Du må ikke glemme at Leka også er et ferieparadis (Foto: Marius Rua)

Leka – Norges geologiske nasjonalmonument

4 kommentarer
Det er utallige vandremuligheter på Leka (Foto: Marius Rua)
Det er utallige vandremuligheter på Leka (Foto: Marius Rua)

Øya Leka på Namdalskysten er selveste geologiøya og et eldorado for den som liker aktivt friluftsliv og historiske opplevelser.

Øya ligger lengst nord i Trøndelag, og har vært bebodd i over 10.000 år.

Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanterhavet. Her er altså en bit av Amerika.

Steinsenter

Den som ønsker å lære mer om steiner, mineraler og fossiler fra Leka spesielt, og Trøndelag og Nordland generelt, anbefales et besøk til Leka Steinsenter. Her er utstilling av steiner, mineraler og fossiler fra hele verden, men med hovedfokus på Leka, Trøndelag og Nordland.

Leka Steinsenter har en utstilling som viser Lekas dannelse og geologiske oppbygging.
Steinsenteret har en utstilling som viser Lekas dannelse og geologiske oppbygging.
(Foto: Søderholm – Steen / Trøndelag.com)

Ørnerovet

Mange forbinder fortsatt Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Jenta ble funnet på en fjellhylle 1700 meter unna der hun forsvant.

Mann sitter med kikkert får å observerer ørner på øya Leka i Trøndelag.
Ørnesafari er en populær aktivitet på Leka (Foto: Søderholm – Steen / Trøndelag.com)

Øya med 400 kulturminner

På Leka kan du oppleve steinalderfunn, huler, hulemalerier, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger. Ikke mange steder i Norge kan måle seg med dette når det gjelder mangfold og tetthet av kulturminner. Det er registrert over 400 fornminner (kulturminner fra før 1537) på Leka.

Les gjerne: Museet Norveg – et av Kyst-Norges mest spektakulære landemerker

Noen utvalgte severdigheter

Herlaugshaugen på Skei er en av Norges største gravhauger og landets største skipsgravhaug. Opprinnelig var haugen opptil 12 m høy, men flere utgravinger på 1700- og 1800- tallet medførte store ødeleggelser på haugen. Haugen er 60-70 meter i diameter og det største menneskebygde byggverk fra før middelalderen nord for Dovre.

De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912. Vitenskapelige undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord-Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Nord-Trøndelag og Lofoten, ellers må man syd til Frankrike eller øst til Uralfjellene for å oppleve slike.

Hulemalerier i Solsemhula på øya Leka i Trøndelag.
De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912
(Foto: Søderholm – Steen / Trondelag.com)

Lekamøya er en fjellformasjon og et gammelt sjømerke som det knytter seg et sagn til. Sagnet om Lekamøya er Norges lengste eventyr, og handlingen strekker seg fra Lofoten i nord og til Leka i sør. Hurtigruten bruker et døgn på å seile gjennom dette sagnet. Lekamøya har for øvrig en form som gjør at den ser ut som en kvinne med et stort sjal over seg.

Aktiviteter på Leka

Det er mange gode fiskegrunner i sjøen rundt Leka. Øya er et av de beste stedene langs Trøndelagskysten når det gjelder sjøfiske og det er gode muligheter for å dra opp enorme kveiter. Robåt, lett motorbåt og utstyr kan leies flere steder. Det er også mange fiskevann med gode muligheter for ørretfiske.  

Lykkelig hobbyfisker holder opp tre store fisk for å vise dagens fangst.
Det er mange fritidsfiskere som vender lykkelige hjem fra Leka!
(Foto: Søderholm – Steen / Trondelag.com)

Leka er et eldorado for turglade og «steingærne» folk! Du kan velge mellom 50 ulike vandrestier, alt etter tid, lyst og form. Skeinesset kultursti består av merkede turløyper og en egen geologiløype. Løypa går via historiske kulturminner og underveis har du utsikt til et fredet våtmarksområde.

Du må ikke glemme at Leka også er et ferieparadis (Foto: Marius Rua)
Du må ikke glemme at Leka også er et ferieparadis (Foto: Marius Rua)

Bruk det lokale planleggingskartet og turoversikten til å velge tur og finne parkering og rutestart. Kartet kjøper du her!

Sykkelturen rundt Leka er bare 28 km (fra havna), og er kanskje den beste måten å oppleve øya på. Underveis kan du gjøre små stopp, og oppleve et av Norges mest spesielle landskap. Ta gjerne en kort vandretur som en del av sykkelturen. Lekamøya spiseri leier ut sykler, og kan levere dem på havna. 

Leka tilbyr også flere flotte badeplasser som blant annet omfatter de to offentlige badeplassene Årdalssanden og Sørgutvikvatnet.

Årdalssanden er en populær badeplass på Leka (Foto: Søderholm - Steen / Trøndelag.com)
Årdalssanden er en populær badeplass på Leka (Foto: Søderholm – Steen / Trøndelag.com)
Tre steinhytter med grasstak for utleie og overnatting på Leka.
Leka Motell & Camping – en av flere overnattingsmuligheter.
(Foto: Søderholm – Steen / Trondelag.com)

Du finner alt du trenger å vite om overnatting, geologi og overnatting på Leka på deres egne hjemmesider!

Visste forresten du at…

Ute i havet vest for Leka ligger fiskeværet Sklinna som har verdens største koloni av Toppskarv?

Leka er det eneste stedet her i landet hvor man kan foreta en geologisk reise inn i Jordens indre, fra havbunnen og inn i mantelen?

Leka i 2010 ble kåret til Norges geologiske nasjonalmonument? Kåringen ble gjennomført som et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening (DNT). For å fremme turismen er det merkede turstier med informasjon om geologiske fenomener.

Vi anbefaler også var artikkel om rundreiseforslag i Trøndelag!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.