
Å se Europas endepunkt setter et høytidsstemt punktum for en reise mot nord.
Nordkapp er reisemålet alle eventyrlystne turister ønsker å oppleve. Sammen med steder som Kapp det gode håp og Kapp Horn er Nordkapp og Nordishavet en drøm som syntes langt i det fjerne for mange.
Den berømte Globusen som ble oppført i 1978, er selve symbolet på Nordkapp. Sammen med Nordkapphallen står den forankret og ruvende på klippen 307 moh.
Globusen markerer Europas nordligste hjørne og danner en siste front mot ishavet. Ut mot den arktiske naturen med klippekyster, endeløs himmel og det frådende havet.

Nordkapphallen
Nordkapphallen er åpen året rundt, og er et servicesenter for besøkende. Her er et mangfold av fasiliteter som supervideograf, utstillinger i den underjordiske tunnelen, verdens nordligste postkontor, økumeniske kapell og en spennende suvenir- og gavebutikk.
Restaurant Kompasset og Kaffehuset tilbyr god mat og fantastisk utsikt mot Nordishavet.
Sjekk Nordkapphallen på deres hjemmesider her!
Europas nordligste punkt
Nordkapp ligger på over 71 grader nord, om lag 2000 kilometer fra Nordpolen og befinner seg på Magerøya ved enden av den europeiske landmassen. Selve platået stiger 307 meter nesten rett opp fra Nordishavet, men er flatt på toppen.
Litt nede i bergskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted. Fra platået ser man til venstre over til Knivskjellodden, som faktisk er enda en drøy kilometer lenger nord.
Midnattssol ved Nordkapp
Siden Nordkapp er lengst nord i Norge, nyter Nordkapp midnattssola lengst, helt fra 14. mai til 29. juli. Midnattssola er imidlertid langt fra garantert i dette tidsrommet; kalde og varme havstrømmer i Nordishavet gir nemlig en del tåke i området. Så er det desto vakrere når sola står høyt over et bronsefarget hav på en god dag.

Nordkapp om vinteren
Det er også mulig å komme til Nordkapp på vinteren. En gang om dagen går det buss til Nordkapp. I dårlig vær kjører plogen foran. Da er du i elementenes vold, og du bør være godt kledd. Det er ikke direkte komfortabelt å komme til verdens ende på vinterstid.

Nordkappturismen blir til
Her er jeg ved Nordkapp, på det ytterste av Finnmark, og jeg kan gjerne si det ytterste av hele verden ettersom det ikke finnes noe sted lengre mot nord som er bebodd av mennesker. Min vitelyst er nå tilfredsstilt, og jeg vil vende tilbake til Danmark, og om Gud vil, til mitt fødeland.
(Francesco Negri, 1664).
Den første som reiste nordover med det for øye å komme til Nordkapp, var den italienske presten Francesco Negri, som vinteren 1664 etter flere års reise kunne se utover Nordishavet fra platået. I 1873 fikk nordkappturismen en opptur, da den unge spreke svensk-norske kong Oskar II klatret opp de 307 meterne fra Hornvika opp til selve Nordkapp.

(Foto: Trym Ivar Bergsmo / nordnorge.com)
Vil du ha tips til en rundreise i Nord-Norge? Da kan vi anbefale denne artikkelen!
Bruk god tid på Nordkapp
Opplevelsen kan lett bli for hektisk, og kanskje en nedtur i dårlig vær. Det gir større utbytte å sette av litt mer tid til å oppdage Magerøya. Fuglesafariene fra Gjesvær på vestsida av Magerøya til Gjesværstappan er et møte med hundretusenvis av fugl.

Fra verdens nordligste fiskevær Skarsvåg kan man gå til Kirkeporten, en naturlig bue i stein, som man kan se selve Nordkapp igjennom.
Veien til Nordkapp er lang og på turen opp og ned kan Nord-Norge by på tusenvis av opplevelser og gode minner. Du finner de på landsdelens offisielle hjemmesider her!
Vil du enda lenger nord?
Knivskjelodden når halvannen kilometer lenger nord enn Nordkapp. Turen hit er lang, men ikke tøff eller vanskelig. For enhver gangfør, geografiinteressert reisende er derfor Knivskjelodden et naturlig sluttpunkt for en nordkappreise.

Les gjerne: Vår artikkel om Knivskjelodden her!
Annonse:
Verdenskart for vegg – til pryd og nytte

2 kommentarer om “Nordkapp – den siste fronten mot ishavet”