Tårnet ruver godt i terrenget (Foto: Indre Østfold Reiseliv)

Haukenestårnet – høyeste senga i Østfold

2 kommentarer
Tårn branntårn Østfold Rømskog
Haukenestårnet ruver godt i landskapet (Foto: Fred Larsen)

Haukenestårnet er Norges eneste bevarte branntårn i tre og ruver med sin helt spesielle form i naturen.

Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier kjøpte så tårnet og det ble etter hvert overtatt av Rømskog kommune som et minnesmerke.

Hytta ligger langs Grensesømmen, ruta fra Halden til Treriksrøysa, på Haukenesfjellet som er Østfolds nest høyeste punkt. Noen mener det ligner på tårnet til Tobias i Kardemomme by. Rett i nærheten ligger Østfolds høyeste punkt, Slavasshøgda (336 moh.). Det tidligere brannvakttårnet er 12 meter høyt og Østfolds høyeste utsiktspunkt. Fra plattformen på toppen ser man store deler av Indre Østfold og langt utover til Sverige.

Les gjerne: Hva med en rundreise i Oslofjordområdet?

Ved godvær på høsten kan du også se Gaustatoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg. For å finne frem tar du Fv21 til Rømskog Spa & Resort AS og her er det er skiltet mot Haukenestårnet.

Utsikt branntårn Rømskog Østfold
Utsikten fra Haukenestårnet er upåklagelig (Foto: Fred Larsen)

Høsten 2011 ble det satt i gang tiltak for å forbedre utsikten, og plassere kart på ei plate i utsiktsrommet og med piler angi aktuelle steder med navn. Tårnet er åpent og tilgjengelig for alle med sine vide utsikter. Dagstur- og overnattingsrommet er derimot låst med DNTs standardnøkkel.

Booking skal gjøres til kjersti.sandvik@dnt.no

Kjøkken i furu Haukenestårnet Østfold
Det mangler ikke på fasiliteter i dette magiske tårnet (Foto: Fred Larsen)

Det er bare fire til seks sengeplasser tilgjengelig så du bør bestille på forhånd for å være sikret plass i ei seng for natta. Stille og fredelig for deg som liker deg ute i naturen. Det er 2 køyesenger med halvannen madrass nede på begge. Ta med sengetøy. Hunder eller andre husdyr er ikke tillatt.

Tårnet ruver godt i terrenget (Foto: Indre Østfold Reiseliv)
Tårnet syntes godt på lang avstand (Foto: Fred Larsen / Indre Østfold Reiseliv)

Både oppholdsrom i 1. etasje og overnattingsrom i 2. etasje er vinterisolerte og det er propanovn i begge rommene. Vedovn som kan varme opp begge rommene er under planlegging. Solcelle er kun for lyset. Det er en manuell vannpumpe nedenfor terrassen. Ute er det også grill- og bålplass og WC.

Du kan lese mer om denne turen og 98 andre i boka Toppturer i Norge. Du kan kjøpe den her!

I nærheten må du få med deg:

  • Kurøen er et kombinert bygdetun og kultursenter. Gårdens historie fører tilbake til 1599. Den nåværende våningsbygningen er bygd i 2 etapper med en nyere bygning på utenpå den gamle. Låven er fra 1800 tallet. For øvrig finnes tømret vedskjul, stabbur og smie.
  • Rømskog Spa & Resort har en unik beliggenhet praktisk talt i sjøen Vortungen på Rømskog. God atmosfære og service i skogens ro kun 1,5 time i fra Oslo og Gardermoen. Bygget med tanke på miljøet, der materialvalg og energiløsninger er vektlagt.
Hotell i vannkanten Rømskog
Rømskog Spa & Resort ligger idyllisk til ved Vortungen (Foto: Rømskog Spa)

Og for flere spennende turopplevelser i Østfoldområdet bør du besøke deres egne hjemmesider. Du finner de her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Haukenestårnet – høyeste senga i Østfold”

Legg inn en kommentar