Stabbursnes Naturhus og Museum – naturskjønne omgivelser

Ingen kommentarer
Mann på hengebru i Stabbursdalen nasjonalpark.
Hengebru over ei av sideelvene til Stabburselva (Foto: Wikimedia)

Stabbursnes Naturhus og Museum er nasjonalparksenter for Stabbursdalen nasjonalpark og informasjonssenter for natur og kultur i Finnmark.

Senteret ligger rett ved E6 på midt i Finnmark, 15 kilometer nord for kommunesenteret Lakselv, 192 km sør for Nordkapp og 85 km nord for Karasjok. Stedet er omgitt av naturskjønne omgivelser og er åpent hele året.

Stedet er omgitt av naturskjønne omgivelser (Foto: Stabbursnes)

Inne på senteret er det en utstilling som viser Finnmarks natur og kultur og et videoshow med Stabbursdalen og samisk kultur som temaer. Det er filmer, salg av jakt- og fiskekort og god informasjon om området.

Den lille museumsbutikken har suvenirer, bøker, postkort og kunsthåndverk. En del av varene er laget av lokale håndverksprodusenter. Det er også mulig å kjøpe kaffe, te og enkle matretter.

Les gjerne: Alta Museum – verdensarvsenter for bergkunst

De flotte omgivelsene med Stabburselva, Porsangerfjorden, Stabbursneset og Stabbursdalen er perfekte utgangspunkt for ekte naturopplevelser.

Utenfor bygget er det etablert en lavvo, en flott gamme i tradisjonell byggestil og en grillplass. Det er utleie av lokaler, gamme m.m. Ved en utbygging på Stabbursnes ble de i løpet av 2014 nasjonalparksenter/informasjonssenter og samlokalisert med RiddoDuottarMuseat – Porsanger Museum. Dette gjør Stabbursnes Naturhus og Museum til et knutepunkt med høy kompetanse innen natur- og kulturfag. Besøk gjerne museets egne hjemmesider her!

Stabbursdalen nasjonalpark

Stabbursdalen nasjonalpark ble opprettet 1970 og har et samlet areal på 747 km².

Nasjonalparken er i all hovedsak lokalisert på vestsiden av Porsangerfjorden i Porsanger kommune, men en liten del av parkens nordvestlige hjørne ligger i Kvalsund kommune.

Stabbursdalen er bare vakker (Foto: Anstein Mikkelsen)

I nasjonalparken er det en variert rekke av landskapstyper. Parken har blant annet store grus- og sandavsetninger fra istiden. Nasjonalparken er tilrettelagt for enkelt friluftsliv og det er gode muligheter forsmåviltjakt og ikke minst laksefiske i Stabburselva, som er selve nerven i parken.

Er du riktig heldig kan du treffe på denne karen (Foto: T. Morset) elg som svømmer
Er du riktig heldig kan du treffe på denne karen (Foto: T. Morset)

I sørvest starter Stabburselva sin ferd ned mot Stabbursnes, en strekning på ca. 60 km. Området er fortsatt av stor betydning for reindrifta som sommerbeiteområde for rein.

Les gjerne mer om nasjonalparken på deres egne hjemmesider.

Du finner furutrær som er opp mot 500 år gamle (Foto: Wikimedia)

Vandring i Stabbursdalen

Stabbursdalen byr på flotte områder for turer både til fots og med ski. Enkelte stier er merket, og det finnes åpne hytter og gammer som fritt kan benyttes og det er utviklet et  turkartet i målestokk 1:50 000 som dekker hele området.

Stabbursnes naturreservat

Stabbursnes naturreservat er lokalisert på begge sider av Stabburselvas utløp, og omfatter en del av landets største sammenhengende myr- og gruntvannsområder. Dette er dermed et av de viktigste våtmarksområdene for fugl i Norge. Det er bl. a registrert 23 andefuglarter (herav 6 gåsearter) og 25 vadefuglarter i reservatet.

Naturreservatet har spesiell betydning for den sjeldne dverggåsa (Anser erythropus) som raster i reservatet under trekket vår og høst. På sørsiden av Stabbursneset er det bygget en fuglekikkerbu med utsikt over Valdakmyra. Denne står åpen i den aktuelle tiden for fuglekikking.

Den sjeldne dverggåsa (Foto: Ken Billington / Wikimedia)

Vi anbefaler også vår artikkel om rundreise i Nord-Norge, du finner den her!


Annonser:

Du finner massevis av gode ferietips i disse bøkene. Nå kan du kjøpe de samlet til en god pris. Sjekk vår nettbutikk her!

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.