Gammel båt på land

Hamningberg – The end of Europe

Én kommentar
Ny Nordlandsbåt på land med gamle hus i Hamningberg
Hamningberg ved nordre endepunktet av Nasjonal turistveg Varanger (©Foto: Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen)

Dette fraflyttede fiskeværet ytterst på Varangerhalvøya er et kulturminneområde med intakt bebyggelse, og det best bevarte fiskeværet fra tiden før verdenskrigene.

Tre menn og et gammelt båtvrak i Hamningberg
Denne gamle båten har nok gjort sitt (Foto: Trym Ivar Bergsmo / Nordnorge.com)

Tilbake til gamle Finnmark

Stedet er spesielt i Finnmarkssammenheng med sin intakte bebyggelse fra 1800-tallet.

Dette skiltet taler for seg selv (Foto: Trym-Ivar-Bergsmo / nordnorge.com)

Hamningberg er et glimt tilbake til det gamle Finnmark, det som ikke finnes lenger. Her var det tidligere stor aktivitet, men i dag har stedet ingen helårsbosetting.

Hamningberg hadde i sine glansdager mange fiskebruk med drift hele året og noen med drift kun i sommermånedene. Hamningberg har alltid hatt et variert næringsliv og aldri hatt noen enerådende væreier.

Yrende liv på sommeren

Hamningberg blir i dag benyttet flittig av hus- og hytteeiere året rundt. Selv om veien stenges om vinteren, er det mulig å komme fram med snøscooter og båt. Om sommeren er det et yrende folkeliv på stedet, med mange tilreisende.

Komme seg dit

For å komme til Hamningberg kjører du drøyt fire mil fra Vardø gjennom et goldt og fascinerende landskap. Vegetasjonen er så unnselig at du kan lese geologien som en åpen lærebok; lagdelte steinsorter, morener og gamle strandlinjer.

I et parti rett før Hamningberg reiser skiferen seg i merkelige formasjoner, kastet rundt av enorme krefter. Veien utover har status som Nasjonal Turistveg.

Les gjerne vår artikkel om bilferie, der finner du mer om de nasjonale turistveiene.

Hamningberg i Finnmark. Fjellet Hardbaken med rester av tyske festningsverk fra andre verdenskrig. Nasjonal turistveg Varanger (Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen)

Historiske minner

Hamningberg var rundt 1900 et av de største fiskeværene i Finnmark, med 250 innbyggere. Fisken de fisket fikk først og fremst avsetning til pomorene, de russiske handelsmennene som hver sommer kom fra Kvitsjøen for å kjøpe fisk og selge korn og tømmer.

Gamle trehus i Hamningberg. Rester etter fiskemottak.
Fiskebruket fra femtitallet er et stykke intakt industrihistorie fra gjenoppbyggingen (Foto: Trym-Ivar-Bergsmo / nordnorge.com)

Mange av de laftede tømmerhusene ble prefabrikkert i Russland og satt sammen på nytt i Hamningberg, noe man kan se på lafteteknikken. I dag hus, sjøbuer, naust, væreiergården, butikken og kirken og danner et tradisjonelt Finnmarksmiljø.

Etter andre verdenskrig kjempet lokalbefolkningen for å få bygd opp et nytt fiskebruk, og det sto omsider ferdig i 1953, men innbyggerne trengte også en ny og bedre havn, med nye moloer. Denne ble aldri anlagt, og det var hovedårsaken til at det ble bestemt at Hamningberg ble fraflyttet i 1965.

Verneverdige bygninger

I en landsdel hvor krigsødeleggelsene var nærmest totale finnes det steder som overlevde. Store deler av Finnmark ble brent og helt ødelagt under krigen. Det er derfor spesielt at Hamningberg har fått beholde en stor del av bygningsmassen fra før 2. verdenskrig, der noen av bygningene stammer fra 1800-tallet.

Jente spiser vafler på kafe i Hamningberg.
Du finner alltid tid til en kaffepause i Hamningberg ( Foto: Trym-Ivar-Bergsmo / nordnorge.com)

De fleste av de i alt 65 bygningene er i dag verneverdige.

De består blant annet av det sentralt beliggende Hanssenhuset, rorbuer, pakkhus og russiske, prefabrikkerte, laftede hus. De siste er fra pomortiden (ca. 1720–1917), da mange russere kom for å fiske fra sine stasjoner i området.

Anbefalt lesning:

Alta museum verdensarv
Senteret kan også by på Altas vakreste utsikt (Foto: Kjersti Bang / Alta Museum)

Gammel samisk offerring

Om lag 7 km vest for Hamningberg ligger Syltevikvann. Der finnes en gammel samisk offerring. Den er svakt ovalt formet av naturstein, ca. 6-7 meter i diameter og ligger på en strandvoll med fritt utsyn over Syltevikvann.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Hamningberg – The end of Europe”