Et fantastisk byggverk som ruver i bybildet (Foto: Grim Berge) Nidarosdomen i Trondheim

Nidarosdomen – Nordens største middelalderbyggverk

2 kommentarer
Nidarosdomen – Norges mest sentrale kirke, fordi den er Olav den helliges gravkirke.
(Foto: Tom Gustavsen)

Nidarosdomen i Trondheim er et av Norges mest besøkte reisemål enten du kommer som vanlig turist eller som en vandrende pilegrim.

Katedralen er nasjonalhelligdom og reist over Olav den Helliges grav.

Byggingen ble påbegynt i 1070, men de eldste eksisterende delene er fra midten av 1100-tallet. Hovedsakelig i gotisk stil, men de eldste delene er i romansk stil. Kirken sto ferdig omkring 1300, men etter å ha vært herjet av flere branner lå store deler av kirken i ruin ved reformasjonen i 1537.

I 1869 startet en omfattende restaurering og etter 100 år står den nå gjenreist i gammel storhet. De flotte glassmaleriene er fra begynnelsen av 1900-tallet.

Nidarosdomen er Norges opprinnelige erkebiskopkirke og en av Nordens største middelalderkirker (Foto: Grim Berge)

Nidaros var det opprinnelige navnet på Trondheim og byen ble et religiøst og kommersielt senter, dit katolske pilegrimer valfartet i godt og vel fire århundrer. Byen var også Norges hovedstad i mange hundre år.

Nidarosdomen er Nordens største middelalderbyggverk – og det sies at det spøker i den gamle steinkirken om natten. Ikke så rart da den opprinnelige kirkebygningen ble reist over Olav den Helliges lik, etter slaget på Stiklestad i 1030.

Vestfronten

Vestfronten er Nidarosdomens karakteristiske fasade mot vest. Den massive veggen er kjennetegnet av det store rosevinduet og er rikt dekorert med statuer og ornamenter.

I middelalderen ble Nidarosdomen herjet av flere ødeleggende branner. Utover 1500-tallet falt det meste av de innvendige veggene i vestskipet sammen. Folk i byen forsynte seg av steinen og kirkens verger solgte steinen ulovlig til andre byggearbeider i området.

Du kan trenge litt tid til å beundre alle detaljer (Foto: Marius Rua / Visit Trøndelag)
Du kan trenge litt tid til å beundre alle detaljer (Foto: Marius Rua / Visit Trøndelag)

Da restaureringen av Nidarosdomen startet i 1869, sto det bare 5 statuer tilbake på Vestfronten. Disse er nå utstilt i Museet i Erkebispegården. Prosjektet med å skape de 76 statuene og relieffene på den nye vestfronten var det største i Norge på 1900-tallet.

Rosevinduet er med sine 8 meter i diameter det mest dominerende trekket ved Vestfronten. Rosevinduets grindverk ble tegnet av domkirkearkitekt Olaf Nordhagen og ble fullført til Olavsjubileet i 1930. Glassmaleriene er utført av Gabriel Kielland.

Butikken

Nidarosdomen har også sin egen butikk. Dette er ingen helt tradisjonell suvenirbutikk, men en unik gavebutikk i hjertet av det historiske Trondheim. Her selges produkter som passer godt som gaver til store anledninger.

Du kan også handle på nett! Se link til hjemmesiden lenger nede i artikkelen.

Oppgang i tårnet

I sommersesongen fra kan man gå opp i tårnet der det venter en fantastisk utsikt over byen. Det er 172 trappetrinn til topps så formen bør være i orden. Anbefales ikke for de som lider av klaustrofobi.

Gravsteinskrypten

Om sommeren kan du også se Norges største samling av middelalderske steinminner.

Ved restaureringen fant man mange fragmenter av de gamle gravmonumentene fra kirkens lange historie. De middelalderske gravsteinene av marmor har lidd en ublid skjebne. De fleste ble knust og gjenbrukt som byggestein i murer på 1500-tallet. Etter hvert som bitene er funnet, er de føyet sammen. Dette er Norges største samling av middelalderske gravminner, og vises i Nidarosdomens krypt.

Et fantastisk byggverk som ruver i bybildet (Foto: Grim Berge) Nidarosdomen i Trondheim
Et fantastisk byggverk som ruver i bybildet (Foto: Grim Berge)

Les gjerne også vår artikkel om rundreise i Trøndelag eller om byferie i Trondheim!

Pilegrimsledene

Pilegrimsledene i Norden, eller St. Olavsvegene til Nidaros, består av et rutenettverk på 500 mil, hvorav vel 200 mil er i Norge. Denne kulturskatten forvaltes av Nasjonalt pilegrimssenter i samarbeid med de regionale pilegrimssentrene. Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen har vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden helgenkåringen i 1031.

Les vår artikkel: Pilegrimsleden – de ti siste milene

En lang rekke pilegrimsvandrere på vei mot Nidarosdomen. Alle er godt kledd med allværsjakker og ryggsekk.
Pilegrimsvandrere, her fra strekningen Skaun til Kleivan gård
(Foto: Runa Eggen / trondelag.com)

Du finner alt om åpningstider, arrangement og restaureringsarbeider på Nidarosdomens egne hjemmesider.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Nidarosdomen – Nordens største middelalderbyggverk”