Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. ©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen

Segla på Senja – selve symbolet på yttersia

Én kommentar
Personer på Senja ligger på magen på et fjell
En tur på Segla gir mestring til høydeskrekken (Foto: Reiner Schaufler / nordnorge.com)

Det er faktisk 86 topper på Senja som er høyere enn Segla, men dette er en av de fineste og den desidert mest populære fjellturen på øya.

Turen opp gir tilgang på en av fylkets beste utsikter, noe som ikke sier så rent lite.

Skal du på topptur på Nord-Senja bør et besøk til denne toppen stå øverst på lista. Mange har Segla som sitt absolutte favorittfjell. Segla har også med tiden blitt et symbol på de voldsomme fjellene på yttersia av Senja.

Høst på Senja
Senja i høstfarger er noe av det vakreste som finnes (Foto: Reiner / Schaufler / nordnorge.com)

Ti på TOPP

Den 639 meter høye toppen har de siste årene vært med på Ti på topp i Lenvik og har veldig god sti til toppen. Segla er også første topp i Sans Senja Skyrace som går over 25 kilometer og 2500 høydemeter fra Fjordgård til Husøya over Segla, Barden, Grytetippen, Keipen, Skarelvfjellet, Tarbergkollen og Riven.

Ti på Topp er et godt tilrettelagt fjellvandringstilbud til 50 utvalgte turmål (11 vinterturer og 39 sommerturer) i Senja kommune i tiden søndag 21. februar til søndag 3. oktober. Start gjerne med de lette turene. De er korte og barnevennlige og godt egnet for å komme i gang. Etter hvert som du går deg i form kan du velge blant turer av ulik lengde og vanskelighetsgrad. God merking gjør det enkelt og trygt å finne frem.

Veien til Segla

Startstedet er ved skolen i Fjordgård som ligger 54 kilometer fra Gisundbrua. Ta til venstre rett etter brua og kjør i retning av Senjahopen. Ta av til høyre mot Fjordgård etter Mefjordvatnan.

Tydelig skilting til start av tursti til Segla fra sentrum av Fjordgård. Her er det rikelig med parkeringsplasser som også inkluderer en fotballbane.

Fra start tar du høyde umiddelbart mens du følger en skogsvei i retning av Storvatnet. Her kommer du til et kryss og du får valget om du vil gå til Barden eller fortsette til Segla. Fra dette krysset fortsetter du langs en veldig god og merket sti opp til Seglas sørrygg på drøye 300 moh. Deretter følger stien ryggen i relativt bratt terreng til topps.

Les også: Vakre Senja – et Norge i miniatyr

Etter hvert som du tar høyde kan du nyte den fantastiske utsikten mot Mefjorden. Du får en svimlende utsikt og et sug i magen når du ligger på kanten og ser ned i fjorden. Fjellveggen går loddrett ned og du ser over til Senjahopen på andre siden av fjorden.

I nord ser du Hesten og Stavelitippen foran de fantastiske Kongan. I vest ser du mot Senjahopen og fjellene rundt, mens sør byr på en av Senjas fineste skifjell: Store Hesten og Breidtinden som er øyas høyeste topp, mens du i øst ser Grytetippen og Keipen.

Det er rimelig luftig på toppen, spesielt når du titter utfor kanten, men stien opp er grei å gå og platået på toppen er ikke så skummelt som det kan se ut på bilder.

Senja er Norges nest største øy etter Hinnøya og ligger i Troms og Finnmark fylke. Øya har et areal på 1.589,35 km² og i underkant av 8.000 innbyggere. Mer om Senja på visitsenja.no

Nasjonal turistveg Senja

Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. ©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen
Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. (©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen)

Nasjonal turistveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med korte avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang (veg 86/862).

Les mer om bilferie og de nasjonale turistveiene i på vår egen side her! Vi kan også anbefale vår artikkel om rundreiseforslag i Nord-Norge!

Nasjonal turistveg Senja er sammen med Nasjonal turistveg Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Siden Senja er en øy må du komme deg dit via brua fra fastlandet (E6 via Finnsnes) eller med ferge fra Tromsø. Det går også ferge som forbinder de to Nasjonale turistvegene Senja og Andøya.

Nasjonal turistveg Senja like ved Tungeneset med de karakteristiske fjelltoppene Okshornan i bakgrunnen. Foto: Trine Kanter Zerwekh
Nasjonal turistveg Senja like ved Tungeneset med de karakteristiske fjelltoppene Okshornan i bakgrunnen (Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen)

Annonse:

Verdenskart til å henge på veggen – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Segla på Senja – selve symbolet på yttersia”

Legg inn en kommentar