Telt person blå nattehimmel med nordlys

Lofoten – med telt på hvite strender

4 kommentarer
Mann på stand i telt Lofoten
Haukelandstranda er kanskje et av de beste stedene å våkne (Foto: Nils-Erik Bjørholt / VisitNorway.com)

Lofoten er tørrfisk, midnattssol, måkeskrik, nordavind, sønnavind, sol og regn og ville fjell som kneiser stolt rett opp fra havet. Og severdighetene ligger tett i tett.

Og det er mange måter å komme i nærkontakt med denne fascinerende naturen på. Velger du sykkelsetet har du god tid til å sanse alle inntrykk og komme tett på sjarmerende og autentiske fiskevær med rorbuer, pulserende folkeliv. Og ikke minst bølgebrus, hvite sandstrender og lukten av ramsalt sjø.

Utakleiv Lofoten telt folk fjell sjø
På Utakleiv finner du en god miks av folk fra hele landet, en magisk plass (Foto: Renate Sandvik / Renates reiseblogg)

En av de mest populære rutene er Vestfjordruta som går helt fra Svolvær til Å, en opplevelsesrik rundtur som går innom idylliske fiskevær og tettsteder. Ruta er en sykkelvennlig og går langs hele Lofoten på den ene siden og ytre Salten på den andre siden av Vestfjorden.

Du kan velge å ta bare den ene turen, deler av den eller full pakke rundt hele fjordbassenget. Start gjerne i Bodø med hurtigbåt som tar sykkel om bord, da er du ikke så avhengig av veibroer og ferger som du er med bil.

Par på sykkel i Lofoten
Kommer du deg først opp på sykkelen byr Lofoten på fantastiske opplevelser. Her fra Vestvågøy (Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com)

Du kan også legge ut på spennende strandhopping både med bil og sykkel. Lofoten byr ofte på ren sydenstemning med sine utrolig vakre strender. Strendene bare venter på deg og teltet ditt og du kan oppleve de mest harmoniske stemninger med midnattssolen som herlig kulisse i bakgrunnen.  Her har vi sortert noen strandperler fra nord mot syd.

Fiskelandsbyen Reine med rorbu og tørrfisk
Idylliske Reine har barsk natur omkranset av stupbratte fjell som går helt ned i havet (Foto: CH / VisitNorway.com)

Utakleiv og Hauklandstranda er nesten naboer, det er bare en tunnel imellom. Strandområdet på Utakleiv er flott, og nærmest skapt for camping. Så her kan du gjerne sette opp teltet sitt, men du må betale en liten avgift. Det gir deg tilgang på toalett og søppelstasjon. Utakleiv er dessuten en av de fineste strendene i Lofoten å se midnattssolen fra.

Strand i Lofoten
Strandområdet på Utakleiv er flott, og nærmest skapt for camping (Foto: Kristian Nashoug / http://www.lofoten.info)

Hauklandstranda er kanskje den mest kjente, fotograferte og populære i Lofoten da stranden er så eksepsjonelt vakker. Mye folk på en vakker sommerdag. Hauklandstranda er dessuten ekstra fin sett fra oven, og gjerne fra fjelltoppen Mannen som ligger rett ovenfor.

Telt person blå nattehimmel med nordlys
Det magiske nordlyset fascinerer alle, her fra Uttakleiv i Lofoten (Foto: Alex Conu / visitnorway.com)

Et av de enkleste hjelpemidlene til å finne frem i Lofoten er et godt kart. Prøv gjerne dette!

Ved østsiden av Flakstadpollen ligger en nydelig strand, men noe beskjeden i størrelse ved høyvann. Så planlegg litt, du kan risikere å finne hele stranden under vann. Dette til tross, dette området vakkert som få, og fortjener et besøk. E10 går rundt hele pollen, og det finnes flere små parkeringsplasser du kan benytte.

Jente ser på Lofoten fra telt
Ved østsiden av Flakstadpollen ligger en nydelig liten strand (Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com)

Rambergstranda er kanskje den aller lettest tilgjengelige av strender i Lofoten. Den ligger langs E10 og har tilrettelagt parkering. Stranden er lang, sanden er nærmest kritthvit og havet utenfor har en skjønn nyanse av turkis.

Der veien slutter på Fredvang ligger Yttersand, et yndet mål for kitere. Stranden er lang og smal ved høyvann, men svært langgrunn. Stranden er et flott syn sett fra oven, og det tar ikke lange tiden å finne veien til topps på Ytresandheia. Denne turen tar i underkant av en time, og fra toppen er utsikten helt fantastisk.

Les gjerne: Vår artikkel om rundreise i Nord-Norge.

Kvalvika krever at du tar utstyret på ryggen og legger ut på en times vandretur. Hit går det ingen bilvei. Du starter ved Fredvang og det er mange som velger å pakke med seg telt og sovepose, og tilbringe sommerkvelden ute i midnattssolen her til lang på natt.

For å komme til Bunesstranda må man først komme deg til Vindstad med båt. Så venter det deg en par kilometer lang gåtur forbi koselige hus og over en liten bakketopp. Deretter kommer den flotte stranda til syne mellom majestetiske fjell. Bunesstranda er stor, mye større enn forventet.

Den er nesten gigantisk. Det tar noen minutter å gå fra der stranden starter du kan vasse rundt i det iskalde vannet. Beregn god tid for å komme deg tilbake til båten før avgang.

Tre damer på stranda i Lofoten
Bunesstranda er stor, nesten gigantisk (Foto: Kristian Nashoug / http://www.lofoten.info)

Få også med deg i Lofoten

Besøk gjerne Henningsvær, Lofotens mest kjente fiskevær. Havna er fra gammelt av stedet å ta pulsen på Lofotfisket. Nå for tida har fisket fått selskap av kunst, kultur og friluftsliv, alt i en ramme av fjell og hav. Til sammen blir det uimotståelig.

Båter og bygninger i Henningsvær Lofoten
Henningsvær i solskinn er en perle på jord (Foto: Foap / VisitNorway.com)

Galleri Espolin ligger i historiske omgivelser på Storvågan ved Kabelvåg, med utsyn fra fastlandet og ut mot Vågakallen. Galleriet er viet til kunstnerens liv og verker. Her finnes den største samlingen med Kaare Espolin Johnsons kunst.

Vågan kirke, Lofotkatedralen fra 1898 tar med sin høyreiste skikkelse opp konkurransen med fjelltoppene, og er synlig langt til havs. Med 1200 sitteplasser er kirken den største i Nord-Norge, en av landets største trekirker og den største trebygningen i Nord-Norge.

Norsk Fiskeværsmuseum på Å er et helårsåpent museum som viser liv og arbeid i fiskeværet Å, og Lofotfisket de siste 250 år. Båter, redskaper og tørrfisk. Trandamperiet, bakeriet (1844) med sommersalg av kanelboller.

Alt dette og mer til finner du på Visit Lofoten sine hjemmesider eller Nord-Norges offisielle landsdelssider. Det ligger også mange flotte turforslag i Nord-Norge på Renates reiseblogg, du finner den her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.