Natur panorama Sørøya

Sørøya i Finnmark – den grønne øya i nord

2 kommentarer
Norges fjerde største øy strekker seg over to kommuner; Hammerfest og Hasvik. Landskapet varierer fra bratte fjellsider som stuper ned i havet, til lettgått viddeterreng.
Dramatisk natur på Sørøya (Foto: Mats Hoel Johannessen / nordnorge.com)


Norges fjerde største øy strekker seg over to kommuner; Hammerfest og Hasvik. Landskapet varierer fra bratte fjellsider som stuper ned i havet, til lettgått viddeterreng.


Men her er også utallige bukter med kritthvite langstrakte sandstrender kombinert med flust av gode fiskevann. Mange finner veien hit, men du kan også gå tur uten å møte et eneste menneske. Sørøya er røff, folkene er ekte og naturen er storslagen, så prøv å stå midt i denne barske og fascinerende naturen, du blir overveldet av inntrykk. Her ser du lyset skifte foran øynene dine og midnattssolens magiske lys gir varige minner.

Panorama over Sørøya (Foto: Anne Olsen Ryum / nordnorge.com)

Dette er ei stor øy med utallige muligheter som teltentusiast. Her kan du sitte i teltåpningen og se havørna sirkle over deg og høre rypa kakle i det fjerne. Sørøya kalles gjerne den «grønne øye i nord» på grunn av den intense grønnfargen om sommeren.

Tar du en avstikker til fots fra en av de få veiene finner du gode fiskevann, idylliske småplasser og laguner med hvite strender av skjell og korallsand. Men siden øya er så stor gir vi her bare noen smakebiter, og vi holder oss nord på øya.

Her ser du lyset skifte foran øynene dine og midnattssolens magiske lys gir varige minner.

Les mer om Sørøya på Nord-Norges offisielle nettsider!

Nordre del av Sørøya med Akkarfjord, Storsanden, Sandfjellet, Gamvik, Staurfjellet, Mefjorden, Kjøttvika, Vassviknæringen, Kjøttvikvarden og Tarhalsen betegnes av mange som selve «indrefileten» av kystnaturen i Hammerfest. Dette er et område med store landskapskvaliteter, rik på flora og fauna, kulturminner og geologiske severdigheter.

Utgangspunktet vårt er Hammerfest med hurtigbåt til Akkarfjord og med beina eller sykkelen fatt derfra. Båten tar 30 minutter og turen i seg selv er helt fantastisk. Ikke langt fra Akkarfjord havn finner du Storsand, en nydelig plass. Turen ut dit er ca. 3,6 km en vei. Det går grusvei helt ut til Storsand så du kan absolutt sykle dit. Fra havna i Akkarfjord holder du til venstre i første veikryss. Deretter følger du veien til du er fremme ved stranden.

Slår du rot på Storsand noen dager anbefalers å gå en tur til Sandfjellet. Her får du en flott utsikt mot Kamøyene og du får også se Gamvika i havet ute i det fjerne. Følg bare grusveien forbi Storsand for deretter følge sti som går like utenfor gjerdet eiendom. Denne turen passer for alle og får en god smakebit på hva Finnmark har å by på.

Les også: Hva med en rundreise i Nord-Norge?

Ønsker du nærkontakt med det steile og røffe kystlandskapet anbefaler vi deg en tur helt i nordspissen av øya, til Tarhalsen fyrlykt. Her oppleves motsetningene som skapes av det spennende møte mellom sjø- og fjell. Dette er den ytterste utposten på Sørøya og sjøfuglenes rike. Ved fyrlykta hekker det om sommeren en stor koloni med gråmåke og svartbak.

Når du går fra havnen tar du til høyre ved første kryss og følger veien som går mot Gamvik. Så følger du merket rute mot Tarhalsen og Kjøttvikvarden. Følg stien til du er kommet til Kjøttvikvannet. Her er det også utallige muligheter for overnatting i telt.

Du kan ligge oppe ved Kjøttvikvannet og skue utover bukten og fuglefjellet i det fjerne eller du kan gå ned og sette opp teltet ved en av de to strendene. Herfra har du også kort avstand til Kjøttvikvarden som er verdt å få med seg. Turen ut er ca. 6,5 km en vei og den er noe krevende.


Opplevelser i området


Kjøttvikvarden (bilde) er et monument over vår gamle kystkultur. På det 319 høye Kjøttvikfjellet, ruver det eldste byggverket i Hammerfest kommune. Dette 12,5 meter høye monumentale byggverket som overlevde krigsødeleggelsene i 1944-45 er trolig det eneste av sitt slag i verden. Dette kunstverket av en steinkonstruksjon er landets høyeste steinvarde og et godt synlig seilingsmerke.

Les vår artikkel om Kjøttvikvarden her!

Veien ut til varden, som opprinnelig ble bygget av Tarhalsen Fiskarlag tidlig i trettiårene, er nå restaurert og god å gå på. For å komme deg ut på øya går det daglig hurtigbåt fra Hammerfest til Akkarfjord. Fra kaia og ut til Tarhalsen er det en to-tre timers fottur i vakre omgivelser.

Halvveis ligger Tarhalshytta der passer med en rast og samtidig skrive deg inn i hytteboka. Terrenget er varierende men slakt og lettgått helt til du kommer til begynnelsen av Tarhalsen. Derfra er det bratt langs Fyrvokterveien og litt utfordrende for høyderedde.

Kjøttvikvarden på Sørøya er imponerende (Foto: Rakel Hunsdal Falsen)


Sandfjellet i Gamvika er en unik naturformasjon som består av en hel fjellside på ca. 300 m med finkornet mineralsand (ispedd skjell og korallsandfragmenter), som fornyer seg selv ved spesielle vindretninger. Sandfjellet er en geologisk attraksjon som er unik i Norge.
For rutetider for både buss og båt bruker du snelandia.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Sørøya i Finnmark – den grønne øya i nord”

Legg inn en kommentar