Dønnamannen Fjell på Helgeland

Dønnamannen på Helgeland – omgitt av trolsk stemning

Ingen kommentarer
Dønnamannen Fjell på Helgeland
Med telt under Dønnamannen (Foto: Jonas Berglund / Helgeland Reiseliv)

Dette er en av Helgelandskystens mest populære fjelltopper. Dønnmannen ligger på øya Dønna, lett tilgjengelig fra Sandnessjøen med ferge.

Turen til topps er klassifisert som utfordrende og passer best for de litt turvante. En del bratte partier gjør rutene fysisk krevende, så høydeskrekk er ikke å anbefale. Du må beregne 5 – 6 timer på turen.

Les også: Forslag til en rundreise i Nord-Norge

Fra både sjøsiden og Sandnessjøen sees Dønnamannen godt, og i profil ser du mannen som ligger og hviler ut i havet, der Leppa er den høyeste toppen. For å oppleve øyas trolske stemning kan det anbefales å ta turen til toppen en sommernatt i midnattssol. 

Dønnamannen Fjell på Helgeland
Dette er en av Helgelandskystens mest populære fjelltopper (Foto: Orsoyla Haarberg / Visit Helgeland)

Normalruta til toppen starter i Einvika eller Breivika. Det er en fordel med erfaring fra turer i bratt terreng, og underveis i løypa vil det være partier med litt klyving. Dette bør ikke være ungenes første fjelltur, og passer heller ikke personer som har problemer med høyde. Turen krever god fysisk form.

Opp til Dønnmannen er det enkelte partier med steiner og kneiker som kan være utfordrende. Fra høyeste punktet Leppa på 858 moh. går det sti til Haka på 840 moh. Denne er ikke merket, og det er bratt på hver side. Det ligger bøker på Nasen, Leppa, og Haka.

Trenger du turkart for å planlegge din neste fjelltur eller ferietur finner du sikkert noe i vår nettbutikk.

Tips! Ta en natt på den nydelige stranden Breivika på Dønna før du legger turen opp til karakteristiske Dønnamann og avslutt med et forfriskende bad etterpå. Dønnamannen (856 moh.) er trollfjellet som tydelig ligner en mann som ligger på rygg. Øya Dønna har en stor ørnestamme, så du er nesten garantert å se ørn på turen.

Det er to ulike startpunkt, men som følger samme rute opp fjellet. Det er kun de første 3 km. som er ulike. Disse rutene starter på vestsiden av Dønna.

Startpunkt 1 er via Breivika til Hagen. For å komme til Breivika må du kjøre til Bjørn, og så mot Solfjellsjøen på Nordenden av Dønna. Før du kommer til Solfjellsjøen, så er det skiltet mot Breivika til venstre. Følg veien til enden. Breivika er en av Dønnas mest kjente strender. De første 2 km går langs stranda fram til Hagen. Her klyver stien opp i fjellet.

Startpunkt 2 er via Einvika til Hagen. Om du kommer fra Herøy ligger Einvika noen kilometer etter at du har tatt deg over Åkviksundet bru som binder Herøy og Dønna sammen. Fra Dønna ca. 15 km fra Bjørn. Her passeres for øvrig Teigstad på veien. Utgangspunktet ligger i et skar. På ca. 400 moh. fortsetter stien opp til Nasen (814 moh.) til venstre, mens stien til Dønnmannen tar til høyre.

Verdt å få med seg i området:

  1. Vindenes Hus er en del av Skulpturlandskap Nordland. Den ser du like nord for Sandnessjøen og sør for Helgelandsbrua. Skulpturen er laget av den norske kunstneren Sissel Tolaas. Tolaas ønsket å lage et verk som bruker naturelementene – og som samtidig blir brukt av dem. Huset ser ut som et anonymt laboratorium med mange propeller som drives av vinden på et værhardt sted.
Skulptur nordland helgeland Sandnessjøen
Vindenes Hus er en del av Skulpturlandskap Nordland (Foto: Martin Dahl)
  1. Kulturbadet er et kombinert kulturhus og badeanlegg i sentrum av Sandnessjøen, med vannsklie, stupetårn, terapibad med småbarnssone og boblebad. Kulturhuset inneholder også kino, bibliotek, turistinformasjon, og konsertsaler.

Tips! Du finner massevis av gode turforslag på Visit Helgeland sine egne hjemmesider!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.