fisketuristen kan leie egen båt med utstyr og få tips om de beste fiskeplassene fra lokale kjentfolk.

Du finner masse gode turtips og inspirasjon på hjemmesiden til Dolmsundet Hotell. Linken finner du litt lenger ned på siden!

Mann med fiskestang lander en fin fisk fra båt.
Du reiser neppe tomhendt hjem fra en fisketur utenfor Hitra (Foto: Bård Svendsen / trondelag.com)

Her er noen smakebiter fra øyene:

Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Kystmuseet på Hitra har som slagord vi forteller historien, noe de formidler så levende som mulig. Kystmuseets symbol er skarven, en av kystens mest sagnomsuste skapninger. Hitra turistkontor holder også til her.

Dolmsundet Opplevelsespark

På Hitra har Dolmsundet Hotell attraksjonen Dolmsundet Opplevelsespark. Her ligger Dolmen by, kanskje Hitras best kjente severdighet, en historisk park med et rekonstruert langhus og gravrøyser, lekeapparater for de minste og rasteplasser med benker.

Dolmsundet hotell som ligger idyllisk til.
Dolmsundet Hotell – flott hotell sentralt på Hitra (Foto: Sven Erik Knoff / Dolmsundet Hotell)

Dolmen by har flere hundre små hus, hytter, kirker, naust og eget havneområde. Dolmen by ble opprinnelig etablert av Johan Hopsø i 1957 som et hobbyprosjekt, men det hele utviklet seg langt ut over det.

Handelsstedet Hopsjø

Handelsstedet Hopsjø på Hitra har en historie tilbake til 1700-tallet. Det var et av Trøndelags største handelssteder. Hovedhuset stod ferdig i 1730.

Norges kanskje eldste bevarte krambod byr (bildet) på en salig blanding av gamle krambuvarer og emballasje, sjeldne emaljerte reklameskilt og man kan få kjøpt gammeldags godteri og lokalt kunst- og håndverk. I pakkhusbrygga er det restaurant.

Interiør fra en gammel landhandel med tobakksreklame på veggen og en gammel vekt på disken.
Interiør fra Hopsjøbrygga (Foto: Bård Svendsen / trondelag.com)

Margrethes Minde

En kilometer fra handelsstedet Hopsjø ligger Margrethes Minde. Stedet ble anlagt med en hage i fransk nyrenessanse, og innenfor murene sees restene etter den en gang så praktfulle hagen. Et flott sted for en piknik.

Glørstad Besøksgård

På Glørstad på Hitra kan barna komme i nærkontakt med mange ulike dyr som geitekillinger, kalver, kaniner og andre smådyr. I tillegg har Glørstad et eget gårdsutsalg med egenproduserte produkter.

Lokal mat – kortreist mat

Hos DalPro Gårdsmat får du hjort og villsau som lever det frie liv på Frøya og Hitra og beiter i lyng, urter, gress, einer, løvkratt og tang året rundt. Dyra er slaktet lokalt og behandlet på riktig måte for at kjøttet skal ha den aller beste kvalitet.

Hitra Gårdsmat driver med produksjon av oster, og deres grotteost ble i 2008 kåret til landets beste.

Stabben Fort på Titran

I 1941 etablerte tyskerne en avdeling på Titran under Drontheim vest i Trondheim som en del av forsvaret mot de alliertes angrep på Trondheim. De bygde kommandotårn og tre kanonstillinger på Stabben og fire lyttestasjoner på selve Titran og på Skipheia. I dag er kommandotårnet gjort om til museum.

Kystidyll fra Titran på Frøya (Foto: Marius Rua / trondelag.com)

Frøya museum og folkepark

Frøya Bygdetun består av en stue fra midten av 1800-tallet, et stabbur, et naust og tilhørende gjenstander.

Fiskeværet Halten

Dette er et ærverdig fiskevær ytterst i landskapsvernområdet Froan. Dette var et av de viktigste fiskeværene i Midt-Norge. Hit kommer mange for å se hvor vakkert det er og for å ta del i den unike historien til stedet. Det går rutebåt hit to ganger i uken.

Mausundvær

Mausund eller Mausundvær (se bilde i toppen), er et tettsted og øygruppe på Frøya. Selve tettstedet Mausund ligger på Måøya og Gårdsøya. Øyene er knyttet sammen med bru og vei.

Det er funnet spor etter steinalderkultur på stedet, og en vet at 11 gårder var i drift på stedet rundt år 1000. Fra 1800-tallet vokste befolkningstallet langs hele kysten, en vekst som varte til etter andre verdenskrig.

Mer om Trøndelag kan du lese i vår artikkel om rundreise i fylket.

Dame med torsk på kroken
Hitra og Frøya er et eldorado for kystfiske og kan gi deg minner for livet (Foto: Marius Rua / Visittrondelag.com)

Anbefaler også artikkelen om geologiøya Leka, litt lenger nord på kysten! Du finner den her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kartet er trykket på 150 gr. silk med trykklakk og har en glatt lekker overflate. Kjøp det her!