
Dette fraflyttede fiskeværet ytterst på Varangerhalvøya er et kulturminneområde med intakt bebyggelse, og det best bevarte fiskeværet fra tiden før verdenskrigene.

Tilbake til gamle Finnmark
Stedet er spesielt i Finnmarkssammenheng med sin intakte bebyggelse fra 1800-tallet.

Hamningberg er et glimt tilbake til det gamle Finnmark, det som ikke finnes lenger. Her var det tidligere stor aktivitet, men i dag har stedet ingen helårsbosetting.
Hamningberg hadde i sine glansdager mange fiskebruk med drift hele året og noen med drift kun i sommermånedene. Hamningberg har alltid hatt et variert næringsliv og aldri hatt noen enerådende væreier.
Yrende liv på sommeren
Hamningberg blir i dag benyttet flittig av hus- og hytteeiere året rundt. Selv om veien stenges om vinteren, er det mulig å komme fram med snøscooter og båt. Om sommeren er det et yrende folkeliv på stedet, med mange tilreisende.
Komme seg dit
For å komme til Hamningberg kjører du drøyt fire mil fra Vardø gjennom et goldt og fascinerende landskap. Vegetasjonen er så unnselig at du kan lese geologien som en åpen lærebok; lagdelte steinsorter, morener og gamle strandlinjer.
I et parti rett før Hamningberg reiser skiferen seg i merkelige formasjoner, kastet rundt av enorme krefter. Veien utover har status som Nasjonal Turistveg.
Les gjerne vår artikkel om bilferie, der finner du mer om de nasjonale turistveiene.

Historiske minner
Hamningberg var rundt 1900 et av de største fiskeværene i Finnmark, med 250 innbyggere. Fisken de fisket fikk først og fremst avsetning til pomorene, de russiske handelsmennene som hver sommer kom fra Kvitsjøen for å kjøpe fisk og selge korn og tømmer.

Mange av de laftede tømmerhusene ble prefabrikkert i Russland og satt sammen på nytt i Hamningberg, noe man kan se på lafteteknikken. I dag hus, sjøbuer, naust, væreiergården, butikken og kirken og danner et tradisjonelt Finnmarksmiljø.
Etter andre verdenskrig kjempet lokalbefolkningen for å få bygd opp et nytt fiskebruk, og det sto omsider ferdig i 1953, men innbyggerne trengte også en ny og bedre havn, med nye moloer. Denne ble aldri anlagt, og det var hovedårsaken til at det ble bestemt at Hamningberg ble fraflyttet i 1965.
Verneverdige bygninger
I en landsdel hvor krigsødeleggelsene var nærmest totale finnes det steder som overlevde. Store deler av Finnmark ble brent og helt ødelagt under krigen. Det er derfor spesielt at Hamningberg har fått beholde en stor del av bygningsmassen fra før 2. verdenskrig, der noen av bygningene stammer fra 1800-tallet.

De fleste av de i alt 65 bygningene er i dag verneverdige.
De består blant annet av det sentralt beliggende Hanssenhuset, rorbuer, pakkhus og russiske, prefabrikkerte, laftede hus. De siste er fra pomortiden (ca. 1720–1917), da mange russere kom for å fiske fra sine stasjoner i området.
Anbefalt lesning:
- Vår artikkel om rundreise i Nord-Norge
- Nord-Norges egne hjemmesider
- Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst

Gammel samisk offerring
Om lag 7 km vest for Hamningberg ligger Syltevikvann. Der finnes en gammel samisk offerring. Den er svakt ovalt formet av naturstein, ca. 6-7 meter i diameter og ligger på en strandvoll med fritt utsyn over Syltevikvann.
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

1 kommentar om “Hamningberg – The end of Europe”
Du må logge inn for å legge inn kommentar.