
Øysamfunnet Bolga nord på Helgeland er et levende kystsamfunn med 100 innbyggere. Øya preges av det 339 meter høye Bolgfjellet, som strekker seg over øya fra nordøst til sørvest.
Her bor du godt, spiser godt og du kan padle i skjærgården og dra på en tøff, liten fjelltur. Sistnevnte lokker med utsikt over nesten hele Nordlandskysten. Bolga er også en drømmeplass for småbåtfolket med sin nydelige gjestehavn med alle fasiliteter innenfor gåavstand.
En riktig fin vandretur starter du ved kaia. Denne turen tar deg med gjennom Bolgbørra til Ruggesteinen og Klippfiskbergan og tilbake til kaia.

Du kan velge om du går til Ruggesteinen eller Bolgbørra først. Bolgbørra er et naturlig hull gjennom fjellet. Her opplever du den magiske forvandlingen fra mørke til lys og ser hvordan utsikten åpenbarer seg i andre enden. Er du heldig med været ser du helt til Lofotveggen. Så er det å klatre ned på nordsiden og følge merket sti i fjæra til Ruggesteinen. Husk godt fottøy. Et parti langs svaberget er tilrettelagt med sikkerhetstau.
Ved Storravnsholmen er det en flott sandstrand ved fjære sjø. Området byr på flott utsikt mot Bolgværet. Ruggesteinen ligger ved sjøkanten, og er en løs klippeblokk på 60 tonn på vestspissen av øya, rett nedenfor det store svaberget ved Kleppfiskbergan.
Til Bolga hører 365 store og små øyer, et eventyrrike av fred og ro, sandstrender, svaberg og et utall av hekkende sjøfugler. Flott panoramautsikt utover Bolgværet kan nytes fra toppen av Kleppfiskbergan. Ved Vikan er det fin rasteplass med gapahuk (kilde: UT.no)
Men Bolga har også tøffere turer å bryne seg på, du kan unne deg en klatretur opp Bolgtinden på 339 moh. Prat med lokale først, da får du vite nøyaktig hvor oppstigningen starter. Du bør ha full førlighet i armer og bein, men passer for folk i middels til dårlig form. Barn elsker å måtte klatre opp i tauet. Beregn 2-3 timer opp og ned.

Belønningen for strevet er utrolig på en klar dag. Langt ute i nordvest ser du konturene av Værøy og Røst som mørke skygger mot blå himmel. Mot sør ligger øymylderet på Helgeland med Rødøyløva, Hestmannen og Lovund som reiser seg over tusenvis av flate holmer. På de nærmeste småøyene ser du hus og brygger, og rett vest ligger Karlsholmen fyr. Rett i nord ser du Fugløya og fjellene ved Bodø og i det fjerne Lofotodden. På faslandet skimtes Svartisen tittende frem mellom toppene.
Fiske på Bolga
Bolga er midt i skjærgården og fiske er en av hovedaktiviteten å bedrive når du besøker Bolga Brygge. Skjærgården er urørt natur med et sterkt fiskebestand. Dette gjør at «hot spots» er i umiddelbar nærhet. Vi får stadig fangst som store kveiter, torsk, uer og sei.

Bo på Bolga
På Bolga Brygge kan du tilbringe natten lyttende til havet som bruser like utenfor soveromsvinduet ditt. Velg mellom sjøhus, leilighet eller fiskebrygge. Restauranten serverer mat av høy kvalitet med lokal tilhørighet. Fisk og sjømat ofte er å finne på menyen, men også Bolga-lam og planter fra land og hav. De ansatte er uformelle og har egentlig bare et obligatorisk arbeidsverktøy “Et smil er det vakreste du kan bære”.
Bolga Brygge har også flotte utleiebåter perfekt for fiske- og safariturer.

Komme seg til Bolga
Bolga har flere daglige båtanløp med blant hurtigbåt til Bodø og Sandnessjøen. Til kommunesenteret Ørnes går det både lokalhurtigbåt og ferje.
Ønsker du å lese mer om Nord-Norge kan du se vår artikkel om rundreise i landsdelen her!
Andre høydepunkter i området
- Besøk Engabreen i Svartisen (se bilde). Engenbreen skyss kjører fast rute over Holandsfjorden fra slutten av mai til begynnelsen av september. Turen over Holandsfjorden tar bare 10 minutter, og båten går fra Holandsvika – like ved hovedveien, ca 1000 meter sør for turistinformasjonen. Denne brearmen ned fra Svartisen har vært et trekkplaster for turister fordi den har en enkel adkomst og kan sees fra fjorden.

- Fykantrappa med sine 1129 trappetrinn og 300 høydemeter er Europas best bevarte trappeanlegg. Nå kan du gå i fotsporene til de gamle rallarene og oppleve dette unike byggverket i kombinasjon med historiefortelling og deilig mat. Ligger kun 20 minutters kjøring unna Svartisen. Turen opp på fjellet med stien og selve Fykantrappa tar ca. 60 min. i rolig gange, og det er ca. 300 høydemeter og 61⁰ stigning som skal forseres. Dette klarer de fleste med normal helse. Ha på godt fottøy og litt ekstra klær for skift samt beskyttelse mot sol/vind. Les med på visitmeloy.no
- Rallarbrakka på toppen av Fykantrappa er et historisk lite spisested med plass til 40 stk. som tilbyr hjemmelaget god mat, med smaken av fjellet. Et besøk er minnerikt, både pga. av turen opp og den koselige atmosfæren i brakka som tar deg tilbake til svunnen tid. Rallabrakka er satt opp i 1913, som ei sovebrakke for rallarene. Historien sitter i veggene og vertskapet leveliggjør livet som var på fjellet med historier og dramaturgi. Det er begrenset åpningstider, for de må i god rallarånd frakte alt opp på ryggen som serveres. Se deres facebook side for åpningstider.

Bilde av Fykantrappa hentet fra Visit Meløy
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hjem og kontor
