
Narvikregionen er utgangspunkt for mange flotte vandreturer. Her er fjellområder som venter enten du velger de tøffeste toppturene eller bare ønsker å vandre i skog og mark.
Regionen ligger også strategisk til for vandringer fra hytte til hytte og inn i Sverige.
Begynn gjerne med den 42 kilometer lange togreisen med Ofotbanen fra Narvik til svenskegrensa som går fra fjord til høyfjell gjennom folketomt, vilt og dramatisk landskap. Historien om byggingen av malmbanen inntil 1902 og krigen i 1940 danner et historisk bakteppe.
Hopp så av toget på Katterat, Bjørnefjell eller Riksgrensen og gå langs rallarveien ned til Rombaksbotn der du kan bli hentet i båt og fraktet tilbake til Narvik. Turen er variert, lett å gå og passer for alle.

Turen har et sterkt preg av rallarhistorie og det er spor og infoskilt fra anleggstiden langs veien. Turen langs denne gamle rallarveien er en eksotisk måte å krysse Norge på. Relativt enkel er den også, da toget tar deg opp til starten og høydemetrene minker hele veien ned til fjorden. Ønsker du å overnatte kan Narvik og Omegns trivelige utleiehytte Vokterboligen benyttes.


Rallarveien ble ikke opprinnelig bygd for fotturister, den var en hovedferdselsåre under byggingen av Ofotbanen. I byggeperiodene ble området invadert av de omreisende anleggsarbeiderne, rallarene, som dannet hele samfunn rundt byggingen av banen.
Noen av høydepunktene som kan oppleves er blant annet Hundalen (hun betyr bjørnunge), en folketom villmarksdal mellom Rombaksbotn og svenskegrensa. Dalen er omgitt avmektige fjellpartier og snøkledde tinder.



Katterat er den vakre rødmalte stasjonen omgitt av flere bolighus fra den tiden Katterat var en liten stasjonsby. Ved Storfossen står det en stor stein. Her sto det ei enkel koie med steinen som fjerde vegg hvor Konjakk-Nisse hadde kafé i anleggstida.
En annen legende langs ruta er den om Svarta Bjørn, ei anleggskokke som kanskje het Anna Rebekka Hofstad. Historiene om henne er mange og motstridende. Les om henne på Wikipedia her!
Sporene av rallarene er synlige langs hele ruta. Rett nedenfor Katterat ligger murrestene fra husene som sto der i denne tida. Her er bringebærkratt, ripsbusker og geitrams som tydelige spor etter menneskelig aktivitet. Båtretur Fra Rombaksbotn til Narvik kan bestilles i sommerhalvåret.
Les gjerne vår rundreiseartikkel om Nord-Norge her!
Besøk gjerne Visit Narvik sine hjemmesider, der er det utrolig mange nyttige tips til hva du kan finne på i byen og distriktet rundt.
Annonse:
Verdenskart for vegg – til glede og nytte

2 kommentarer om “Rallarveien i Narvik – Gå Norge på tvers”
Du må logge inn for å legge inn kommentar.