Saltstraumen ved Bodø – verdens sterkeste tidevannsstrøm

3 kommentarer
Turister på raftingtur i tre ribber i Saltstraumen utenfor Bodø. Mange fotograferer.
På raftingtur i Saltstraumen sammen med entusiastiske turister.
(Foto: Ernst Furuhatt / nordnorge.com)

Saltstraumen ligger mellom Knaplundøya og Straumøya med de majestetiske Børvasstindan ruvende i bakgrunnen, like sør for Bodø.

Den har et yrende fiske- og planteliv og er kåret til en av verdens flotteste dykkerdestinasjoner av National Geographic.

Her kan du oppleve et av verdens underverker på nært hold, som tilskuer på land eller sammen med en lokalkjent båtguide. Saltstraumen har et terskeldyp på 26 m og munningsbredde på 255 m og forbinder Skjerstadfjorden innenfor med Saltenfjorden utenfor.

Bodø Saltstraumen med de mektige Børvasstindan i bakgrunnen
Saltstraumen med de mektige Børvasstindan i bakgrunnen (Foto: Roger Johansen / nordnorge.com)

Fenomenet oppstår hver 6. time ved at vannmasser på nær 400 mill. m3 passerer i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet. Over 3000 m3 vann strømmer over fjordterskelen hvert sekund.

Saltstraumen er meget fiskerik og er kjent for stor fisk. Verdens største sei er tatt på fiskestang i strømmen. Torsk og steinbit er vanlig fangst for sportsfiskere.

Mengder med sjøfugl overvintrer og henter mat her. Ærfugl og havørn er spesielt tallrik i området. Spesielt spennende er det å suse over Saltstraumen i åpen båt.

Fantastisk for sportsdykkere

Saltstraumen er fantastisk for sportsdykkere sammenliknet med mange andre dykkemål i Norge. Her kan man la seg drive med strømmen, først den ene veien og så tilbake igjen. En uforglemmelig opplevelse.

Du ser store fiskestimer, masser av skjell, snegler, krepsdyr, mosdyr, sekkedyr, sjøstjerner, slangestjerner og børstemark som setter farge på et skue i wide-screen.  Saltstraumen er foreslått som marint verneområde.

En dykker som lyser opp en manet med en kraftig lykt. Gir flotte farger.
Saltstraumen – et eldorado for dykkeentusiaster.
(Foto: Vebjørn Karlsen / nordnorge.com)

Gamle kulturminner

Det er funnet rester etter steinalderbosetninger på begge sider av Saltstraumen, samt kulturminner fra jernalderen. Godøy var høvdingsete på 900-tallet. Dette har en sannsynlig sammenheng med det rike marine biologiske mangfoldet knyttet til tidevannsstrømmen.

Tuvsjyen er et aktivitetssted i Saltstraumen. Her kan du være med på autentisk matlaging på urmetoden, med ferske ingredienser rett opp fra havet. Hva med å tilberede familiens fangst i en kokegrop fra fortiden og kjenne på smakene fra steinalderen?

Trenger du inspirasjon til Norgesferien? Sjekk noen av disse bøkene!

Et steinalderpar spiser mat laget etter urmetoder med Saltstraumen i bakgrunnen.
Matlaging på urmetoden på Tuvsjyen (Foto: Roger Johansen / nordnorge.com)

Her er også aktiviteter, lek og overnatting i naturskjønt og kreativt miljø. Opplevelsen skal levendegjøre lokal steinalderkultur 9800 år tilbake i tid. Sjekk nettsiden for detaljer!

Eget museum

Saltstraumens eget museum gir levede beskrivelser av områdets rike historie fra eldre steinalder, bronsealder, jernalder og vikingetid og fram til i dag. Saltstraumen er det mest spennende stedet i Salten i et historisk perspektiv. Her kan man også lære seg mye om stedets naturhistorie. Museet holder til i en gammel skole på Knaplund, øst for Saltstraumen kirke. Sjekk hjemmesiden her!

Området rundt Saltstraumen har et mangfoldig overnattingstilbud med hotell, gjestegård, rorbuer, leiligheter, sjøhus og campingplass med hytter. Saltstraumen Hotell har også bungalower med selvhushold for utleie. Her er det også en velværeavdeling med boblebad, trimrom, finsk sauna og infrarød badstue.

Organisert opplevelsestur

Å delta på en organisert opplevelsestur kan sette en ekstra spiss på besøket i Saltstraumen. Firmaet Magic Saltstraumen arrangere en rekke aktiviteter, alt fra adrenalinkick som havrafting til roligere naturunderverk som havørnsafari og andre fjordturer.

Flere spennende reisemål i nord kan du finne i denne artikkelen!

Del gjerne med venner og kjente!


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

3 kommentarer om “Saltstraumen ved Bodø – verdens sterkeste tidevannsstrøm”