På sykkel i Lofoten – mellom idylliske fiskevær og hvite strender

3 kommentarer
To syklister langs en asfaltert vei i Lofoten. Nydelig natur, blå himmel og fjell i bakgrunnen.
En sykkeltur i Lofoten kan være magisk (Foto: Terje Rakke / VisitNorway.com)

Fra sykkelsetet er du sikret å oppleve alt Lofoten har å by på.  Lofoten er et eldorado for turister på sykkel.

Og severdighetene ligger tett i tett.

Det er sjarmerende og autentiske fiskevær med rorbuer, pulserende folkeliv og naturen tett på. Det er bølgebrus, hvite sandstrender og lukten av ramsalt sjø.

Det er tørrfisk, midnattssol, måkeskrik, nordavind, sønnavind, sol og regn og ville fjell som kneiser stolt rett opp fra havet. Fra sykkelsetet kommer er du i nærkontakt med naturen og har god tid til å sanse alle inntrykk.

Vestfjordruta

Denne sykkelruten fra Svolvær til Å er en opplevelsesrik rundtur og går innom idylliske fiskevær og tettsteder. Henningsvær også kalt Lofotens Venezia, Nusfjord, Reine og Sakrisøy.

Gjel for tørrfisk med hav og bro i bakgrunnen.
Fotomotivene ligger tett i tett i Lofoten. Her fra Henningsvær (Foto: CH / VisitNorway.com)

Du sykler forbi steinalderboplasser, fiskevær, nausttufter, fiskehjeller, golfbane, dukkemuseum og utallige kunstgallerier. Ruta er en sykkelvennlig og går langs hele Lofoten på den ene siden og ytre Salten på den andre siden av Vestfjorden.

Tips! Skaff deg dette opplevelseskartet for Lofoten som tar for seg strekningen fra Bodø via nordre Salten med Rognan og Fauske, Ofoten med Narvik, Vesterålen med Andøya og Lofoten helt ned til Å med avstikkere langs veien.

Du kan velge å ta bare den ene turen, deler av den eller full pakke rundt hele fjordbassenget. Den andre delen av Vestfjordruta kalles for Sykkeltur i Hamsuns øyverden. Utgangspunktet velger du selv, men med full pakke er start og stopp oftest i Bodø. Hurtigbåt som tar sykkel om bord gjør at en ikke så avhengig av veibroer og ferger som man er med bil.

Reisefakta

Beregn gjerne 8 dager i Lofoten da lengden i selve Lofoten er ca. 180 km og hele rundturen om lag 450 km. Vanskelighetsgraden er lite krevende og turen passer for de fleste over 14 år. Det må påregnes noe trafikk på visse strekninger av turen, likevel sier tilbakemeldinger at trafikken ikke er for sjenerende.

Det kan være vanskelig å få rom i Lofoten midt på sommeren så det er lurt å bestille tidlig. Sjekk gjerne Lofotens egne hjemmesider her!

Bestill helst direkte hos de lokale aktørene, da forsvinner ikke store provisjoner ut av landet!

Forslag til turprogram dag for dag:

  • Ankomst Bodø. Videre med hurtigbåt eller Hurtigruten til Svolvær. Overnatting Svolvær eller Kabelvåg.
  • Svolvær – Henningsvær – 24 km. Lett dagsetappe.
  • Henningsvær – Hov – 32 km. Lett dagsetappe.
  • Hov – Stamsund – 50 km. Middels dagsetappe.
  • Stamsund – Ballstad – 33 km. Middels dagsetappe.
  • Sykkelferge fra Ballstad til Nusfjord (sjekk nettsiden her). Nusfjord – Sakrisøy – Reine – 40 km. Middels dagsetappe.
  • Hviledag i Reine.
  • Sykle til Moskenes – 5 km. Ferge til Bodø.
Bilde av rorbu i Lofoten med utleie av sykler og kajakker.
Tar du en hviledag i Reine kan du jo unne deg en kajakktur, det gir minne for livet.
(Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorwaycom)

Andre anbefalte sykkelruter

Digermulen-Fiskebøl: 43 kilometer

Raftsundet er et flott område å sykle i med stille og rolige omgivelser og med relativt begrenset biltrafikk store deler av veien. Flott turterreng!

Fiskebøl-Laukvik-Svolvær: 68 kilometer

Fra Fiskebøl går ruten langs yttersiden av Austvågøya og inn i et område med vakre omgivelser. Fine sandstrender og utmerket turterreng vil garantert gi deg lyst til å bruke god tid på denne ruten.

Nusfjord-Å: 51 kilometer

Sykle ut på E10 og vestover. Både Nesland, Ramberg, Fredvang/Selfjorden og Sund er steder som må oppleves. På Ramberg og Fredvang kan du nyte midnattssola om sommeren. Idylliske fiskevær ligger etter hverandre som perler på en snor i Moskenes

Røst: 12 kilometer

Befolkningen på Røst bor på øya Røstlandet, som har 12 km med vei. Høyeste punkt på Røstlandet er kun 12 meter, så her er lett å komme seg rundt. Midnattssola ser du fra alle steder på øya.

Dame med hjelm sykler på sti i fjellet i Lofoten. Vestvågøy.
Lofoten er også perfekt for fjellsykling. Her fra Vestvågøy.
(Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com)

Noen severdigheter i Lofoten

Galleri Espolin

Galleri Espolin ligger i historiske omgivelser på Storvågan ved Kabelvåg, med utsyn fra fastlandet og ut mot Vågakallen. Galleriet er viet til kunstnerens liv og verker. Her finnes den største samlingen med Kaare Espolin Johnsons kunst.

Vågan kirke, Lofotkatedralen

I 900 år har fiskerne stålsatt seg for lofotfisket med kirkegang i Kabelvåg. Lofotkatedralen fra 1898 tar med sin høyreiste skikkelse opp konkurransen med fjelltoppene, og er synlig langt til havs. Med 1200 sitteplasser er kirken den største i Nord-Norge, en av landets største trekirker og den største trebygningen i Nord-Norge.

Vågan kirke, også kjent som Lofotkatedralen, er en korskirke i Kabelvåg i Nordland. Bygget er oppført i tømmer og utformet i nygotisk stil (Foto: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia)
Vågan kirke, også kjent som Lofotkatedralen, er en korskirke i Kabelvåg i Nordland. Bygget er oppført i tømmer og utformet i nygotisk stil (Foto: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia)

Norsk Fiskeværsmuseum på Å

Helårsåpent museum som viser liv og arbeid i fiskeværet Å, og Lofotfisket de siste 250 år. Båter, redskaper og tørrfisk. Trandamperiet, bakeriet (1844) med sommersalg av kanelboller. Fast guiding og familieaktiviteter sommerstid, foruten to suvenir- og gavebutikker m/internett.

Lofotr Vikingmuseum – et helt spesielt museum

Lofotr Vikingmuseum reiser du 1000 år tilbake i tid. Ta turen innom og delta, lek og lær om vikingene og deres levesett. Opplev håndverk, mytologi, aktiviteter og mat fra vikingtid i et levende vikingmuseum. Museet er bygget på stedet hvor en av de mektige norske høvdingene holdt til.

To vikinger i Lofoten
På Lofotr vikingmuseum på Borg kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø (Foto: Kjell Ove Storvik / Destination Lofoten)

Anbefaler deg også å lese vår artikkel om rundreise i Norge, inneholder mange gode tips.

Trenger du kart og turbøker til planlegging og inspirasjon? –besøk vår nettbutikk!


Annonse:

Verdenskart for vegg – dekorativt og nyttig

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

3 kommentarer om “På sykkel i Lofoten – mellom idylliske fiskevær og hvite strender”