Grusvei vandretur Vesterålen tre personer

Kyststien i Bø i Vesterålen – vandretur langs åpent hav

Ingen kommentarer
Par på sti Vesterålen
Kyststien i Bø er godt merket hele veien ( Foto: Marten Bril / Visitvesterålen)

Ytterst i Vesterålen, ut mot det åpne Atlanterhavet kan du vandre denne vakre kyststien.

Ruta går fra bygda Straumsjøen langs en ubebodd kyststrekning på 8 kilometer til den fraflyttede bygda Spjelkvågen. Ruta går langs åpent hav, forbi fyrlykter og under bratte vesterålsfjell.

Mann med sekk gjennom grind Vesterålen
Det er bare å legge i vei til en uforglemmelig opplevelse (Foto: Ragnhild Gundersen / Visitvesterålen)

Er du blant de mange som trollbindes av rått og utemmet kystlandskap kan vi absolutt anbefale deg denne turen. Den er verken tung å gå, kronglete eller spesielt vanskelig, men utrolig forfriskende. Her er har du storhavet på ene siden og 700 meter høye fjell på andre siden.

Stien følger havet hele veien, noe som gir få anstrengende oppstigninger. I begynnelsen følger du en gammel kjerrevei som er såpass god at du gjerne kunne tatt med barnevogn, men dette endrer seg etter hvert. Fra Vikan og utover er det myr, torv, gressbakker, svaberg og stein, etter hvert mye stein.

Les gjerne: Vår artikkel om rundreiseforslag i Nord-Norge.

Et sted har Kystverket satt opp et rekkverk i stål der du kan holde deg fast oppover noen glatte berg. God form er ikke det viktigste, men det er greit å være stø på foten. Merkingen av stien er noen steder ikke helt innlysende, men i og med at du følger kystlinja går du deg ikke bort.

Grusvei vandretur Vesterålen tre personer
Utrolig vakkert og lettgått kystlandskap (Foto: Marten Bril / Visitvesterålen)

Denne ruta er en vandring gjennom gammelt kulturlandskap mot storhavet. Da båtene var små og lettere kunne trekkes på land under storstormer, var det høvelig å bo ytterst mulig slik at det ikke var så langt ut til fiskefeltene. Med større båter var en lunere havn viktigere, og folk forlot de ytterste bosettingene. 

I Vikan et par kilometer ut fra Straumsjøen brukes husene som sommerhus, mens på Åsand er det bare grunnmurene igjen, siden husene ble tatt med på flyttelasset.

Kystruta i Bø passer for de aller fleste, den er ikke særlig tung. Men det er viktig å vise varsomhet spesielt i regnvær, i frostvær og når det ligger snø på bakken. Da anbefales gode sko og kanskje også brodder bør vurderes. Det finnes ingen bosetting langs ruta lenger, så det finnes ingen fasiliteter i form av toalett eller servering.

Har du parkert bilen på Straumsjøen, trenger du skyss tilbake fra Spjelkvågen. Turistinformasjonen kan hjelpe med bestilling. Det er begrenset med vann langs ruta, så ta med drikkeflaske i sekken. I det milde klimaet ytterst i Vesterålen blir denne vandreturen en tilnærmet helårstur, noe det ikke finnes så mange av i Nord-Norge.

Les gjerne: Vår artikkel om Dronningruta i Vesterålen.

Fakta

Bø i Vesterålen ● Utemmet kystlandskap Enkel, passer for de fleste ● 8 km ● 4 timer ● Nyttig webadresse: visitvesteralen.com/no

Noen andre høydepunkter å få med seg

  1. Norsk Hurtigrutemuseum på Stokmarknes viser Hurtigrutas historie med miljøutstilling, fotografier, malerier, båtmodeller, historiske filmer, videoer etc. Tilbudet er tilrettelagt for rullestolbrukere. Hurtigruteskipet M/S ”Finnmarken” fra 1956 er en del av Hurtigrutemuseet og et autentisk vitne om norsk kystfartstradisjon. Sjekk mer på deres hjemmesider.
Hurtigruteskip på land museum Vesterålen
M/S Finnmarken fra 1956 er en del av Hurtigrutemuseet (Foto: Wikimedia)
  1. Fuglefjellet i Nykvåg. Nykvåg er viden kjent for fuglefjellet som ligger like ved bebyggelsen på stedet. Fuglefjellet er vernet som en del av Nykvåg/Nykan naturreservat. Nykvåg er et fiskevær på vestsiden av Langøya i Bø kommune i Vesterålen.
Fiskebåter til kai Nykvåg i Vesterålen
Parti fra havna i Nykvåg (Foto: Wikimedia)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for liten og stor

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.