Telt ved vann med hund mektige fjell

Rundt Børvasstindan i Bodø – med telt i sekken

Ingen kommentarer
Telt ved vann med hund mektige fjell
Rett utenfor teltet ser du de flotte fjellomgivelsene komme til sin rett (Foto: Renate Sandvik / Renates turblogg)

Det er et privilegium å få lov til å vandre med teltet i en så vakker natur som dette. Det skal godt gjøres å være forberedt på synet av dalen som møter deg der oppe.

Ingenting kan måle seg med krystallklare fjellvann omringet av spisse topper og fargerike blomster på en klar sommerdag her inne. Å kunne nyte en natur så storslagen som dette nesten uten andre mennesker rundt seg, er rett og slett en luksus.

Drøye halvtimen utenfor Bodø sentrum ligger de mektige Børvasstindan, med Åselidalen og Falkflågdalen på hver sin side. Dette er blant de stedene som gir mersmak, rett og slett et vakkert stykke Norge. Det er bare å pakke sekken og bli så lenge du vil – perlene er mange og du finner leirplasser rundt hver sving, spesielt ved de mange idylliske vannene du passerer. Her er et kort turforslag opp Åselidalen og ned Falkflågdalen.

Les gjerne vår artikkel: Forslag til rundreise i Nord-Norge

Første etappe starter på stien fra parkeringen på 50 moh., på lettgått og merket sti forbi Nedre Åselivatn og opp til Øvre Åselivatn. Etter bare en liten time er du oppe ved Øvre Åselivatn. Der finner du en ypperlig teltplass ikke så langt fra stien, helt nede ved vannet.

Ved morgenkaffen ser du de flotte fjellomgivelsene komme til sin rett. Over deg til venstre troner mektige Børtind og til høyre ligger blant annet Spisstind og Breitind. Rett foran deg strekker vannet seg utover. På den andre enden av vannet ligger det en fin sandstrand, før veien videre tar deg bratt oppover langs fossen, og inn i Åselidalen. Dalen er svært lettgått, likevel tar det sin tid med så mange flotte steder å stoppe underveis. Lengst opp i dalen ligger Skardvatnet, som også har en idyllisk sandstrand. Her kan du vasse litt mens du nyter lunsjen.

Les gjerne vår artikkel: Saltstraumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm

Bodø Saltstraumen med de mektige Børvasstindan i bakgrunnen
Saltstraumen med de mektige Børvasstindan i bakgrunnen (Foto: Roger Johansen / nordnorge.com)

Skaret på den andre siden av vannet, er det høyeste punktet i Åselidalen med sine 530 moh. Herfra har du utsikt til Lurfjelltind, Bodøs høyeste topp med sine 1284 moh., rett foran deg. Ruta fortsetter ned mot myrene, hvor du etter hvert møter et skilt som viser vei mot Falkflågdalen. Ved Store Sandvatnet på 400 moh. strekker en sandstrand på flere hundre meter seg langs det store vannet.

På vei oppover det bratte skaret mot Falkflågdalen blir utsikten ut over Lurfjelltind og Store Sandvatnet bedre og bedre. Rutas høyeste punkt ligger på 775 moh., og herfra fortsetter du nedover på svaberg mot det øverste vannet i Falkflågdalen, Kjerksteinsvatnet der du kan slå opp teltet.

Denne turen og neste 100 andre kan du lese om i boka Norges Fineste Teltturer!

Kjerksteinvatnet ligger som et vakkert speil, men turen fortsetter på gode stier ned til Dalsvatnet litt lenger ned i dalen som også har fine plasser for telting. Videre mot Stabbursdalvatnet, der vegetasjonen endrer seg, og du er plutselig omgitt av trær. Det er mange bålsteder og fine overnattingsplasser for telt underveis, og Øvre Falkflågsvatnet er absolutt også å anbefale.

Videre mot Valnesvatnet er det bare å følge kjerreveien, men plutselig forsvinner den, og blir til en smal sti som slynger seg videre langs det store vatnet. Herfra er det omtrent 3 km igjen til plassen hvor bilen står parkert. Rett før du ankommer bilen, dukker det opp ei flott lita sandstrand, hvor barnefamilier har funnet sin favoritt.

Fakta

Bodø kommune i Nordland ● Mektig fjellterreng med vann og sandstrender ● Hele ruten er i underkant av 30 km. ● Lett å gå, passer for de fleste ● 30 minutter med bil fra Bodø ● Nyttige webadresser: nordnorge.com og renatesreiser.com

Andre opplevelser i området

Saltstraumen (bilde under), også kalt verdens sterkeste tidevannsstrøm, ligger mellom Knaplundøya og Straumøya med de majestetiske Børvasstindan ruvende i bakgrunnen, like sør for Bodø. Den har et yrende fiske- og planteliv og er kåret til en av verdens flotteste dykkerdestinasjoner.

Rafting under bru
På raftingtur i Saltstraumen sammen med hurtigruteturister (Foto: Ernst Furuhatt / nordnorge.com)

Mørkvedhallen Klatresenter tilbyr klatring og buldring for alle, fra småbarnsfamilier og nybegynnere til konkurranseutøvere. Her kan du leie utstyr og få opplæring og veiledning fra erfarne klatreinstruktører i hele åpningstiden. Bare møt opp, du den hjelpen du trenger for å komme i gang. Sjekk gjerne nettsiden for oppdatert informasjon.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar