Knivskjelodden – litt lenger nord enn Nordkapp

Ingen kommentarer
Turistforeningens varde på Knivskjelodden, med Nordkapp i bakgrunnen i øst.
Turistforeningens varde på Knivskjelodden, med Nordkapp i bakgrunnen i øst.
(Foto: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia)

Knivskjelodden ligger 4 km vest for Nordkapp, og faktisk halvannen kilometer lenger nord. Adkomsten dit krever noen timers gange, men garantert verdt turen.

Turen dit er lang, men verken tøff eller vanskelig så for alle geografiinteresserte reisende bør Knivskjelodden være et naturlig sluttpunkt for en nordkappreise.

Har du vært på Nordkapplatået har du sikkert lagt merke til den lave odden som ligger der ute til venstre. Dette er Knivskjelodden, litt mindre imponerende enn Nordkappklippen, men faktisk 1450 meter lenger nord.

Knivskjelodden sett fra Nordkapp
Knivskjelodden sett fra Nordkapp (Foto: Larry Lamsa)

Du parkerer på veien mellom Skarsvåg og Nordkapp og derfra er det en merket sti til Knivskjelodden. I begynnelsen er stien steinete og heller svakt nedover, men ikke spesielt vanskelig å gå. Etter hvert kommer du til par vann og gjennom en rolig dal med grønn vegetasjon.

Les gjerne også: Nordkapp – den siste fronten mot ishavet

Underveis ser du den karakteristiske silhuetten av Gjesværstappan mot den grå havdisen ute i vest. En ganske bratt nedstigning tar deg ned til stranda innerst i Knivskjelbukta. Så tar du deg over ei gresslette med en sandstrand full av drivved før du kommer til starten av selve Knivskjelodden. Herfra har du fin sikt til Nordkappklippen som stiger 300 meter rett opp på andre siden.

Etter hvert kommer du til selve odden, preget av glatte svaberg. Vis varsomhet på glatt fjell.

Så er du plutselig ytterst på den lave odden og lengst nord i Europa. Her er det ingenting annet enn bølgeslag en følelse av å være kommet til verdens ende. En varde ble satt opp her i år 2000, noe som er et yndet fotomotiv med Nordkappklippen over bukta i bakgrunnen. Husk å skrive navnet ditt i boka før du vender nesa hjemover.

Dette er verdens nordligste turløype, men ingen spesielt krevende tur.

Kan du gå 19 kilometer, kan du gå til Knivskjelodden. Det er ingen store stigninger eller luftige passasjer, og underlaget stort sett tørt. Stien er litt nedtråkket noen steder. Svabergene på odden kan kanskje være litt skremmende, men det er bare å gi seg tid.

En varde som markerer veien til Knivskjellodden (Foto: Laurent de Walick)

Merkingen er god hele veien. Ellers bør du kle deg godt med noe ekstra tøy i sekken. Havtåka kan komme fort med tilhørende temperaturfall. Matpakken bør også være over gjennomsnittet i omfang slik at du er forberedt. God tur!

Les gjerne vår artikkel om rundreiseforslag i Nord-Norge her! Ellers har Nord-Norsk Reiseliv flotte hjemmesider som dekker hele landsdelen, du finner de her!

Noen høydepunkter i området

  1. Gjesværtappan, et av Norges største fuglefjell (bilde under) befinner seg rett vest for Nordkapp, med en imponerende artsrikdom. Nær en million lunde har selskap av havsule, skarv, krykke, lomvi og havhest. Fra Gjesvær går det flere avganger med båt hver dag i hekkesesongen. Du får utdelt varmedresser, det er varm drikke om bord, og båtene har salongen så du kan varme deg.
  2. Tusenårsvarden er en firkantet, konisk varde av altaskifer som ble bygget på Knivskjelodden i regi av Den Norske Turistforening (DNT) (se bilde i toppen).
Gjesværtappan, et av Norges største fuglefjell
Gjesværtappan, et av Norges største fuglefjell (Foto: Fanny Schertzer)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.